Podjetje je zraslo na obrtniških temeljih in ga danes vodi že tretja generacija družine. Leta 1965 si je Jožef Smrkolj, stari oče današnjega direktorja Sergeja Smrkolja in njegove sestre Sabine Smrkolj, ki je prevzela operativno pripravo proizvodnje, v kleti domače hiše uredil delavnico in odprl ključavničarsko obrt. Njegov prvi večji posel so bili stoli za različne dvorane – od ljubljanskih Španskih borcev do rdeče dvorane v moskovskem Kremlju – in luči, ki še vedno stojijo v Laškem in Portorožu. Večinoma je izsekaval različne kovinske dele za bližnje podjetje ETI Izlake. V času finančne krize leta 2008 je vodenje delavnice prevzel sin Jože Smrkolj in jo vodil do leta 2016, nato pa predal vajeti tretji generaciji, sinu Sergeju Smrkolju, ki podjetje vodi zdaj.

Proizvodnja neposredno  in posredno v tujino

V začetku je imelo podjetje predvsem stroje za izsekavanje (štance), krivljenje in globoki vlek. Ko so kupili prvi stroj za laserski razrez, se je začela Skittijeva zgodba o uspehu. Dvignili so natančnost izdelave in v kombinaciji z varilnimi roboti prešli z enostavnih kovinskih polizdelkov na izdelavo zahtevnih kovinskih sklopov, v katere je vgrajenega veliko lastnega znanja. Za kupce iz različnih industrij naredijo od tristo do petsto posameznih delov ali sklopov. Eden največjih kupcev v Sloveniji je podjetje Adria Mobil, za katero v Skittiju izdelujejo različne sestavne dele za avtodome. V tujini je najbolj prepoznaven kupec Mercedes-Benz, s katerim sodelujejo pri vojaškem programu in programu vozil najvišjega cenovnega razreda. Izdelujejo tudi kovinske dele za luksuzni invalidski voziček nemškega podjetja Ottobock. Sestavne dele in vrsto inovativnih rešitev so razvili s partnerskim podjetjem MG Rohr. Odlično sodelujejo tudi s podjetjem Knapp, specialistom na področju logistike. Trideset odstotkov izdelkov prodajo neposredno v tujino, dejansko pa gre na tuje posredno vsa njihova proizvodnja.

Podjetje ima danes dve proizvodni lokaciji na območju občine Zagorje, tretja lokacija je v fazi pridobivanja vseh soglasij za gradnjo. V prvem obratu je nameščenih veliko robotskih celic, veliko imajo še starih strojev, ki so občasno v uporabi. Na drugi lokaciji opravljajo pretežno laserski razrez in krivljenje pločevine. Ker obe lokaciji zahtevata zelo veliko interne logistike, so se odločili za investicijo v nove prostore, kjer bo vsa proizvodnja združena na enem mestu. Gre za naložbo, vredno skoraj šest milijonov evrov, pridobili pa bodo malo manj kot sedem tisoč kvadratnih metrov proizvodnih prostorov. Tako bodo ukinili proizvodna obrata na Izlakah in v Kisovcu, od koder bodo preselili obe proizvodnji na tretjo lokacijo v nove prostore in dodali nove programe. Uvajali bodo predvsem nove projekte na področju varjenja za avtomobilsko industrijo in razvoj novih izdelkov ter povečali zmogljivosti s tehnološko posodobitvijo.

Status zanesljivega dobavitelja je obveza

Skitti želi ohraniti status zanesljivega dobavitelja ne le polizdelkov, temveč izdelkov od zamisli do rešitve, kar na področju oblikovanja izdelkov po besedah direktorja Sergeja Smrkolja ni pogosto. Kot glavno surovino pri delu uporabljajo jeklo, ki je v Evropi v povprečju vsaj 70-odstotno reciklirano. Polovico energije, ki jo potrebujejo, pridobivajo s pomočjo lastne sončne elektrarne, delovanje najbolj energijsko potratnih strojev pa zaradi večjega izkoristka slednje prilagajajo razpoložljivosti sončne energije. Podjetje je v petih letih podvojilo ekipo zaposlenih, na katero je direktor še posebno ponosen, in bo dodatno zaposlovalo, ko bodo zgrajeni novi proizvodni prostori.