Po italijanski, kitajski, ameriški, japonski in številnih drugih kuhinjah našega tretjega kamna od Sonca, ki so v zadnjih desetletjih pridišale pod Alpe, so pri nas precej priljubljene tudi jedi z Bližnjega vzhoda in afriškega severa, denimo falafel (ocvrtki iz čičerike), ki v obliki poulične delikatese zaseda zavidljivo visoko uvrstitev na lestvici hitrih mestnih prigrizkov. Ena takšnih jedi, ki izvira iz severa Afrike oziroma iz Magreba, se imenuje šakšuka. Za svojo so jo vzeli po vsem Bližnjem vzhodu in je denimo po besedah Izraelcev najbolj izraelska jed, čeprav sploh ne izvira iz Izraela. Že od nekdaj jo poznajo številne judovske skupnosti iz Maroka, Grčije, Turčije, Libije… Ne glede na izvor, ki nikoli ni povzročal resnejših političnih sporov, je šakšuka (njeno ime po arabsko pomeni nekaj takšnega kot mešanica) jed, ki se popolnoma ujema z našim podalpsko-sredozemsko-balkansko-panonskim okusom. Na las je namreč podobna satarašu z jajci. Še več, šakšuka je pravzaprav natančno to. Hkrati pa bi jo v nekaterih izpeljankah težko ločili od balkanskega džuveča, madžarskega leča ali italijanske peperonate. Seveda z jajci, poširanimi oziroma pripravljenimi, kot narekuje recept. Vse omenjene jedi so pripravljene iz pražene čebule, paradižnika in (tudi pekoče) paprike. Skoraj edino razliko poleg jajc naredijo začimbe, saj jed na Bližnjem vzhodu radi začinijo s koriandrom in kuminom, drugod pa s peteršiljem, timijanom, baziliko in origanom.

Popotniški sladokusci to enostavno in poceni zelenjavno-jajčno enolončnico največkrat opišejo kot najokusnejši zajtrk Bližnjega vzhoda, z lahkoto pa jo postrežemo tudi za malico ali celo kosilo.

Tokratni recept je le eden od številnih, saj vsako gospodinjstvo severne Afrike, Bližnjega vzhoda in navsezadnje Sredozemlja jed pripravlja malo drugače, zlasti ko gre za začimbe. Pri nas denimo nimamo vedno pri roki kumina in koriandra, ampak namesto njiju uporabimo kar zelišča z vrta, ki jih v tem času ne manjka. Peteršilj se s šakšuko ujame, da se ne bi mogel bolj. In prav nič ne bo narobe, če bo v jed zašla še kakšna druga sezonska zelenjava, denimo grah in mladi stročji fižol.