»Moj stari oče Franc je kot izšolan mizar leta 1964 odprl mizarsko delavnico doma in izdeloval lesene mize, klopi, stavbno pohištvo,« pove Jaka Hrovat, direktor in tretja generacija v podjetju. »Mizarstvo je bilo znano po visokokakovostnih letvah iz masivnega lesa, ki so bile v osemdesetih in devetdesetih letih, ko je bilo veliko samograditeljev, velika uspešnica. Oče Marko je obrt prevzel leta 1997, ko je naše podjetje postalo znano po lesenih zunanjih ureditvah, od ograj in fasad do teras in nadstreškov. Očetu je uspelo z znamko Mizarstvo Hrovat doseči sinonim za kakovostno leseno zunanjo opremo. Ekipi sem se pridružil leta 2012, in v tistem času je nastala hiška cubie.«

Prodajna uspešnica

Hiška cubie je bila očetova zamisel, pravi Jaka in doda, da se njen dizajn od začetka ni veliko spremenil. Za tisti čas je bil napreden in trajalo je nekaj let, da se je izdelek na trgu prijel. »Danes je hiška cubie idealna za postavitev zraven sodobne stanovanjske hiše, ker se z njo stilsko ujema, ker je lepa, kakovostna in moderna,« nadaljuje. Hiške cubie se večinoma uporabljajo za shranjevanje vrtne opreme ali koles, potem pa so tu še izpeljanke, ki so namenjene za vrtno pisarno, dnevno sobo na vrtu, letno kuhinjo, pergolo ali garažo za motor. Cubie za shranjevanje je še vedno prodajna uspešnica, hkrati pa želijo potisniti razvoj naprej in postavljati trende v arhitekturi vrta. Zato nenehno dajejo na trg nove dizajnerske linije, na primer »black edition« ali nove tipe lesenih fasad, s čimer se še bolj približajo kupcem.

»Klasični skladiščni cubie je postal zelo dostopen, glavno dodano vrednost pa vidimo v sodelovanju s strankami z unikatnimi projekti. To nas žene naprej in s tem ustvarjamo trende v svoji niši,« navede Jaka Hrovat. »V zadnjih sedmih do desetih letih smo doživeli prelomnico, ko naenkrat nismo bili več butični obrtniki. Način razmišljanja, da bomo vse delali po meri in naročilu, smo prerasli do te mere, da danes delamo hiške serijsko na proizvodni liniji s standardizacijami, ki smo jih preučili z leti. Tukaj vidimo prihodnost in dodano vrednost. Leta 2020 smo postavili novo proizvodnjo in cubie začeli izdelovati serijsko. V linijski proizvodnji nenehno izboljšujemo učinkovitost in kakovost izdelkov in še vedno omogočamo personalizacijo, tako da je vsaka hiška drugačna, unikatna.«

Prototip prve bivalne hiše

V podjetju vidijo priložnost za razvoj v večji nadgradnji hiške cubie v bivalno enoto – pravo stanovanjsko hišo, namenjeno mladi družini ali paru. Zamisel razvijajo zadnji dve leti, nastal pa je že prototip prve bivalne hiše v sodelovanju s podjetjem iz Švice, ki bo, kot kaže, tudi njen prvi kupec. »Naša vizija je, da ljudem za enak denar kot stanovanje v bloku v Ljubljani omogočimo, da si kupijo parcelo na deželi in na njej postavijo hiško enake kvadrature, zraven pa imajo vrt, dvorišče in naravo ter uživajo v miru,« pravi Jaka. Prototip hiše, na katerem so se v Mizarstvu Hrovat v tehničnem smislu in v smislu tega, kaj trg od njih pričakuje, veliko naučili, trenutno služi kot vikend, prva bivalna hiša za trg pa bo prišla iz proizvodnje konec letošnjega ali v začetku prihodnjega leta.

Letošnji cilj podjetja je izdelati 170 hišk cubie. Prodajo jih večinoma v Sloveniji, nekaj pa tudi preko distributerjev v Nemčiji in Švici. Proizvodnje trenutno ne nameravajo širiti, vendar imajo tudi zaradi novih bivalnih hiš še velike možnosti za rast. Prostorsko so omejeni, saj proizvodnja poteka v prostorih v Domžalah, kjer so pred leti dogradili še eno proizvodno halo, na tej lokaciji pa nimajo več možnosti za širitev, zato bodo morali v prihodnjih letih razmišljati o novi. V podjetju je 18 zaposlenih, z rastjo naročil in krepitvijo dodane vrednosti bo tudi njihovo število raslo. »Ključno je ne samo širiti ekipo in vlagati v tehnologijo, ampak predvsem v ljudi, ki so s srcem zraven in dajo vse od sebe, da se podjetje razvija,« sklene Jaka Hrovat.