Nagrado, ki jo že šestnajsto leto zapored podeljuje Start:up Slovenija v sodelovanju s Slovenskim podjetniškim skladom, ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport ter aktivnimi delujočimi v slovenskem ekosistemu, bo 30. maja prejel tisti, ki s svojimi dosežki, dejanji, ugledom in razvojnim potencialom predstavlja novo generacijo slovenskih inovativnih podjetnikov. Finalisti bodo 24. maja stopili pred strokovno komisijo in predstavili svojo idejo. Tisti, ki bo žirijo najbolj navdušil s svojim razvojnim potencialom, bo osvojil naziv slovenski startup leta 2023.

Gentler Stories

​Gentler Streak je visokopersonaliziran iOS & watchOS sledilnik telesne pripravljenosti in vadbe. Aplikacija spodbuja trajnostni pristop k vadbi, prilagojen potrebam in zmogljivosti telesa uporabnika. S tem dolgoročno zniža možnosti poškodb, prevelike natreniranosti in razvoja bolezni. Uporabniki na preprost način usvajajo znanje, potrebno za zdravo vadbo, pridobijo nadzor nad telesom in odgovorno pristopajo k vadbi. Aplikacija je na voljo od februarja lani in ima 24.600 aktivnih naročnikov. Razglašena je bila za najboljšo aplikacijo za pametno uro apple watch v letu 2022.

Paradigma Technologies

Paradigma Technologies ponuja rešitve za visokofrekvenčne miniaturizirane radijske sisteme za vesoljsko industrijo, ki zagotavljajo enake ali boljše zmogljivosti kot večji bratje. Izdelki so zasnovani z najsodobnejšo tehnologijo, ki zagotavlja nizko porabo energije, majhno maso oziroma težo ter volumen, visoko hitrost prenosa in pretočnosti podatkov. Integracija njihovih rešitev v satelitske sisteme naslednje generacije bo omogočila hitro, zanesljivo ter ugodno internetno povezljivost tudi z osamljenih in težko dostopnih območij. Tako bo mogoče še bolj učinkovito spremljati okolje in podnebje ter obvladovati naravne katastrofe, urbanistično načrtovanje in razvoj pametnih naselij.

ReCatalyst

ReCatalyst razvija, proizvaja in prodaja katalizatorje naslednje generacije za vodikove gorivne celice. Proizvodnja temelji na patentiranem postopku, s katerim boljše izrabljajo drago in redko platino. V procesu platino deloma nadomeščajo z bolj dostopnimi in cenejšimi kovinami, s čimer dosežejo več kot 40-odstotno zmanjšanje količine platine, ob tem pa ne žrtvujejo potenciala zmogljivosti gorivne celice. Podjetje ima visok potencial zaradi hitre rasti trga vodika in vodikovih tehnologij. Ob pričakovani rasti trga in omejeni ponudbi odličnih katalizatorjev ReCatalystu že uspeva testirati tehnologijo z nekaterimi največjimi imeni v tej industriji.

Quantifly

Startup Quantifly postavlja nov standard v pristopu k upravljanju organizacij, saj omogoča poglobljeno diagnostiko na podlagi analize ekipne dinamike, strukture in kulture. Bistvena novost je sociometrična analiza, ki daje vpogled v komunikacijska omrežja in strukturo odgovornosti v organizaciji. Quantifly ponuja zajem podatkov z enostavnimi digitalnimi vprašalniki, strojno in strokovno obdelavo podatkov za pripravo diagnostičnih poročil ter povezavo z ustreznimi HR-strokovnjaki, ki vodstvu pomagajo pripraviti in izvesti akcijski načrt z merljivimi rezultati. Quantiflyu zaupa že več kot 60 domačih in tujih podjetij.

​Woice

Woice je asinhrono zvočno messenger orodje za ekipe, ki deluje brez obvestil in mednarodnim ekipam, ki delajo na daljavo, pomaga v različnih časovnih pasovih izboljšati ravnovesje med delom in prostim časom. Uporabnikom omogoča pošiljanje zvočnih sporočil, ki se objavljajo v pogovoru in so avtomatsko opremljena s podnapisi. Člani ekipe jih lahko poslušajo v svojem delovnem času, ki je prilagojen njihovemu časovnemu pasu. Z Woiceom lahko standardne sestanke nadomestijo z glasovno komunikacijo, ustvarijo sobe za pogovor in tako iz glasu razberejo ton sporočila ter preprečijo morebitne nesporazume v tekstovnih sporočilih. Njihovi naročniki so svetovno znani startupi, med njimi Jasper, Sequoia Capital, Riverside, BirdBuddy, Clipboard Health in drugi.