»S težkim srcem sporočam, da zapuščam Giro. Na rutinskem testiranju ekipe na covid sem na žalost oddal pozitiven test in moja zgodba na letošnjem Giru je končana. Resnično sem se veselil dirkanja, imel sem odlično izhodišče. Vseeno pa je moja izkušnja z dvema etapnima zmagama in štirimi rožnatimi majicami odlična,« je svojim navijačem prek družbenih omrežij žalostno novico sporočil Remco Evenepoel, vodilni kolesar 106. dirke po Italiji po devetih etapah.

Triindvajsetletni belgijski šampion je v prvem delu italijanske pentlje dominiral na obeh kronometrih, nekaj malega slabosti pa je pokazal na vzponu na Cappuccini, kjer so mu manjši udarec zadali veliki tekmeci Primož Roglič (Jumbo-Visma), Geraint Thomas in Tao Geoghegan Hart (oba Ineos Grenadiers).

Roglič se uči iz lastnih napak

Ker sta prvi del dirkanja na Giru zaznamovala predvsem dva kronometra, smo se za pomoč pri analizi dosedanjega dogajanja na dirki obrnili na najuspešnejšega slovenskega kronometrista Gregorja Gazvodo, ki je petkrat postal državni prvak v vožnji na čas, skupno pa kar sedemkrat postavil najhitrejši čas. Dvakrat je še nastopal v kategoriji mlajših članov in takrat ni prejel naziva državnega prvaka v elitni kategoriji. »Zame je bil razplet dogajanja pričakovan. Remco Evenepoel je že na dirki Liege–Bastogne–Liege dokazal, da je v odlični formi. Primož Roglič je na dirko prišel naravnost z višinskih priprav, zato zaostanek na prvem kronometru ni bil presenetljiv,« je ocena Gregorja Gazvode o prvem kronometru, ko si je slovenski šampion za zdaj že nekdanjim največjim tekmecem nabral več kot 40 sekund zaostanka.

»Remco Evenepoel bi se, če ne bi prišlo do odstopa zaradi bolezni, znašel v enakem položaju kot Primož Roglič leta 2019. Primož je dominiral na uvodnih kronometrih in bil vodilni kolesar dirke pred zadnjim tednom, nato pa izgubil vodstvo. Več kot očitno je, da se Roglič veliko nauči iz lastnih napak. V zadnjem tednu bo na voljo veliko časa in vsak zaostanek okoli minute se da nadoknaditi. V prvem tednu se Gira ne da osvojiti in najboljši moraš biti na koncu. Za Primoža vse poteka po zelo obetavnem scenariju,« je dodal 41-letni nekdanji kolesar, ki je svoj edini grand tour vozil leta 2012, ko je nastopil prav na Giru.

V kolesarskih krogih se je sprožilo tudi vprašanje, zakaj je prišlo do odstopa vodilnega kolesarja dirke, potem ko covid ni več na seznamu tveganih bolezni in odstop ni nujen. »Gre za zdravo kmečko pamet. Na taki ravni dirkati bolan je neodgovorno. En Giro ni vreden lastnega zdravja. Nastopati s covidom je zelo tvegano in lahko stanje le močno poslabša, ob tem pa gre še za odgovornost do drugih,« odločitev Remca Evenepoela povsem razume Gregor Gazvoda.

Ineos bo še zelo nevaren

»Izguba Remca je velika škoda za Giro, a če pogledamo z drugega zornega kota, so se razlike med prvimi zdaj znatno zmanjšale. Zavoljo odličnega začetka Remca pa menim, da je dvojec Ineosa zelo močan in bi bil tudi ob zdravem Remcu večja nevarnost za Primoža,« Gazvoda umirja evforijo, da je Primož Roglič zdaj nesporni favorit številka ena. »Ineos Grenadiers je ekipa, ki je v zadnjih dveh desetletjih zbrala z naskokom največ zmag na tritedenskih dirkah. Oni točno vedo, kako se dobivajo dirke. Imeti dva kolesarja v tako dobrem položaju je lahko velika prednost.«

Po odstopu Remca Evenepoela je na vrh skupnega seštevka skočil Geraint Thomas, ki bo prvič v karieri nosil rožnato majico vodilnega kolesarja na dirki po Italiji. Pred slovenskim asom ima dve sekundi prednosti, pred ekipnim sotekmovalcem pa še tri sekunde več. »Na edini pravi gorski etapi do sedaj je bilo veliko taktiziranja. Prvi pravi obris bo že v petek, ko bodo tekmovali v Crans Montani. Dirkanje po osmih dneh ali po petnajstih je povsem drugačno, nastale bodo razlike. Vseeno pa glavne in najzanimivejše dvoboje pričakujem v zadnjem tednu,« nadaljevanje Gira pričakuje Gregor Gazvoda. Ne preseneča ga, da je povprečna starost vodilnih treh kolesarjev višja od 30 let in je v nasprotju z modernim trendom kolesarstva. »Morda so v zadnjem obdobju zmagovali resnično mlajši kolesarji, kot so Pogačar, Evenepoel in Vingegaard, a kolesarji' stari nad 30 let' nikoli niso bili daleč. Prva deseterica na velikih tekmah je bila vedno zapolnjena s temi bolj izkušenimi kolesarji in zdaj je priložnost, da ponovno osvojijo dirko.«

Kot pravi kolesarski šampion Gregor Gazvoda za konec ne želi dati nobenih napovedi o končnem zmagovalcu. »Vsi si želimo, da Primož trem Vueltam doda še Giro. Ampak dvojec Ineosa s svojimi izkušnjami in trenutno formo se ne bo predal zlahka. Pričakujem izjemno zanimivo borbo na kolesu.«