Smučarski poleti v Planici so ponovno pokazali, da so slovenski športni praznik. V štirih dneh se je pod Poncami zbralo 57.000 ljudi, ki so pričarali odlično vzdušje. Potem ko je veter prestavil petkovo tekmo, so gledalci v soboto uživali v dvojnem programu. Smučarski skakalci so dan začeli zelo zgodaj, saj so posamično tekmo z le eno serijo začeli že ob 8.45. Pred začetkom napornega tekmovalnega dne so se vsi zbrani z minuto molka poklonili nedavno preminulemu konstruktorju letalnice Janezu Gorišku.

Kraft z zadnjim poletom odnesel zmago Slovencem

Za najbolje razpoloženo jutranjo ptico se je v soboto izkazal Avstrijec Stefan Kraft, ki je s poletom, dolgim 239,5 metra, Anžetu Lanišku preprečil prvo slavje na domačih tleh. »Uspel mi je super polet, ki pa ni bil tako dober kot v kvalifikacijah. Vseeno sem zelo užival v njem in dosegel odlično drugo mesto,« je napol v teku, saj se mu je že mudilo na priprave za ekipno tekmo, povedal Anže Lanišek, ki si je z drugim mestom zagotovil skupno tretje mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala. Avstrijcu in Slovencu je družbo na zmagovalnem odru delal še Poljak Piotr Zyla.

Preostala slovenska skakalna flota je v zgodnjih jutranjih urah naredila nekaj napak. Timi Zajc je kot drugi najboljši končal na šestem mestu. Domen Prevc je imel težave s skakalnim dresom in je bil enajsti. »Dres se mi je strgal. Če bi šel na kontrolo, bi bil diskvalificiran,« je najmlajši izmed bratov Prevc priznal, da na tekmi ni nastopil z ustrezno opremo. Najboljši polet v karieri je prikazal mladi Rok Masle, ki je z osebnim rekordom (225 metrov) prišel do svoje najboljše uvrstitve v karieri (16. mesto). Točko je ujel še Lovro Kos.

Na tradicionalni sobotni ekipni tekmi je potekal veliki boj za zmago med Slovenijo in Avstrijo. Ob izjemno majhnih razlikah sta taktično nalete svojim tekmovalcem spreminjala tudi glavna trenerja. Na koncu je bil uspešnejši avstrijski, saj je Stefan Kraft prav z zadnjim poletom severnim sosedom priboril zmago in še drugič v dnevu premagal Anžeta Laniška. »Pred enim mesecem so se točke obrnile v našo korist, tokrat žal ne. Drugo mesto je vrhunski rezultat,« je tekmo na kratko ocenil slovenski vodja stroke. »Dolg dan. Morda sem se tokrat naučil to, da drugič po posamični tekmi ne bom dajal izjav in si bom vzel več časa na koncu,« je po dolgem dnevu na skakalnici razloge za zapravljeno zmago v zadnjem poletu opisal Lanišek. »Polet je bil tehnično zelo lep, a tudi vetrovna podpora v drugem delu poleta ni bila najboljša,« je še dodal 26-letni Domžalčan, ki mu je bilo žal, da se s fanti ni mogel veseliti ekipne zmage.

Čustvena podelitev za konec sezone

V nedeljo se je po letalnici bratov Gorišek spustilo le najboljših 30 skakalcev celotne sezone svetovnega pokala. Pravico do nastopa je imelo tudi pet slovenskih orlov, ki so poskrbeli za sanjski zaključek sezone. Timi Zajc je z najmanjšo možno razliko ene desetinke točke prehitel Anžeta Laniška, ki je še tretjič v 24 urah stopil na drugo zmagovalno stopničko. »Zame bi se sezona težko končala bolje,« je po tretji zmage kariere dejal svetovni prvak. Do zmage je prišel po zaslugi taktičnega dogovora s Hrgoto, ki ga je na svojo zahtevo spustil s kar treh zaletnih mest nižje. »Dogovorila sva se, da tvega čim več. Moral sem napasti in izšlo se je,« je skakalec iz Hramš priznal, da je sodeloval pri taktiki. »Zame ne bi bilo nič drugače,« pa je odgovoril na vprašanje, ali bi si zmago raje delil z reprezentančnim kolegom. Tretji je bil na zadnji tekmi Avstrijec Stefan Kraft, ki je tako dobil bitko s Halvorjem Egnerjem Granerudom za mali kristalni globus v poletih.

Odlično je sezono s četrtim mestom sklenil Domen Prevc, da je odličen letalec, pa je potrdil tudi Žiga Jelar. Lanskoletni dobitnik malega kristalnega globusa v poletih je na tekmo prišel naravnost iz bolniške postelje in vseeno poletel do šestega mesta. Kos je sezono sklenil z 20. mestom.

V izteku največje letalnice na svetu so danes sledile številne podelitve. Največ pozornosti je bilo namenjene tisti, ko je še drugič v karieri veliki kristalni globus v roke dvignil Halvor Egner Granerud. Ko je Norvežan, ki je v sezoni zbral dvanajst zmag, zasluženo slavil zmago, so na podelitvi čustva prevzela Anžeta Laniška, ki je stal na tretji stopnički. Slovenski šampion je ves svet navdušil, ko je na oder prišel s kartonastim portretom Dawida Kubackega, ki se zaradi težav z ženinim zdravjem na koncu sezone ni boril za skupno drugo in tretje mesto. »Dawid si zasluži drugo oziroma skupno tretje mesto. Pokazal je, da je velik človek, in družino postavil na prvo mesto. Imeli bi izjemen troboj in razmišljam tudi o tem, da bi mu predal kolajno. Vendar moram to še premisliti, saj si jo zaslužim tudi sam,« je najboljši slovenski skakalec sezone dokazal, da ni le odličen športnik, temveč tudi velik človek.