Pokal Vitranc je minuli konec tedna v Kranjski Gori in Podkorenu nastavil ogledalo tako sebi kot celotnemu alpskemu smučanju. Spremljanje uspehov Marca Odermatta je privilegij, saj preprosti, vselej dostopni in nasmejani Švicar z neverjetno elegantnostjo in na videz lahkoto postavlja mejnike v vseh razmerah in časovnih pasovih. Najboljši alpski smučar na svetu je v soboto in nedeljo dosegel deseto in enajsto zmage sezone, 21. in 22. v karieri ter se približal meji 2000 osvojenih točk v eni sezoni. Dobrih pet dni pred prihodom v Kranjsko Goro je navduševal v Kaliforniji, v Kranjski Gori pa kazal predstave, kot bi tekmoval v domači dnevni sobi. Druga najboljša tekmovalca konec minulega tedna sta bila po tekmovalni plati Norvežan Henrik Kristoffersen in Francoz Alexis Pinturault, ki sta si razdelila po eno drugo in tretje mesto.

Pozitivno vzdušje

Ves konec tedna je bilo moč na prizorišču 62. pokala Vitranc čutiti, da so organizatorji vložili več dela kot pretekla leta. Četudi nihče med njimi na glas ne bo priznal, da se boji za prihodnost ene najprepoznavnejših slovenskih prireditev, je moč čutiti, da je vsaka uspešna izvedba v tem času še pomembnejša, kot je bila nekoč. Novi predsednik Mednarodne smučarske organizacije Johan Eliasch namreč ne skriva, da bodo imeli privilegij organizacije le prizorišča, ki vlagajo v infrastrukturo in imajo dobro vzdušje, medtem ko ga tradicija tekmovanja zanima precej manj. Medtem ko je podkorenska infrastruktura katastrofalna, je bilo vzdušje oba dneva v Podkorenu odlično in pozitivno. Alpsko smučanje ima v Sloveniji veliko privržencev, ki radi pridejo na tekmo in dodobra zapolnijo ciljni prostor. Številčno ne povzročajo evforije, kakršna se obeta čez slaba dva tedna na finalu svetovnega pokala v smučarskih poletih v Planici. Gledalci so ljubitelji alpskeg asmučanja, ki radi nagradijo najboljše. Pot do pozitivne finančne ničle, kot se radi izrazijo v Kranjski Gori, se sicer z varčevanjem pozna na vsakem koraku.

Največjo pohvalo si zaslužijo organizatorji, da so v izjemno težkih razmerah vrhunsko izpeljali oba veleslaloma. Vremenska fronta se je namreč dober teden lomila prav v okolici Podkorena, ki je doživljal vse mogoče razmere. Izkazalo se je, da je bila skrb odveč, da lahko slovensko znanje nadzira naravo, oba tekmovalna dneva pa sta minila v sončnem vremenu. V prvi vrsti si zasluži pohvale vodja priprave proge Janez Šmitek, za njim številni delavci, navsezadnje pa tudi direktor tekmovanj svetovnega pokala v tehničnih disciplinah Jani Hladnik, ki svoje mojstrstvo dokazuje po vsem svetu, a ni skrivnost, da mu srce bije močneje za edino domače prizorišče svetovnega pokala.

Zmanjkala pika na i

V stilu prireditve je bil izkupiček najboljšega slovenskega alpskega smučarja Žana Kranjca, ki je bil vrhunski, a je manjkala pika na i. Vodičan je bil v soboto po prvi progi drugi, na drugi pa z 21. časom nazadoval na peto mesto. Z dosežkom je izenačil svojo najboljšo uvrstitev na pokalu Vitranc, a hkrati zaman naskakoval svojo prvo uvrstitev na zmagovalni oder. »Res imam veliko petih in šestih mest v sezone, na katere pa sem navsezadnje ponosen. Ne skrivam, da si želim biti hitrejši, saj sem pustil precej časa tako na prvi kot drugi progi. Vesel sem, da bom imel jutri novo priložnost. Vedno je lepo stati na zmagovalnih stopničkah, verjetno je doma še lepše. Veseli me tudi, da je v Podkoren prišlo veliko gledalcev in takšna podpora športniku godi,« je svoj sobotni nastop opisal Žan Kranjec.

V nedeljo je bil Kranjec odločnejši, bil po prvi progi peti, na drugi za stotinko ugnal Norvežana Lucasa Braathna, a najhitrejša trojica je bila zanj neulovljiva. »Žan je šel predvsem na drugi progi čez sebe, na prvi pa je storil preveč slabih zavojev. Lahko rečem, da si je izboril vrhunski rezultat, s katerim smo lahko zelo zadovoljni,« je ocenil glavni trener Klemen Bergant ter bil zadovoljen, da je Kranjec na tretjem mestu skupnega veleslalomskega seštevka povišal vodstvo pred Avstrijcem Marcom Schwarzem in Švicarjem Loicom Meillardom, nekoliko bolj nevarno pa se mu je približal Pinturault.

Štefan Hadalin se je v soboto pokazal v eni svoji najlepših luči v tej sezoni. Potem ko je s startno številko 44 še ujel uvrstitev na drugo progo, je z najboljšim časom druge proge napredoval na 17. mesto ter na nadeljkem veleslalomu nosil številko 28. Potihoma so v slovenski reprezentanci razmišljali celo o uvrstitvi na finale v Andoro, a bi se moral Vrhničan uvrstiti okrog najboljše deseterice. Hadalin se je v nedeljo odločno pognal, a storil napako že v zgornjem strmem delu proge in odstopil. »Čaka me temeljit razmislek, kako naprej,« je pripomnil v ciljni areni. Na vprašanje, ali je možno, da je tekmoval celo zadnjič v karieri, je 27-letni Štefan Hadalin odgovoril: »To zanesljivo ne, saj me v tej sezoni čakajo še tekme za pokal FIS.« Rezultati kažejo, da je za Štefanom Hadalinom druga slabša sezona zapored, ki jo je podobno kot lansko prekinil zaradi bolezni.