Od 23. oktobra, ko je Žan Kranjec na uvodnem veleslalomu sezone v Söldnu zaostal le za Švicarjem Marcom Odermattom, je minilo že precej časa. Toda prav omenjena tekma je bila doslej edina v tej sezoni, potem ko so odpadle preizkušnje na naslednji prizoriščih v Zermattu - Cervinii (po dva moška in ženska smuka) in Lechu (ženski in moški paralelni veleslalom). Naslednje moške tekme svetovnega pokala bodo v Severni Ameriki, in sicer v hitrih disciplinah v Lake Louisu (26. in 27. november) in Beaver Creeku (3. in 4. december), potem pa se bodo alpski smučarji vrnili v Evropo, kjer bo Val d'Isere 10. in 11. decembra gostil veleslalomsko in slalomsko preizkušnjo svetovnega pokala. Žan Kranjec je včeraj na tiskovni konferenci, na kateri je za dve leti podaljšal osebno sponzorstvo s Petrolom, ki ga je zastopala direktorica Nada Drobne Popović, povedal, kje se je pripravljal na nove izzive in kakšne cilje ima v nadaljevanju sezone.

Praznovanje po koncu sezone

»Smučam dobro, verjamem, da tudi hitro. Po Söldnu smo naredili nekaj dobrih sklopov treningov, vse v Val Senalesu, kjer so pogoji za smučanje odlični. Moram pa iskreno povedati, da bi bil zelo vesel, če bi lahko našli tudi kakšno drugo lokacijo. Sprememba bi bila zelo dobrodošla. Kot spremljam vremensko napoved, se je po Evropi precej ohladilo, zato sem optimističen, da bo mogoče čim prej trenirati tudi na nižje ležečih smučiščih,« si želi Žan Kranjec in dodaja, da se z reprezentanco v ponedeljek znova odpravljajo na sneg. V načrtu imajo odhod v Val Senales, a če bo glavni trener Klemen Bergant našel kakšno drugo možnost, jo bo z veseljem sprejel. Znana je filozofija Berganta, ki pravi, da se večina smučarskih tekem odvija v gozdnem pasu, zato je trening na nižjih nadmorskih višinah vselej dobrodošel in boljši kot na ledenikih.

Ker je Žan Kranjec pred tremi dnevi vstopil v četrto življenjsko desetletje, so mu na Smučarski zvezi Slovenije pripravili presenečenje in prisotne pogostili s slavnostno torto. Kranjec pravi, da je praznoval bolj skromno, da so mu v naselju Bukovica pri Vodicah pripravili mlaj. »Glavno praznovanje bo po koncu sezone. Dotlej bodo vse moje misli usmerjene v alpsko smučanje,« odgovarja najboljši slovenski alpski smučar. »Jubileja si ne jemljem preveč k srcu. Že prej sem sodil med izkušenejše alpske smučarje. Do kdaj bom tekmovalno smučal, ne vem. Dokler bom dosegal vrhunske rezultate, me bo želja zagotovo gnala naprej. Morda je še najboljši odgovor, če rečem, da sem zanesljivo v svojem zadnjem desetletnem obdobju.«

Dolg poravnan, zdaj so v ospredju strateški cilji

V nadaljevanju druženja je Vodičan dejal, da o februarskem svetovnem prvenstvu še ne razmišlja veliko. Precej bolj ga zanimajo sprotni izzivi. Teh bo imel do tekme leta še dovolj, prvega decembra v Val d'Iseru. Na svetovnih prvenstvih ima v svoji zbirki vrhunske veleslalomske rezultate, a kolajne še ni osvojil. A tudi nikoli še na prvenstvu ni startal kot olimpijski podprvak. Z letošnjim uspehom v Pekingu pa si je pridobil veliko samozavesti, s katero bo lahko lažje osvajal nove lovorike.

Na slavnostnem jubileju v Podutiku je bil tudi predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar. Ponosno je povedal, da je največja individualna športna panoga v Sloveniji v zadnjih štirih letih poravnala dolgove, ob tem pa ni zanemarila razvoja panog, kar nazorno kažejo dosežki zimskih športnikov. »V novo mandatno obdobje smo vstopili s strateškimi cilji. Izpostavil bi tri, in sicer vlaganje v infrastrukturo, popularizacijo naših panog in pomoč bazi, torej slovenskim klubom. Visoke cilje bomo lahko uresničili le ob podpori sponzorjev, ki sem jim ob vsaki priložnosti izjemno hvaležen,« je sklenil Enzo Smrekar.