Si ob osvežilnem napitku radi postrežete z oreščki ali raje s kakšno stročnico? No, malo hecno bi bilo ob vrčku piva v baru zobati fižol ali grah … Z arašidi je stvar povsem drugačna, ampak so v resnici sorodniki fižola, graha, leče in drugih stročnic. Se pa od njih resda ločijo po tem, da rastejo pod zemljo, med koreninami nizkega grmička.

K​ikiriki oziroma arašid, kot mu pravimo pri nas, so nekdaj kultni jugoslovanski glasbeni šaljivci Rokeri s Moravu leta 1980 proslavili s pesmijo Krkenzi kikiriki evri dej, ki je bliskovito postala uspešnica. »Dijetalcem«, ki bi radi shujšali, so v jamajško-narodnjaških ritmih svetovali dieto z arašidi ob paroli: »Jedeš malo, skidaš salo.« Celo v vsaki takšni »agropopovski« šali pa je nekaj resnice in dandanes arašidi, seveda če si jih luščimo sproti in uživamo nesoljene, veljajo za zdravo hrano, ki naj bi zmernemu uporabniku izboljšala marsikateri zdravniški izvid. Ob tem pa ne gre zanemariti, da je ta podzemna stročnica izjemno okusna.

Arašide sicer pomotoma uvrščamo med oreščke, saj jih najpogosteje uživamo enako kot lešnike ali orehe, neredko jih najdemo tudi v mešanicah oreščkov. Nepogrešljivi so v jedeh različnih azijskih kuhinj iz voka, saj se izjemno lepo podajo k zelenjavi in zlasti perutninskemu mesu, zaradi toplotne obstojnosti pa mojstri voka za praženje najraje uporabljajo prav arašidovo olje.

Ampak arašidi se prav lepo podajo tudi k domačim jedem. Če lahko v Hrovači pri Ribnici iz fižola pečejo celo torte, lahko tudi iz jedrc arašidov pripravimo številne sladice. Če jih zmeljemo in pomešamo s staljeno čokolado ter stepeno smetano, nastane denimo imenitna krema za čokoladno torto.

Nekateri si dneva skoraj ne znajo predstavljati brez arašidovega masla, ki ga A​meričani mažejo na kruh enako kot pri nas običajno maslo. S takšnim maslom lahko med drugim pripravimo okusno marinado za meso, z njim bogatimo omake … Kot pri nas počnemo z ječmenom, cikorijo in rožiči, onkraj luže z arašidi »ponarejajo« kavo in kakav. Hkrati so glavna sestavina že desetletja najbolj priljubljene ameriške čokoladice.

Arašidi se lepo ujamejo s porom in piščančjim filejem. Če koščke fileja popečemo na olju in dodamo drobno narezan por in arašide ter vse skupaj (morda z dodatkom česna, čilija in ingverja) hitro popražimo, nastane precej enostavno pripravljena jed, ki jo postrežemo z rižem ali testeninami. Skupaj z medom in čilijem so odličen preliv za krepkejše solate.