"Pregled ladje s strani skupne inšpekcijske skupine se bo začel v sredo zjutraj," je sporočilo turško obrambno ministrstvo.

V Istanbulu deluje skupni center za poveljevanje in nadzor, ki usklajuje izvoz ukrajinskega žita po Črnem morju. V centru sodelujejo predstavniki Ukrajine, Rusije, Turčije in ZN, ki bodo skupaj opravili inšpekcijo ladje, preden bo ta lahko nadaljevala svojo pot proti Tripoliju v Libanonu.

Na ladji Razoni, ki pluje pod zastavo Sierre Leone, je 26.000 ton koruze. Gre za prvo pošiljko v okviru dogovora, ki sta ga julija v Istanbulu ob posredovanju ZN in Turčije podpisali ukrajinska in ruska stran.

Ladja je danes ponoči plula vzdolž romunske obale, nato pa je ob dveh zjutraj po lokalnem času ugasnila avtomatični identifikacijski sistem, zaradi česar njene poti ni bilo več mogoče spremljati prek spletne strani MarineTraffic. Zaenkrat še ni jasno, zakaj je bil identifikacijski sistem izklopljen.

V ponedeljek so vse podpisnice sporazuma pozdravile izplutje ladje iz Odese. Gre za prvi korak k odpravi blokade ukrajinskih pristanišč, ki je še dodatno poglobila globalno prehransko krizo, zaradi česar je uvoz hrane za nekatere najrevnejše države na svetu postal predrag.