Po 82 tekmah v rednem delu se končnica v ligi NBA za ekipe, ki napredujejo, stopnjuje v neizprosnem ritmu. To so na svoji koži občutili tudi košarkarji Dallasa. Potem ko so v prvem krogu pričakovano izločili Utah, v drugem pa pripravili veliko presenečenje in izločili najboljše moštvo rednega dela Phoenix, so zdaj naleteli na Golden State. Veselje izpred še nekaj dni je že zamenjalo razočaranje, saj Luka Dončić in soigralci na uvodu finala zahodne konference niso bili dorasel nasprotnik bojevnikom in San Francisca.

Curry ceni položaj, v katerem je

Fotografija, na kateri Luka Dončić po prihodu v San Francisco v družbi soigralca Bobana Marjanovića v enem izmed lokalov sproščeno srka pivo, je dan pred prvo tekmo proti Golden Statu zakrožila po spletu. Mnogi so bili znova navdušeni nad tem, kako slovenski zvezdnik mirno prenaša pritiske, ki jih prinaša končnica lige NBA. A tokrat neobremenjenosti 23-letnemu Ljubljančanu ni uspel prenesti na parket. Čeprav je Dallas v rednem delu medsebojne obračune proti Stephu Curryju in soigralcem dobil s 3:1, je bil tokrat nemočen. Opazno je bilo, da so gostitelji, ki so v drugem krogu s 4:2 izločili Memphis, nekoliko bolj sveži, Dallas, ki je Phoenix izločil po sedmih tekmah, pa je bil v krču. Ta bo moral hitro miniti, saj je Golden State drugačna »žival« od Phoenixa. Predvsem po mentaliteti, saj okostje moštva, ki ga sestavljajo trener Steve Kerr, Curry, Klay Thompson in Draymond Green, dobro ve, kaj pomeni zmagovati. Skupaj so namreč osvojili že tri šampionske prstane (2015, 2017, 2018).

»Ko gledam novo generacijo zvezdnikov v ligi NBA, me zadene, da se staram,« je povedal 34-letni Stephen Curry, ki je pri zmagi proti Dallasu 21 točkam dodal 12 skokov. »Jayson Tatum ima 24 let, Luka 23, Ja Morant pa 22. Vsi pa imajo že pomembne vloge v končnici. Nato pomislim, kaj se sam delal pri tistih letih in kako sem si želel, da bi bil del tako pomembnih tekem. Kariera košarkarja hitro mine, zato položaj, v katerem smo, še bolj cenim. Nikoli ne veš, kdaj bo zadnjič, ko boš imel priložnost boriti se za naslov prvaka v ligi NBA. Zato želim to priložnost še toliko bolj izkoristiti,« je še dodal Curry.

Kidda čaka temeljita analiza

Golden State, natančneje Andrew Wiggins, je opravil dobro delo pri pokrivanju Dončića, saj je ta tekmo sklenil pri zanj skromnih 20 točkah, sedmih skokih in štirih asistencah. »Odlično se je gibal v obrambi. Zato je bil prvi izbor na naboru. Atletske danosti, dolžino rok in občutek za pravočasnost pri odločitvah redko vidiš združene v enem igralcu. Vesel sem, da lahko športni svet spozna, kako dober je dejansko Wiggins,« je soigralca za odlično obrambno predstavo pohvalil Klay Thompson. A tudi njemu je jasno, da je to zgolj ena tekma in da se lahko še veliko spremeni. Wiggins je med drugim, sicer nenamerno, tudi dobro »iznakazil« Dončića, ko ga je opraskal po obrazu. »Pričakujemo, da se bodo pobrali in na naslednji tekmi igrali precej bolje. To je samo ena zmaga. Veseli smo je, a se hkrati zavedamo, da je Dallas proti Phoenixu izgubljal že z 0:2 v zmagah, pa vemo, kako so se stvari končale,« je dodal Thompson.

»Golden State se je odlično pripravil name in mi ni pustil dihati. Še posebno v drugem polčasu,« je z glavo zmajeval Luka Dončić, ki je v drugih 24 minutah igre dosegel zgolj dve točki. »Moram biti boljši. Ta poraz je moja krivda. Kot vodja moštva moram igrati precej bolje, zato sprejemam odgovornost za poraz.« Tudi trenerju Dallasa Jasonu Kiddu je jasno, da je prvo tekmo odločila obramba Golden Stata. Proti Phoenixu je bilo podobno, a je znal prilagoditi taktični načrt. »Odlično so se pripravili. Wiggins je s pokrivanjem po celem igrišču dobro omejil Luko. Treba je biti odkrit in to priznati. A že pred začetkom serije smo pričakovali nekaj podobnega. Zdaj bomo dobro analizirali tekmo in poskušali najti načine, da bomo boljši.«