Tuzla je tretje največje mesto v BIH, zgodovina se tu prepleta s sodobnostjo. Je lepo, urejeno, skoraj razkošno mesto. Leži na soli in številnih podzemnih kotanjah, napolnjenih s slano vodo, zaradi česar je opaziti nekatere nagnjene stavbe v mestu, med drugim tudi Bahram-begovo džamijo, ki so jo že uspešno sanirali. Saj se še spomnite znamenite kamene, drobno mlete soli v modro belih škatlicah, ki smo jo uporabljali malodane v vseh gospodinjstvih?

Pravijo, da se človek, ko enkrat pride v tiste kraje, često vrača. Zaradi očarljivih vasic, krajev in mest, prizorov iz vsakdanjega življenja, glasbe, vonja po čevapih, spominkov, ki jih radi ponesemo domov, rakiji in čudoviti naravi v vseh letnih časih. Če vprašate Bosanko ali Bosanca, katero je najbolj odprto, sproščeno mesto v Bosni in Hercegovini, boste gotovo dobili odgovor – Tuzla! Ali je to zaradi soli ali zaradi kozjega mleka, saj starodavni rek pravi, da cela Tuzla eno kozo muzla, kar bi v prevodu pomenilo, da vsa Tuzla eno kozo molze. V dobi Avstro-Ogrske monarhije, katere del je bil današnji Tuzelski kanton, je bil izdan razglas, ki je prepovedoval čuvanje koz, vse koze bi morali odstraniti, vendar je eno neki Tuzlanec vseeno ohranil in menda so zato vsi prebivalci imeli koristi. Neki tujec si je izmislil ta rek, ki je ponarodel in se ohranil do današnjih dni. Tuzlanci so prevzeli kozo kot enega izmed simbolov mesta in ji celo naredili spomenik, ki leži pred hotelom Tuzla.

Tuzla v turističnem smislu živi predvsem poleti

Vodilni iz turistične skupnosti kantona Tuzla, Miralem Mešković, ki s sodelavci skrbi za krepitev turistične ponudbe in promocije kantona Tuzla, si zelo želi, da bi turisti, ki največkrat obiščejo Sarajevo in Mostar, obiskali tudi Tuzlo. Razlogov za to je veliko. Glavna atrakcija so slana jezera, ki zlasti poleti zaživijo v parku Panonika in so edinstveni fenomen v Evropi. Vsi vemo, da je tod nekdaj bilo Panonsko morje, in to v samem centru mesta. To dejstvo je porodilo idejo dolgoletnemu županu Tuzle, Jasminu Imamoviću, da se v življenje obudi 10 milijonov let stara zgodba in uredi rekreativno-zabaviščni center, ki bo privlačil obiskovalce od blizu in daleč. Tako so na degradiranem, močvirnatem območju sredi mesta nastala slana jezera, oziroma velik rekreativno-zabaviščni park Panonika. V velikih podzemnih vodnjakih je namreč nakopičeno brezmejno bogastvo slane vode in tako lahko Tuzlanci in obiskovalci iz vsega sveta od leta 2003 uživajo v zdravilni slani vodi. Panonika je od maja do oktobra pravi raj za domačine in druge obiskovalce in vsak dan beleži več kot 3000 obiskovalcev. Pogosti stalni gostje pravijo, da je dopust v Tuzli mnogo cenejši in zanimivejši od dopusta na morju. Septembra pa to mesto gosti karavano motoristov, kar 3500 se jih zbere. Zaradi sonca, plaže, čiste slane vode, bližine gozda, raznih športnih aktivnosti in vsakovrstnih animacij podnevi in zvečer, so ta jezera magnet za tisoče obiskovalcev.

Poleg Tuzle velja obiskati tudi mesto Kladanj z okoli 13000 prebivalci, ki na vsakem koraku spominja na davne čase stoletja nazaj. Pod obronki planine Konjuh z mnogimi izviri čiste, hladne vode je vredno obiskati Djevojačko (Dekličino) pečino v vasici Brataljeviči, kjer je po stenah opaziti srednjeveške gravure konjenikov in jelenom podobnih živali ter deklice s krili, na večih delih pa je opaziti zapise v arabskem jeziku iz Osmanske dobe. Zanimivo je zlasti za arheologe in kulturne zgodovinarje.

Velja obiskati tudi kompleks Muška (Moška) voda, ki domačinom in turistom nudi priložnost, da občutijo pristno planinsko klimo in neokrnjeno izvirsko vodo, imenovano Muška voda ali izvir mladosti, kot jo je imenoval turški potopisec Evlija Čelebija, ki so ji pripisovali zdravilne učinke za krepitev fizičnih sposobnosti, zlasti moškosti. To območje je proglašeno za klimatsko zdravilišče, v času Avstro-Ogrske monarhije pa je bila tam zgrajena bolnica za pljučne bolezni. Muška voda je bila dolgo časa tudi bosanska blagovna znamka, znana kot sredstvo za zdravljenje neplodnosti žensk. Sicer pa je bila kladanjska voda tema mnogih raziskav tujih znanstvenikov in s tem povezane zdravilnosti, zlasti naj bi pozitivno vplivala na zmanjševanje krvnega pritiska in sladkorja v krvi, izboljšala delovanje prebavnega trakta, cirkulacijo krvi in krepila vitalnost organizma in nevro-vegetativnega sistema. V času našega obiska so tam potekala zaključna gradbena dela hotela Muška voda.

Ovinkasta pot iz smeri Banovičev proti notranjosti planine Konjuh pripelje do etno avlije Mačkovac, do katere je samo 5 kilometrov vožnje skozi gozd ob reki Oskovi, medtem ko oko počiva ob pogledu na vrhove planine Konjuh. 

Po poteh znamenitega Ćira

Ko vstopite v etno vasico, imate občutek, kot da ste se vrnili vsaj stoletje nazaj. V tipičnem bosanskem stilu so na ogled stare bosanske lesene hiške - šeperuše, vodenice, delavnice in drugi objekti, ravno takšni, kot so bili včasih. Ta muzej na prostem vsebuje več kot 30000 avtentičnih starih predmetov za vsakdanjo rabo iz bakra, srebra, lesa in keramike. Posebno občudovanje izzovejo ročna dela, tapiserije in tepihi ter kar 1600 starih knjig, dokumentov in knjig, ki tvorijo zbirko, staro več kot 200 let. V etno avliji Mačkovac domuje tudi prelepa restavracija, kjer lahko poskusite tipične bosanske jedi, od pit, čevapčičev in drugega mesa, do tufahije, baklave in več vrst žganja – rakije.

Malo je mest v BIH, ki se lahko pohvalijo s tako bogato kulturno zgodovino, na tako majhnem področju, kot so Banoviči, ki so tako rudarsko mesto, kot zbirališče umetnikov. Starejša generacija, ki je živela še pod Jugoslavijo, se verjetno spomni železniške proge Brčko – Banoviči, ki je bila zgrajena z udarniškim delom. Banoviči so najbolj poznani po rudniku črnega lignita, ki so ga vozili iz rudnika po ozkotirni železnici z znamenitim parnim vlakom, imenovanim ćiro. Vožnjo s ćirom lahko doživijo tudi obiskovalci z dvema panoramskima vagonoma, ki ju vleče znamenita lokomotiva, imenovana »madžarica«. Vsekakor svojevrstna turistična atrakcija!

Kdor želi občutiti starodavni duh bosanskih kraljev, mora obvezno obiskati trdnjavo Srebrenik, ki je eden najstarejših in najbolj ohranjenih gradov v Bosni. Posebno doživetje je sprehod po zavitih stopnicah ter uživanje v prečudovitem razgledu na mesto Srebrenik v dolini in okoliške vzpetine.