Peti februar 2022 je zgodovinski dan za slovenske ženske smučarske skoke. Zgodovino sta spisali Nika Križnar in Urša Bogataj, ki sta poskrbeli za zgodovinski kolajni v ženskih smučarskih skokih. Ob odsotnosti prve favoritinje Sare Marite Kramer iz Avstrije, ki je brez nastopa v Pekingu ostala zaradi pozitivnega testa na novi koronavirus, so slovenske skakalke odlično izkoristile priložnost za veliki uspeh.

Sreča na strani Bogatajeve

Slovenke so blestele na vseh skokih za trening in odlično formo so prikazale tudi na tekmi. V prvi seriji je Slovenkam naskok na olimp preprečevala še Nemka Katharina Althaus, ki je s skokom 105,5 metra držala vodstvo. Za njo so se zvrstile Urša Bogataj, Nika Križnar in Ema Klinec, ki so napovedale naskok na zmago. Bogatajeva je postavila rekord skakalnice s 108 metri, a je dobila slabše sodniške ocene, zato je zaostaja 3,1 točke. Zaostanek Križnarjeve je bil že večji in sicer 7,2 točke.

V finalu se je najprej skok malce ponesrečil Emi Klinec, ko je ob pristanku zaostala za Saro Takanaši, a že takrat je bilo jasno, da bo Slovenija imela najmanj eno kolajno. Nika Križnar je tudi v drugo skočila zelo agresivno, 99,5 metra pa je pomenilo bronasto kolajno. Še pol metra daljša je bila Urša Bogataj, ki ji je tokrat uspel tudi lep doskok. Na vrhu je bila le še Nemka Althaus, ki je imela tudi nekaj smole z vetrom. Vzgornik je povsem popustil, Nemka pa je pristala pri 94 metrih. Kljub veliki razliki v daljavah, je bilo čakanje na končni rezultat mukotrpno, saj je bila razlika v vetrni izravnavi ogromna.

Na koncu je izračun točk pokazal, da je Urša Bogataj s prednostjo 2,2 točke postala olimpijska prvakinja in tako z zlatom začela zbiranje slovenskih kolajn v Pekingu. »Trenutno sploh še ne dojemam, kaj se dogaja,« je v solzah sreče dejala nova olimpijska prvakinja v smučarskih skokih takoj po izračunu rezultatov. »Danes sem samo uživala, poskušala sem biti samo nasmejana. Res sem vesela in komaj čakam, da pridem domov, da objamem domače,« je razumljivo, tudi presrečno dejala druga slovenska junakinja z bronasto kolajno.

Uspeh Bogatajeve in Križnarjeve sta s 5. in 9. mestom dopolnili Ema Klinec in Špela Rogelj.

»Dve kolajni na najpomembnejšem tekmovanju v štirih letih. Težko bi bilo boljše, jaz sem res presrečen. Tukaj je tudi še odlično peto mesto Eme Klinec in dobri skoki Špele Rogelj,« pa je zgodovinski uspeh komentiral glavni tvorec uspehov, glavni trener Zoran Zupančič.

Še brez zmage v svetovnem pokalu

Urša Bogataj si ne bi mogla izbrati boljšega trenutka za prvi naskok na najvišjo stopničko v najmočnejši konkurenci. Do sedaj je v svetovnem pokalu petkrat stopila na oder za zmagovalke, a boljša kot druga ni bila nikoli. Blestela je v letošnjem poletnem delu skakalne sezone, ko je že okusila slast zmage in dobila poletno veliko nagrado. A najpomembnejše zmage se v smučarskih skokih beležijo pozimi: tako kot lani Ema Klinec, ko je postala svetovna prvakinja na srednji napravi v Oberstdorfu, je tudi Urša Bogataj na velikem tekmovanju prvič skočila na vrh. Za nagrado pa je postala olimpijska prvakinja in spisala zgodovino ženskih smučarskih skokov v Sloveniji.

Slovenski orlici sta z uspehom poskrbeli, da se Slovenija po prvem tekmovalnem dnevu na igrah nahaja kar na drugem mestu po uspešnosti. Pred Slovenijo je zgolj Norveško, ki ima po zaslugi mešane biatlonske štafete in tekačice Therese Johaug dve zlati kolajni.