Košir, trikratni dobitnik medalj na OI, je izpostavil, da je bila na začetku njegovega bivanja konec januarja sprva vsak dan hrana povsem enaka in mrzla. Obroki so v zadnjem tednu postajali vse bolj raznoliki, vendar vseeno hladni. V sobah namreč ni mikrovalovnih pečic kot tudi ne hladilnikov, le z grelnikom vode je moč pripraviti topel čaj ali kavo.

Dostojni pogoji za bivanje so nuja

Ker nihče, ki so ga v posebne hotele, - poleg Shauanglonga v gorskem predelu so ti tudi v Pekingu -, po okužbi z novim koronavirosom premestili, ne sme iz svoje sobe, je to za sicer nadzorovano prehrano olimpijcev velika težava. Po pritožbah in pritiskih vodstev olimpijskih ekip je sedaj že precej drugače, med drugim od sobote prinesejo že isti dan zvečer v sobe izvide jutranjih testiranj za novi koronavirus, ključni podatek za »odhod na svobodo«.

To je mogoče po dveh zaporednih negativnih testih v desetih dnevih ter po izteku tega obdobja po enem. Tiskovni predstavnik organizatorjev Zhao Weidong je v današnjem pogovoru z mediji tudi dodal, da lahko športniki, ki so v izolaciji, odslej naročijo hrano, ki jo zanje pripeljejo iz olimpijske vasi.

Izvršni direktor Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Christophe Dubi je izpostavil, da je njihova »naloga in dolžnost«, da imajo športniki in drugi v izolaciji »dostojne pogoje za bivanje«. Ocenil je, da so se že zelo približali pričakovanjem, tudi kar se tiče pripomočkov za vadbo in velikosti sob.

Neprebavljiva hrana

Posebej glasni so bili v reprezentanci Nemčije, od koder prihaja tudi predsednik Moka Thomas Bach. Na sredini tekmi na srednji skakalnici v nordijski kombinaciji je zaradi pozitivnega testa na novi koronavirus brez nastopa ostal njihov zvezdnik in branilec naslova Eric Frenzel, katerega pogoji bivanja so tudi sprožili veliko medijskih vprašanj in siceršnjega negodovanja. Vodja nemške delegacije Dirk Schimmelpfennig je Frenzlove bivanjske pogoje opisal kot »nerazumne«, s čimer se je strinjal tudi Dubi.

Glede hrane se je pritožila tudi okužena ruska biatlonka Valerija Vasnecova. Ta naj bi bila skopa in neprebavljiva. »Boli me trebuh, bleda sem in pod očmi imam velike, temne podočnjake,« je po poročanju ameriške tiskovne agencije AP zapisala na svojem Instagram profilu. V četrtek je na družbenem omrežju objavila fotografijo obroka, ki je po njenem opisu predstavljal »zajtrk, kosilo in večerjo že peti dan zapored«. Na fotografiji je bilo videti puste testenine, oranžno omako, kos mesa s kostjo in nekaj krompirja. Obrok ni vseboval nič zelenjave.

Za podporno ekipo drugačna hrana

Ruska biatlonka se je ob tem vprašala, zakaj dobiva slabšo hrano kot njena podporna ekipa. Njen zdravnik, ki je prav tako moral v izolacijo, je namreč vse dni dobival krepkejšo hrano, sveže sadje in solato. »Resnično ne razumem, zakaj imajo do nas športnikov takšen odnos,« je zapisala.

Dva dni po objavi njenih kritik je Vasnecova sicer še vedno v karanteni, a njeni pogoji so se izboljšali. Ruski tiskovni predstavnik je po poročanju AP sporočil, da so njeni obroki zdaj polnovrednejši. Za kosilo je tako jedla lososa, kumare, klobase in jogurt. V sobo naj bi ji kmalu dostavili tudi sobno kolo.

Tudi Frenzel je v nedeljo potrdil, da so se stvari izboljšale. »Že drugi dan sem v tem hotelu in k sreči imam vse kar potrebujem. Lahko treniram in hrana je OK,« je v video prenosu za televizijo Eurosport dejal Frenzel.

Trikratni olimpijski prvak in trenutno peti v skupnem seštevku svetovnega pokala je bil pozitiven v sredo takoj po prihodu ekipe v Peking. Na treningih ni tudi vodilnega v svetovnem pokalu; Norvežan Jarl Magnus Riiber je bil tudi okužen z novim koronavirusom. Ta je razredčil vrste favoritov še v številnih drugih športih.