Slovenske orlice niso le upravičile vloge favoritinj, ampak so celo presegle pričakovanja. Glede na ugled je bila kolajna nujna obveza, in če bi ostale praznih rok, bi bilo glede na letošnje dosežke razočaranje veliko. Slovenija, ki ima izjemno tradicijo v smučarskih skokih, se je tako še kot zadnja med velesilami vpisala v elitni klub držav, ki imajo zlato olimpijsko kolajno. V vsej zgodovini poletnih in zimskih olimpijskih iger Slovenija še nikoli ni imela dveh tekmovalcev ali tekmovalk na stopničkah. Za takšen uspeh že prvi konec tedna je dokazano, da sprosti tudi druge člane olimpijske ekipe, da nadaljujejo uspešne nastope in osvajanje kolajn. Vsi upajo, da se je sprožil slovenski plaz osvajanja odličij v hribih nad Pekingom.

Prvi olimpijski kolajni v ženskih skokih za Slovenijo sta le nadgradnja dolgoletnega dela generacij. Najboljše tri Slovenke so si v zadnjih dveh letih med seboj sestrsko razdelile največje športne uspehe v skokih, s katerimi so postavile nove mejnike. Ema Klinec je bila prva Slovenka z naslovom svetovne prvakinje (srednja skakalnica) lani na šampionatu v Oberstdorfu. Nika Križnar je prva osvojila veliki kristalni globus. Urša Bogataj ni le prva osvojila olimpijske kolajne, ampak je postala kar prvakinja. Tako kot Ema Klinec je tudi Bogatajeva uspeh kariere dosegla, še preden je prvič zmagala v svetovnem pokalu. Z obrestmi je obračunala vso smolo, ki jo je imela v preteklosti. Izjemna je bila zlasti njena vrnitev po težki poškodbi pred dvema letoma in zdaj je skupaj z alpsko smučarsko Tino Maze v klubu ženskih slovenskih olimpijskih prvakinj. Vse trem slovenskim asinjam je skupno, da prihajajo z vasi. Križnarjeva in Klinčeva iz Poljanske doline in sta tudi članici istega skakalnega kluba Alpina Žiri, Bogatajeva iz okolice Polhovega Gradca. Vse so morale najprej opraviti vse delo doma, da so lahko odšle na trening. Tako so jim starši že v otroštvu vsadili delovne navade, s katerimi jim je bilo na športni poti lažje pri premagovanju ovir.

Selektor Zoran Zupančič, ki je izredno študiozen trener garač in vselej stremi k inovacijam, je nadgradil delo svojih predhodnikov, saj osvaja kolajne na najpomembnejših tekmah sezone. Ustvaril je izjemno kemijo znotraj ekipe, v kateri ni nevoščljivosti, ampak veliko prijateljstvo. Z uspehi Slovenke druga drugo delajo še boljše. V moškem taboru so bili včeraj vidno razočarani, a do konca imajo še tri priložnosti.