Sinoči je zagorelo v 12-nadstropni stolpnici v Jakčevi ulici v ljubljanskem Štepanjskem naselju. Nekaj minut čez 22. uro se je v prvi kleti poslopja vnel pohištveni inventar, šlo naj bi za star kavč. Ogenj se je razširil na strop v kleti in zajel tudi del izolacijskega materiala, vendar so ga gasilci hitro omejili in pogasili. Težava pa je bila v dimu, ki je napolnil skupne prostore stolpnice. »Bil je gost in je zadimil prostore vse do vrha stavbe,« nam je povedal vodja intervencije Jure Dolinar iz ljubljanske poklicne gasilske brigade. Kot je pojasnil, v takšnih primerih uporabijo nadtlačne prezračevalnike, tokrat tri. Najprej so prezračili stopnišče, nato pa še vse slepe hodnike.

Stanovalce so prek megafona pozivali, naj ostanejo v stanovanjih. Če bi jih zmotil dim, pa da naj položijo brisače na tla ob vhodna vrata. »Evakuacija je bila v danih razmerah nesmiselna, varneje je bilo ostati v stanovanju. So pa nekateri stanovanje zapustili že pred naših prihodom, nekateri pa kljub navodilom tudi ko smo bili že tam,« je dejal Dolinar.

Za nekaj tisoč evrov škode

V intervenciji, ki je trajala do pol enih zjutraj, je sodelovalo enajst članov PGB Ljubljana s štirimi vozili in pet gasilcev PGD Štepanjsko naselje z dvema voziloma. Na kraju so posredovali tudi policisti in reševalci nujne medicinske pomoči, ki so preventivno pregledali več ljudi. Dve osebi so oskrbeli in prepeljali v klinični center. En gasilec se je nadihal dima, druga oseba pa si je ob skoku z okna pritličnega stanovanja poškodovala gleženj. Kot je povedal Dolinar, se je to zgodilo še pred njihovim prihodom, najverjetneje na drugi strani stavbe, kajti o tem so jih obvestili reševalci.

Po oceni policije je ogenj povzročil za nekaj tisočakov gmotne škode. Policisti so danes opravili ogled, da bi ugotovili vzrok požara. O svojih ugotovitvah bodo obvestili državno tožilstvo.