Osnovni namen akcije je poudariti pomen dreves v mestu. Ljubljančani so akcijo dobro sprejeli, saj so meščani zelo naklonjeni skrbi za mestno drevje. Mestno drevo leta tako na simbolni ravni predstavlja vsa mestna drevesa.

Lani je bila zmagovalka povešava bukev, ki na vrtu zasebne hiše ob Vodnikovi cesti raste že več kot sto let. Skrb zanjo se prenaša na vsakokratnega lastnika hiša. Povešava bukev ni le zelo markantno drevo, temveč je v mestu tudi izjemno redka. Še leto prej je naziv mestnega drevesa leta prejela platana na vogalu Streliške in Strossmayerjeve ulice, ki je eno od starejših dreves v mestu, z obsegom 596 centimetrov in 33 metri višine sodi tudi med najdebelejša drevesa te vrste v Ljubljani in Sloveniji.

Letos prednost drevesom v naseljih

Katero drevo bo letošnje drevo leta? Občani so lahko predloge za najljubše mestno drevo pošiljali do 31. avgusta. Poslali so 32 predlogov. Med njimi je strokovna žirija izbrala sedem finalistov. Kot so poudarili ob izboru, je bila odločitev težka, saj je vsako mestno drevo za meščane pomembno in koristno. Pri izbiranju so se odločili, da dajo prednost drevesom v strnjenih naseljih. Tako je v izboru hrast na otroškem igrišču v blokovskem naselju na Viču, ki poleti daje senco, pozimi pa kljub golim vejam ob pogledu skozi okno stanovalcem naselja ponuja pogled na urbano naravo. Na otroškem igrišču ob Jamovi cesti pa raste trepetlika, ki je eno največjih dreves te vrste v mestu in jo občani opisujejo kot mogočno. Že drugič je med nominiranci divji kostanj v Parmovi ulici, ki ga okoliški prebivalci že 60 let skrbno čuvajo pred posekom.

Za izbrana drevesa bodo meščani lahko glasovali do 20. novembra na strani mestne občine ljubljana.si. Zmagovalca pa bodo razglasili 28. novembra, na dan, ki je posvečen mestnim arboristom.