Tudi danes je v središču Ljubljane potekal protestni shod proti epidemiološkim ukrepom, cepljenju, pogoju PCT, nošenju mask in drugim vladnim omejitvam javnega življenja. »Prišli sva, ker meniva, da epidemiološke omejitve posegajo v najino osebno svobodo in zasebnost, koristi pri zamejevanju epidemije pa tega ne odtehtajo,« sta na Trgu republike povedali protestnici Ivana in Petra.

V primerjavi z minulim torkom je danes policija s protestniki ravnala nekoliko drugače. Med pohodom po mestu jim je sicer omejevala gibanje in jih odganjala z ulic. Grozila jim je tudi z vodnim topom in z oklepnikom, ki je imel spredaj nameščeno veliko mrežo za odrivanje, rinila v množico. A takšne sile kot minuli torek, ko je bila Ljubljana zavita v solzivec, policisti niso uporabili. Pred posegom v veliko skupino protestnikov, ki je najprej zasedla križišče Bleiweisove in Celovške ceste, nato pa začetek Tržaške, so danes policisti dolgo zgolj opozarjali in pozivali ljudi, naj se razidejo. Posledično so bili tudi protestniki manj vznemirjeni in policistov ni nihče obmetaval s predmeti. Še vedno pa je bilo slišati ogorčene vzklike proti policistom, ki so nekaj posameznikov s silo aretirali. »Čuvate lopove!« je bilo slišati skandiranje, ki je namigovalo, da policisti varujejo predvsem skorumpirano oblast. Nekaj posameznikov so policisti poškropili s solzivcem.

Teden po aretacijah

Na shod je prek družbenih omrežij med drugimi vabila tudi stranka Resni.ca, ki jo vodi kranjski mestni svetnik Zoran Stevanović. V nasprotju s prejšnjim tednom, ko je Stevanović postavil ozvočenje in bil osrednji govornik, se je tokrat držal ob robu protesta. »Ne želim, da bi vse breme ležalo na meni, zato nismo pripeljali ozvočenja. Protest organizira ljudstvo, naša stranka je le ena od skupin, ki sodelujejo,« je povedal za Dnevnik ob prihodu na Trg republike. Minuli teden, ko je policija v središču mesta protestnike napadla z vodnim topom in solzivcem, je, kot je znano, končal v dolgotrajnem pridržanju na policijski postaji. Očitali so mu, da je pozival k nasilnemu uporu. Tožilstvo zanj ni predlagalo pripora, so pa pri njem opravili hišno preiskavo. Glede na obseg preiskave je mogoče sklepati, da ta še poteka, kar je okoliščina, ki Stevanoviću verjetno narekuje, da je pri javnem izpostavljanju zadržan.

Protesta se je udeležil tudi raper Zlatan Čordić - Zlatko, ki ga je minuli torek policija aretirala na podlagi enake domneve – hujskal naj bi k nasilnemu uporu. Zanj je tožilstvo predlagalo pripor, a na koncu ta zahteva ni bila potrjena v sodnem zunajobravnavnem senatu. Tudi Zlatko danes množice ni nagovoril.

Spontano gibanje

Ker okrog dvatisočglava kolona protestnikov danes ni imela izrazitega vodstva, se je – podobno kot minuli torek po aretaciji Zlatka in umiku Stevanovića – več ur spontano gibala po mestnih ulicah. Na čelu kolone je bilo videti mladeniče in mladenke, ki so se sproti dogovarjali, kako se izogniti policijskim blokadam in v katero ulico zaviti. Pred močno zastraženim vladnim poslopjem, denimo, se niso ustavili, četudi je bila vlada v parolah tarča protestov. Protestniki so se po 19. uri v manjšem številu vrnili na Trg republike, približno uro kasneje pa so se ob močni prisotnosti oklepljenih policistov razšli.