»Mislim, da je odslej moj največji tekmec in sovražnik Tadej Pogačar,« je v šaljivem slogu po še eni fantastični predstavi v cilju sobotne etape dejal Tadej Pogačar, ki je s četrtim mestom oblekel tudi rumeno majico. Aktualni prvak Toura je v deževnem in hladnem vremenu – potem ko so njegovi ekipni kolegi ostali brez moči – napadel dobrih 30 kilometrov pred ciljem v Le Grand-Bornandu in se po samostojni vožnji spet oblekel v rumeno. »V finišu sem se dobro počutil v vremenu, ki mi zelo ustreza. Pred zadnjimi vzponi sem ekipnim kolegom, ki so opravili odlično delo in pri tem tudi zelo trpeli, dejal, da želim razbiti dirko, kar je tudi uspelo,« je pojasnil Pogačar.

Etapo je dobil Belgijec Dylan Teuns, ki je med 18 ubežniki slavil dvanajsto zmago med profesionalci, od tega drugo na Touru. »Ni bilo lahko, na začetku je bilo veliko stresa. Že priti med ubežnike je bilo zahtevno. Sprva sem le zasledoval druge, nikoli mi ni bilo treba iti v ospredje in zato sem prihranil nekaj moči za finiš,« je priznal Dylan Teuns, ki je ob prečkanju ciljne črte dvignil roko proti nebu. »Zmago sem posvetil dedku, ki je umrl pred Tourom. Tik pred dirko sem moral še na njegov pogreb, zato je to zame še bolj čustven trenutek.«

Roglič: Preveč za moje telo

Sobotna etapa je bila dokončno usodna za Rogliča, ki je zaradi poškodb predčasno končal Tour, ciljno črto pa je prečkal na 175. mestu in z več kot 35 minutami zaostanka. »Odločitev sem sprejel z ekipo. Nesmiselno bi bilo, da nadaljujem v takšnem stanju. Šel sem iz dneva v dan, a po nekaj dneh spoznal, da to ne pelje nikamor. Na kronometru sem bil še presenečen, kako dobro sem odpeljal, presegel sem svoje zmogljivosti. Naslednji dan je bilo spet zelo boleče. Vse to je preveč za moje telo, takšen ne morem dirkati. Seveda nisem načrtoval, da se bo tako razpletlo, a odločitev, da končam, je prava,« je ocenil Primož Roglič, ki je prišel na cilj današnje etape v Tignes (tam je njegov drugi dom) in se srečal tudi s številnimi slovenskimi navijači.

Na današnji etapi od Clusesa do zimskošportnega središča Tignesa (tam bi moral biti cilj etape že leta 2019, a so jo prekinili zaradi zemeljskih plazov, snega, poplav in mraza) na nadmorski višini 2107 metrov je Pogačar v zelo slabem vremenu v končnici spet poskrbel za predstavo za sladokusce. Na preizkušnji s 4500 metri višinske razlike je bil prva figura Avstralec Ben O'Connor, ki je zasledovalcem dokončno pobegnil na zadnjem, 21 kilometrov dolgem vzponu. Pred Pogačarjem je imel že skoraj devet minut prednosti in je bil virtualno že v rumeni majici. V finišu je pospešila ekipa Ineos-Grenadiers, razredčila skupino favoritov in »rešila« Slovenca, ki je ostal brez ekipnih kolegov. A kilometer in pol pred ciljem se je Pogačar spet izstrelil kot projektil in v fantastični samostojni vožnji ob navdušenju slovenskih navijačev privozil na končno šesto mesto in zaostanek za O'Connorjem zmanjšal le na dobrih šest minut.

Pogačarja je bilo strah

Avstralec je dosegel peto zmago med profesionalci (dobil je tudi etapo na Giru 2020) in se skupno prebil na drugo mesto. »Že to, da sem prvič na Touru, je uresničitev mojih sanj, zmaga pa je nekaj posebnega. O tem sanja vsak kolesar. Po zmagi težko nadziram čustva, a vseeno uživam v vsakem trenutku. Ko sem med pobegom slišal, da imamo zelo veliko prednost, sem vedel, da lahko pridobim v skupnem seštevku. Na zadnjem vzponu sem se ustrašil, da bo Pogačar v ozadju eksplodiral in me začel loviti. Sem pa vedel, da lahko brez krčev in popuščanja dobim vsaj etapo,« je dejal Ben O'Connor.

Pogačar je pred današnjim prostim dnevom ohranil rumeno majico. »Že v soboto je bilo vreme zelo slabo, danes pa še slabše. Kljub slabim razmeram sem želel uživati, bolj pa se bojim etap v vročem vremenu, ki še prihajajo. V takšnih razmerah trpim in to tekmeci dobro vedo. Proti koncu me je bilo že malce strah, da bom izgubil rumeno majico, zato sem pospešil in napadel,« je dejal Pogačar. Na vprašanje, ali bi bila velika težava, če bi za dan ali dva ostal brez rumene majice, je šaljivo odgovoril: »Niti ne, ampak zares uživam v rumenem, zato je raje ne bi izgubil.«