Kolesarji so v tretji etapi dirke po Sloveniji spoznavali lepote Posavja. Prevozili so 165,8 kilometra od Brežic do Krškega. »Možnih je veliko scenarijev in na vse smo pripravljeni. Nespametno je pred začetkom dirke nekaj napovedovati, kajti v kolesarstvu je potem navadno tako, da se zgodi nekaj čisto tretjega,« je bil malce skrivnosten pred začetkom etape športni direktor ekip UAE Emirates Andrej Hauptman. Očitno pa je že pred dobrim mesecem scenarij dirke poznal Luka Mezgec, ki je na predstavitvi trase letošnje dirke napovedal, da mu je na kožo pisana prav tretja etapa od Brežic do Krškega. »To etapo sem si obkrožil na papirju in bom napadal zmago. Prišlo bo do sprinta manjše skupine tekmovalcev, saj je klanec na Sremič prezahteven za mnoge, sam pa bi lahko ostal z najboljšimi,« je takrat razlagal Mezgec, ki pa ga zdaj na dirki po Sloveniji ni, saj mu je nastop preprečila okužba z novim koronavirusom.

Jon Aberasturi Izaga se je postavil za kolo Mattea Trantina

Njegove taktične zamisli je do potankosti izpeljal Španec Jon Aberasturi Izaga (Caja Rural-Seguros RGA), ki je tako še nadgradil drugo mesto iz prve etape v sredo. »Na klanec sem že zelo trpel, a se mi je uspelo vrniti v vodilno skupino. V sprintu sem se postavil za kolo Mattea Trantina, kar je bilo odlično izhodišče. Zelo sem vesel, da mi je po številnih uvrstitvah na zmagovalni oder končno uspelo tudi zmagati v tej sezoni,« je v polomljeni angleščini novinarjem razlagal 32-letni Španec, ki je prišel do svoje petnajste zmage v karieri. Zadnjo je slavil lani na dirki po Madžarski.

Če je bil Španec široko nasmejan, pa razloga za smeh ni imel Matej Mohorič (Bahrain-Victorious), ki je še drugi dan zapored etapo končal na drugem mestu in ostaja brez zmage na najpomembnejši domači dirki. »Jasno mi je, da je Španec hitrejši v sprintu. Moral bi začeti v idealnem trenutku, a sem malce okleval. Na koncu je zmanjkalo pol kolesa,« je bil kar malce besen 26-letnik, ki je ponovil tudi tisti najbolj znani kolesarski rek. »Drugo mesto je mesto prvega poraženca.« Zadovoljilo ga ni niti dejstvo, da je zavoljo bonifikacijskih sekund zmanjšal zaostanek v skupnem seštevku.

Podobnega razpoloženja je bil tudi Mohoričev prijatelj in sotekmovalec pri ekipi Bahrain-Victorious Jan Tratnik, ki je z močnim napadom dva kilometra do cilja dodobra začinil razplet dirke. »Včasih ti uspe s takšnim napadom, včasih ne. Malce so me tudi zaprli in zapeljal sem na makadam, pri čemer sem izgubil nekaj prepotrebne hitrosti, da bi pridobil še večjo prednost,« je svoj poskus opisal Idrijčan. O samem razpletu pa je dejal: »Matej je dobro izkoristil moj napad, da si je popravil pozicijo. Na koncu je bil drugi, kar je dobro, a bi bilo še bolje, če bi zmagal.«

Pogačar misli usmeril že k sobotni kraljevi etapi

Več razlogov za veselje so imeli pri UAE Emirates, ki je ponovno odpeljala brezhibno etapo. Izmuznila se jim je zgolj etapna zmaga. »Jan je v tovrstnih napadih zelo močan. Morali smo odgovoriti in izgubili smo tri može. Želeli smo si zmage s Trentinom, ki pa je moral začeti sprintati prezgodaj in višje od tretjega mesta ni mogel,« je v cilju dejal nosilec zelene majice Tadej Pogačar.

Dvaindvajsetletni kolesar s Klanca pri Komendi je bil v celoti zadovoljen, da je brez večjih težav ubranil zeleno majico. Znova je poudaril, da dirka ni končana. Kolesarje namreč v soboto čaka 164,1 kilometra dolga kraljeva etapa. Karavana bo opravila s petimi kategoriziranimi vzponi, najzahtevnejši pa jih čaka prav na koncu, ko se bodo podali na Sveto goro nad Novo Gorico. »Vozili bomo v ospredju in nadzorovali dirko. Na koncu nas čaka izjemno zahteven klanec, kjer se lahko zgodi marsikaj. Treba bo imeti močne noge, a če se ne bo zgodilo kaj nepredvidljivega, bi morali zadržati zeleno majico,« je bil samozavesten Pogačar pred odločilnim dnem 27. izvedbe slovenske pentlje.

Vsi kolesarji so bili tudi danes zelo navdušeni nad vzdušjem ob cesti, kjer je bilo znova veliko število navijačev. Še več jih bo ob cesti v soboto. »Dirka je res dobra, ljudje so povsod, navijajo. Vzdušje je super in kolesarji smo to močno pogrešali v teh covidnih časih. Lepo je nastopati pred domačimi ljudmi,« je dejal Mohorič. Vodilni kolesar dirke pa je dodal: »Tukaj mi je res v veselje dirkati, toliko gledalcev nisem videl že dolgo in zadovoljen sem, da se stvari počasi postavljajo na noge.«