Vodilni lažnivi Kljukec brexita je Britance spet potegnil za nos. V začetku prejšnjega tedna je v medijih zakrožila novica, da sta z zaročenko svojcem in prijateljem poslala sporočilo, naj si 22. julija prihodnje leto vzamejo prosti dan. Vsi s(m)o sklepali, da bo to njun poročni dan.

V soboto popoldne, ko je Angleže zanimalo malo drugega kot angleški evropski nogometni obračun v Portu na Portugalskem, sta se v miru pred mediji na hitro skrivaj poročila v katoliški katedrali v londonski četrti Westminster, ki je največja katoliška cerkev na Otoku. Ker je bil Johnson že dvakrat poročen, to ni ravno po pravilih Katoliške cerkve. Vendar ne njegova prva ne druga poroka zanjo menda nista veljavni, ker naj se Johnson ne prvič ne drugič ne bi poročil po zahtevah kanonskega prava. O tem poteka burna razprava, v katero se je duhovnik Paul Butler vključil s tvitom: »Vedno eno kanonsko pravo za bogate in eno za revne«. Na Downing Streetu 10 so šele v nedeljo potrdili poroko premierja, ki je do sobote tam živel na koruzi.

Vendarle kovidna poroka

Pred zavajajočo novico, ki je med vrsticami napovedovala poroko za prihodnje leto, je prevladovalo prepričanje, da bo Johnson z natikanjem tretjega zakonskega jarma pohitel, dokler koronaukrepi omejujejo število svatov na trideset, saj bi, ker ima menda denarne težave, tako precej privarčeval. 21. junija naj bi namreč odpravili vse epidemiološke ukrepe. Za nevesto prva poroka je bila vseeno pravljična. Nekdanje dekle za stike z javnostjo konservativne stranke je poročila konservativnega šefa in premierja ter postala prva dama. Ženin je bil v temnomodri obleki in beli opazno pomečkani srajci. Ni bilo videti, da bi se vsaj za poroko počesal. Nevesta s krono iz rož je bila zelo lepa. Lepa bela poročna obleka ni bila ravno draga (okoli 3000 evrov), pa je bila vseeno najeta za en dan (za okoli 60 evrov).

Kmalu 57-letni Boris Johnson in skoraj 24 let mlajša Carrie Symonds, ki je marca praznovala cvetočih 33 let, sta bila zaročena leto in pol in imata dobro leto dni starega sina Wilfreda. Oba sta se spomladi lani okužila z novim koronavirusom. Ona ga je kljub visoki nosečnosti prebolela brez težav, on pa je moral v bolnišnico, kjer je bil več dni na oddelku za intenzivno nego, kar je sam pripisal tedanji debelosti. Novopečeno prvo damo imajo kritiki za enako ambiciozno, kot je Johnson. Nekateri mislijo, da ima preveč vpliva na njegove odločitve in ji celo rečejo premierka v Johnsonovi senci. Vse, kar je do zdaj želela, je dosegla. Med drugim drago prenovo premierskega stanovanja v Downing Streetu, ki je Johnsonu nakopala politični glavobol, ker so zanjo sprva plačali donatorji stranke. Dobila je tudi bitko z njegovim glavnim svetovalcem Dominicom Cummingsom, ki naj bi Carrie dal vzdevek Trčena princesa. Johnson ga je lani na vrat na nos odpustil. Cummings se mu je maščeval s pričanjem v parlamentu o premierjevem katastrofalnem odzivu na pandemijo in laganju ministrov.

Ljubezen na prvi pogled?

Ni znano, ali je šlo za ljubezen na prvi pogled, znano pa je, da sta se prvič srečala leta 2012, ko je imela ona rosnih 24 let in je sodelovala v Johnsonovi kampanji za vnovično izvolitev za londonskega župana. Tri leta prej, po diplomi, si je krajši čas želela postati igralka, potem pa se je zaposlila v medijskem stroju konservativne stranke, v katerem je postala znana kot »torijska svetovalka, ki rada žura«. Po Johnsonovi drugi izvolitvi za župana je hitro napredovala v strankini hierarhiji. Pri 27 letih je bila vodja konservativne volilne kampanje, pri tridesetih pa direktorica strankinega oddelka za komunikacije. Johnsona je začela resno hvaliti, ko je postal zunanji minister. Kmalu se je govorilo o dobrem prijateljstvu, ko pa se je marca 2018 pojavil na zabavi ob njenem 30. rojstnem dnevu in plesal na pesmi Abbe, je bilo vsem jasno, da sta veliko več kot dobra prijatelja. Druga žena Marina, ki je Johnsonu menda odpustila devet prejšnjih afer, ga je vrgla iz družinskega doma, on pa se je kmalu preselil h Carrie.

Premier je mlado že nosečo ljubico zasnubil med romantičnimi počitnicami na karibskem otoku Mustique konec leta 2019, ko je bil uradno še poročen z drugo ženo, s katero ima štiri otroke. Carrie je gotovo impresioniral s tem eksotičnim izletom, ki je stal dobrih 17.000 evrov. Zdaj ga že nekaj časa preiskuje pristojna parlamentarna komisija, ker Johnson še vedno ni povedal, kdo je plačal zanj. Johnsonovi privrženci upajo, da s poroko, s katero jo je zaradi še veljavnih koronaukrepov poceni odnesel, ne bo podobnih problemov. Do prihodnjega poletja, ko naj bi na veliko praznovala poroko in odšla na poročno potovanje, si bo finančno menda ja opomogel.