Reprezentativne sindikalne centrale dlje časa opozarjajo, da je vlada s svojim odnosom uničila socialni dialog. Kritični so do tega, da vlada socialne partnerje o spremembah zakonov in drugih predpisov zgolj informira, pri čemer pa pri teh spremembah, katerih posledice čutijo državljani, niso aktivno udeleženi.

V sindikatih pravijo, da bodo o razlogih za umik podrobneje spregovorile na jutrišnji novinarski konferenci. So pa potrdili navedbe Večera, da je »sodu nezadovoljstva« izbilo dno dejstvo, da predlog sprememb davčne zakonodaje sploh ni prišel na mizo ESS. Sindikati ob tem pravijo, da v času predsedovanja Slovenije Svetu EU nočejo biti nekakšna fasada socialnega partnerstva, ko pa je jasno, »da je socialni dialog tako rekoč mrtev in se ignorira interese zaposlenih«. Po neuradnih, a zanesljivih informacijah Večera naj bi vodje central med drugim odločali o obstrukciji ESS zaradi vladnega ponavljajočega kršenja pravil delovanja sveta in nižanja ravni socialnega dialoga, pa tudi o tem, ali bodo članstvo pozvali k demonstracijam.

Delodajalci obžalujejo odhod sindikatov iz ESS

Predstavniki delodajalcev so nad odločitvijo sindikatov, da se umikajo iz ESS, razočarani in jo obžalujejo. Tristranski dialog je namreč po njihovi oceni zelo pomemben, še posebej v času sprejemanja reform in določanja prihodnjih usmeritev družbe.

»Odločitev sindikatov me je izjemno presenetila, kljub temu da je legalna in legitimna,« je danes dejal generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije (ZDS) Jože Smole, in ob tem dodal, da predlog davčnih sprememb ravnokar obravnava strokovna skupina v okviru ESS. »Če to primerjam z zakonom o minimalni plači, pri katerem ni bilo nobene diskusije niti analize posledic, pa takrat ni nikogar motilo, da ni bilo socialnega dialoga, sem zelo razočaran nad njihovo odločitvijo,« je povedal Smole in izrazil upanje, da bodo sindikati še enkrat premislili.

Smole predlaga, da se sestanejo, saj v času reformnih sprememb s tem tudi delodajalce kot socialnega partnerja izločajo iz tripartitnega dialoga. »Na delodajalski strani si od lanskega avgusta prizadevamo, da bi prišlo do razprave in sprejema socialnega sporazuma. A ob nedelovanju tripartitnega dialoga si kaj takšnega ne znamo predstavljati,« je kritičen Smole. O socialnem dialogu v času aktualne vlade je dejal, da je ta ves čas potekal v kriznih razmerah in da »v zadnjem času ni bil na dovolj visokem nivoju«. Tudi dialog med delodajalsko in sindikalno stranjo je bil po njegovi oceni v zadnjem času šibek, predvsem je pogrešal več zaupanja med socialnimi partnerji.

Novico, da se sindikalne centrale umikajo iz ESS, obžalujejo tudi na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS). »ESS vidimo kot pomembno posvetovalno telo, sestavljeno iz predstavnikov vlade, delodajalcev in sindikatov, ki omogoča kakovostno razpravo o prihodnjih usmeritvah naše družbe,« so zapisali v odzivu. Dodali so, da se bodo kot predsedujoči ESS v obdobju med oktobrom lani in oktobrom letos zavzemali za tvorno rešitev nastale situacije.

Cigler Kralj ponuja roko dialoga

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj pa je povedal, da vlada sindikatom še vedno ponuja roko dialoga. Delavkam in delavcem pa je zagotovil, da bosta on in celotna vlada »tudi v prihodnje, tako kot že doslej, zagovarjala in ščitila interese in pravice vseh delavk in delavcev«.

»Na ministrstvu za delo smo ob hitrem sprejemanju nujnih ukrepov vodili dialog z vsemi deležniki. Ob tem poudarjamo, da je čas epidemije covida-19 čas izrednih razmer, zato je bila hitrost sprejemanja odločitev ključna,« je povedal Cigler Kralj in poudaril, da prioriteta ministrstva ostaja ohranjanje delovnih mest. »Ministrstvo je predlagalo in v veliki meri s socialnimi partnerji tudi uskladilo številne ukrepe, s katerimi smo obranili številna delovna mesta in stopnjo brezposelnosti ohranili na nizki ravni,« je še povedal Cigler Kralj.

V političnih strankah različni odzivi na umik iz ESS

Opozicijske LMŠ, SD, SAB ter nepovezani poslanci obžalujejo umik sindikalnih central iz ESS, a potezo razumejo. »Tako kot vlada Janeza Janše pri sprejemanju protikriznih ukrepov ignorira opozicijo, ignorira tudi ESS,« so zapisali v LMŠ. V SMC pa si želijo, da bi bil v teh občutljivih časih v ospredju socialni in ne toliko na politični dialog.