Ideja za tem receptom je bila enostavna. Pripravite razkošno jabolčno sladico, ki bo enostavna za pripraviti. Oblika mafinov je očitna izbira, kajti kaj je pa še bolj enostavnega od mafinov?! V sredici so skrita sočna karamelizirana jabolka, za zaščito in kapico mafinom, pa je tu čudovit masleni drobljenec. Ja, to je čudovita kombinacija!
Najprej pa še nekaj odličnih sladic z jabolki:
• Priljubljena Marina biskvitna jabolčna pita
• Ovsena kaša s karameliziranimi jabolki in cimetom
• Applesauce: domača jabolčna kaša
• Hrustljav jabolčni čips s cimetom iz pečice
• Jabolka (in čips) s čokolado in arašidovim prelivom
Pa dober tek!
Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!
PRIPRAVA
SESTAVINE (za 6 mafinov):Sestavine za mafine:
125 g masla sobne temperature
125 g rjavega sladkorja
1 jajce
125 g (polnozrnate pirine) moke
1 žlička sode bikarbone
1 majhen ščepec soli
1 žlička vanilijeve esence
Sestavine za karamelizirana jabolka:
2 manjši jabolki
10 g masla
1 žlica (rjavega) sladkorja
1/2 žličke cimeta
1 žlička vanilijeve esence
4 žlice sladke smetane
Sestavine za drobljenec:
1 žlica masla sobne temperature
2 žlici rjavega sladkorja
3 žlice moke
PRIPRAVAMoko presejte v skledo ter ji dodajte še sol in sodo bikarbono. V drugi posodi najprej zmešajte sladkor in maslo sobne temperature, da dobite kremasto zmes. Nato umešajte še jajce in vanilijevo esenco. Nato v tekoče sestavine stresite suhe in premešajte – premešajte le toliko, da dobite enotno zmes.
Jabolka narežite na kockice in jih prenesite v ponev s stopljenim maslom ter jih začnite počasi kuhati. Ko se jabolka že malo zmehčajo, dodajte sladkor, cimet in vanilijevo esenco in premešajte. Jabolka pražite še približno 5 minut, da se začnejo karamelizirati. Ko jabolka postanejo rjave barve, prilijte smetano in premešajte ter kuhljajte še minuto ali dve, da se smetana ukuha in da dobite svilnata mehka jabolka.
V posodici zmešajte sladkor, moko in maslo sobne temperature. Pregnetite kar s prsti, da dobite drobljeno testo.
V model za mafine položite papirnate košarice (lahko pa model le malenkost namastite z maslom). V modelčke enakomerno razdelite maso za mafine, na maso položite karamelizirana jabolka – poskusite jih zadržati na sredini, da se med peko ne bodo zažgali. Vsak kupček karameliziranih jabolk potresite z majhnim ščepcem soli. Tega koraka nikar ne izpustite, saj ravno sol zaokroži okus karamele. Na karamelizirana jabolka razdelite še drobljenec.
Mafine pecite približno 15 minut v pečici, ogreti na 180°C. Pečeni so takrat, ko zobotrebec, ki ga zapičite v rob mafina, ven pride suh. Pečene mafine pustite ohlajati v modelu.
Ko se malenkost ohladijo, a so še topli, jih vzemite iz modela, jim previdno odstranite papirnate košarice in jih takoj postrezite. Postrezite jih s kavo, kakavom, mlekom, čajem ali sokom. Uživajte!