Ker je čičerika nevtralnega okusa, lepo posrka vse okuse, ki jo obdajajo. Ker ji dodamo arašidovo maslo, kakav, javorjev sirup in vanilijevo esenco, postane luštna čokoladna poslastica. V klasični različici je ena izmed ključnih sestavin tahini (= sezamova pasta), vendar lahko uporabite kar arašidovo maslo. Glede na to, kateri kakav uporabite – bolj ali manj sladek – je odvisno tudi, koliko javorjevega sirupa bo treba dodati. Več ga dodamo, bolj bo humus sladek, seveda. Uporabite lahko tudi med, če javorjevega sirupa nimate. Bo pa z medom ta humus malo drugačen, a vseeno odličen. Nikar pa ne pozabite na ščepec soli, saj bo z njim humus še boljši, čokoladni okusi bodo postali še bolj izraziti.

Preden pa pogledamo, kako ta humus pripravite v parih minutah, si poglejte še nekaj luštnih, odštekanih sladic:

Pečeni krofi s čokolado

Pečene breskve s sladoledom

Enostavni domači churrosi oz. španski ocvrtki s čokoladno pomako

Kokosove kroglice s temno čokolado

Bučna rulada s kremnim namazom

Še več sladic poiščite pod oznako Sladice. Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

PRIPRAVA

SESTAVINE:

240 g oziroma 1 velika konzerva kuhane čičerike

1 žlica arašidovega masla (ali tahinija)

2 žlici kakava

1 ščepec soli

1 žlička vanilijevega ekstrakta (neobvezno)

približno 3 žlice javorjevega sirupa (ali medu)

2 žlici stopljenega kokosovega (ali avokadovega ali rastlinskega) olja

približno 5 žlic katerega koli mleka

PRIPRAVA

Če želite, lahko kuhano čičeriko olupite. Okus bo enak tudi z neolupljeno, le humus bo bolj kremast. Lupljenje vam bo vzelo nekaj minut, a je postopek izredno enostaveno. Le primite posamezno zrno čičerike, pa vam bo lupinica ostala v rokah.

Najprej čičeriko zmiksajte z arašidovim maslom, javorjevim sirupom, kokosovim oljem in približno štirimi žlicami mleka. Tu naj bo humus že lepo kremast.

Nato dodajte še sol, vanilijevo esenco in kakav ter mleko po potrebi in še enkrat zmiksajte.

Če želite ob postrežbi navdušiti, dodajte še nekaj čokoladnih ostružkov. Čokoladni humus postrezite kot namaz ali kot pomako. Uporabite sveže ali suho sadje, piškote ali pa ga namažite na palačinke.