Zakaj bi si privoščili čisto navadne mafine, če si lahko privoščite takšne čudovite kolačke. Seveda so lahko mafini čisto ok, včasih pa le paše nekaj več. Ko imate čas in se želite malo pozabavati, vzemite navadne (in priznajte, včasih prav dolgočasne mafine) in jih preobrazite v ljubke male kolačke. Potrebujete malo smetane, malo marmelade ali čokoladnega namaza ter nekaj svežega sadja. Za okras pa še malo čokolade.

Ko so jagode v sezoni seveda uporabite jagode. Uporabite pa lahko tudi mango, borovnice, maline, robide, ananas, breskve … Uporabite torej katero koli sadje. Namesto stepene sladke smetane lahko uporabite tudi mascarpone sir ali pa grški jogurt ali pa kremni sir. Ko mafine prerežete na pol, jih namažite s katero koli marmelado ali pa s čokoladnim namazom. Za piko na i pa ne pozabite na čokoladni preliv. Uporabite temno, mlečno ali pa belo čokolado.

Kolački so najboljši sveži, lahko pa jih pripravite tudi do nekaj ur vnaprej. Za čim bolj sveže kolačke mafine specite vnaprej ter pripravite vse ostalo, nato pa kolačke sestavite pred postrežbo.

Najprej pa še nekaj idej za pripravo kolačkov ali mafinov:

Enostavni razkošni kolački s trojno čokolado

Dih jemajoči korenčkovi mafini s kremnim namazom

Sočni bučkino-limonini mafini

Jabolčni karamelni mafini!

Še več idej za čudovite sladice najdite pod oznako Sladice.

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/

SESTAVINE:

Sestavine za mafine:

125 g masla sobne temperature

125 g (rjavega) sladkorja

2 jajci

125 g (pirine polnozrnate) moke

1/2 žličke pecilnega praška

1 ščepec soli

1 žlička vanilijeve esence

Ostale sestavine:

150 g sladke smetane

15 g sladkorja v prahu

1/2 žličke vanilijeve esence

40 g temne čokolade

4 žlice marmelade

nekaj svežih jagod

PRIPRAVA

Pečico segrejte na 180°C.

Skupaj zmešajte moko, sol in pecilni prašek. V ločeni posodi maslo sobne temperature zmešajte s sladkorjem v kremasto zmes, nato pa vmešajte še obe jajci in vanilijevo esenco. Na koncu pazljivo in s čim manj mešanja vmešajte še mešanico moke, soli in pecilnega praška. Mešajte le toliko, da se vse sestavine premešajo.

Zmes z žlico ali sladoledno žlico prenesie v obložen pekač za mafine. Pecite jih v pečici približno 20 minut. Ko so mafini pečeni, jih popolnoma ohladite.

Če je marmelada zelo gosta, ji dodajte žličko vode in jo dobro premešajte. Stepite sladko smetano in jo posladkajte s sladkorjem v prahu in vanilijevo esenco. Jagode narežite. Čokolado stopite v mikrovalovni pečici ali pa v skledici, ki jo položite na kozico z vrelo vodo, a naj se skledica vode na dotika.

Ohlajene mafine narežite na pol, nato pa na spodnji del najprej namažite pol žličke marmelade, nato pa še pol žličke stepene sladke smetane. Če želite, lahko na smetano položite še rezino jagode. Na vrh položite vrh mafina, nato pa nanj razporedite pol žličke sladke smetane in jagodo. Pokapajte še s čokolado in se čudite nad svojo umetnino.