Cvetača je zelenjava, ki presneti, in povsem po krivem uživa slab ugled. Seveda pa je nujno, da je pravilno pripravljena. S cvetačo lahko pripravite testo za pico, pire krompir, juhe, njoke, polpete, zrezke, solate, omake, riž …

Čudovita in enostavna cvetačna pica

Burger s cvetačnim polpetom, šparglji in jajcem

Krompirjevo-cvetačni pire s kremno špinačo in pečeno koruzo

Cvetačni njoki v kremni omaki s pečeno bučo in brokolijem

Kremna veganska cvetačna juha

Cvetačni riž z mešano zelenjavo, ingverjem in mlado čebulo

Veganska kremna cvetačna omaka

Cvetačna solata z gorčično-medenim prelivom in kranjsko klobaso

Neverjeten cvetačni zrezek z gobovo omako

Cvetačne kroglice so odlične z:

Najboljši domači humus

Najboljši speštan pečen krompir

Domači česnov indijski kruh naan

Motovilec s pečenim jajčevcem, orehi in gorčičnim prelivom

Kremni krompirjev pire z zelenjavo

Preden pogledamo, kako kroglice pripravite, pa še nekaj pomembnih informacij o cvetačnih kroglicah:

• lahko uporabite svežo ali zamrznjeno cvetačo, saj jo pokuhate in sesekljate, zato se razlika ne opazi

• kroglice pripravite s katerim koli sirom, lahko tudi le s parmezanom ali katerim koli drugim sirom, ki se topi

• namesto rdeče paprike lahko uporabite tudi paprike druge barve ali katero koli drugo zelenjavo, lahko pa jih pripravite tudi le s cvetačo in sirom

• namesto rjave ali bele čebule uporabite rdečo čebulo, šalotko, mlado čebulo ali por

• kroglice lahko odišavite s peteršiljem, meto, origanom, drobnjakom …

• če želite, da so kroglice pekoče dodajte kajenski poper ali čili, lahko pa naredite popolnoma nepekoče kroglice

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

SESTAVINE

300 g cvetače

1/4 (rdeče) paprike

1/2 (rjave) čebule

15 g parmezana

60 g sira

30 g drobtin

1 jajce

1 šopek peteršilja

1 žlička kajenskega popra (neobvezno)

sol

poper

PRIPRAVA

Cvetačo približno pet minut kuhajte v vreli vodi, da se malenkost zmehča. Oba sira naribajte, papriko in čebulo sesekljajte, jajce pa ubijte in razžvrkljajte.

Malenkost zmehčano cvetačo dobro odcedite, sesekljajte in prenesite v skledo. V skledo dodajte še vse preostale sestavine, vzemite vilico ali tlačilko za krompir in vse skupaj zmečkajte v kompaktno maso – koščki naj bodo še malo vidni.

Z malo žlico vzemite nekaj mase in jo oblikujte v kroglico, pomagajte si z mokrimi rokami.

Kroglice prenesite na pekač, obložen s papirjem za peko in pecite približno 30 minut v pečici, ogreti na 200°C. Vmes kroglice enkrat obrnite.

Kroglice servirajte z mešano solato, jogurtovo pomako ali humusom ali poleg krompirja, riža ali kakšne druge priloge.