Cvetača je zelenjava, ki presneti, in povsem po krivem uživa slab ugled. Seveda pa je nujno, da je pravilno pripravljena. S cvetačo lahko pripravite testo za pico, pire krompir, juhe, njoke, polpete, zrezke, solate, omake, riž …
•Čudovita in enostavna cvetačna pica
•Burger s cvetačnim polpetom, šparglji in jajcem
•Krompirjevo-cvetačni pire s kremno špinačo in pečeno koruzo
•Cvetačni njoki v kremni omaki s pečeno bučo in brokolijem
•Kremna veganska cvetačna juha
•Cvetačni riž z mešano zelenjavo, ingverjem in mlado čebulo
•Veganska kremna cvetačna omaka
•Cvetačna solata z gorčično-medenim prelivom in kranjsko klobaso
•Neverjeten cvetačni zrezek z gobovo omako
Cvetačne kroglice so odlične z:
•Najboljši speštan pečen krompir
• Domači česnov indijski kruh naan
• Motovilec s pečenim jajčevcem, orehi in gorčičnim prelivom
•Kremni krompirjev pire z zelenjavo
Preden pogledamo, kako kroglice pripravite, pa še nekaj pomembnih informacij o cvetačnih kroglicah:
• lahko uporabite svežo ali zamrznjeno cvetačo, saj jo pokuhate in sesekljate, zato se razlika ne opazi
• kroglice pripravite s katerim koli sirom, lahko tudi le s parmezanom ali katerim koli drugim sirom, ki se topi
• namesto rdeče paprike lahko uporabite tudi paprike druge barve ali katero koli drugo zelenjavo, lahko pa jih pripravite tudi le s cvetačo in sirom
• namesto rjave ali bele čebule uporabite rdečo čebulo, šalotko, mlado čebulo ali por
• kroglice lahko odišavite s peteršiljem, meto, origanom, drobnjakom …
• če želite, da so kroglice pekoče dodajte kajenski poper ali čili, lahko pa naredite popolnoma nepekoče kroglice
Pa dober tek!
Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!
SESTAVINE
300 g cvetače
1/4 (rdeče) paprike
1/2 (rjave) čebule
15 g parmezana
60 g sira
30 g drobtin
1 jajce
1 šopek peteršilja
1 žlička kajenskega popra (neobvezno)
sol
poper
PRIPRAVA
Cvetačo približno pet minut kuhajte v vreli vodi, da se malenkost zmehča. Oba sira naribajte, papriko in čebulo sesekljajte, jajce pa ubijte in razžvrkljajte.
Malenkost zmehčano cvetačo dobro odcedite, sesekljajte in prenesite v skledo. V skledo dodajte še vse preostale sestavine, vzemite vilico ali tlačilko za krompir in vse skupaj zmečkajte v kompaktno maso – koščki naj bodo še malo vidni.
Z malo žlico vzemite nekaj mase in jo oblikujte v kroglico, pomagajte si z mokrimi rokami.
Kroglice prenesite na pekač, obložen s papirjem za peko in pecite približno 30 minut v pečici, ogreti na 200°C. Vmes kroglice enkrat obrnite.
Kroglice servirajte z mešano solato, jogurtovo pomako ali humusom ali poleg krompirja, riža ali kakšne druge priloge.