Le 112 kilometrov je bila dolga zadnja, šesta etapa na dirki po Baskiji, kar pa ni bil razlog za pomanjkanje zanimivosti. Ravno nasprotno, šlo je za kraljevo etapo s kar sedmimi kategoriziranimi vzponi in z dirkanjem na polno od samega začetka. Razlike v skupnem seštevku so bile pred današnjim dnem dokaj velike, zato se ni vedelo, kdaj bo napadel kateri izmed favoritov. V polno je danes zadel najboljši kolesar na svetu Primož Roglič, ki je napadel na spustu z vzpona Elosue-Gorle več kot 60 kilometrov pred ciljem. S presenetljivim napadom se je otresel celotne ekipe UAE, ki so imeli pred današnjim dnem v rokah majico vodilnega. Roglič je nato v izjemnem slogu opravil s preostankom etape in je prišel do ene svojih najslajših zmag v karieri, ki jo začinil z današnjim drugim mestom na kraljevi etapi. »Kakšna dirka. Vedel sem, da bo kratka in sladka etapa. Če bi bila dolga, bi imeli dodatnih 100 dolgočasnih km. Tako pa je šlo na polno vseh dobrih 100 kilometrov,« je bil presrečen zmagovalec.

Pogačar se je povsem žrtvoval za McNultya, ki je čisto omagal

V klanec je šlo od samega začetka in glavnina je hitro začela razpadati. Kaj hitro so se nakazale taktične zamisli posameznih ekip. Jumbo-Visma je tako v beg poslala pomembnega Rogličevega pomočnika Antwana Tolhoeka. V glavnini je tempo v večini nadzirala ekipa UAE. Ubežniki si niso privozili večje prednosti in število kolesarjev na čelu dirke se je spreminjalo iz vzpona v vzpon, saj so se za napad odločali številni. Na vrhu četrtega vzpona je tako skupina v ospredju štela že slabih 20 kolesarjev, a glavnina ni bila daleč. Na spustu z Elosue-Gorleja pa se je nato zgodil ključni dogodek dneva. Čeprav je Roglič na svoji zadnji dirki dvakrat padel na spustih, se je vseeno odločil za pogumno vožnjo. Glavnina je razpadla, Roglič pa si je s še nekaj kolesarji privozil prednost pred preostankom glavnine, v kateri se je znašla celotna ekipa UAE z nosilcem rumene majice Brandonom McNultyem in Tadejem Pogačarjem. V Rogličevi skupini je izjemen tempo navila ekipa Astane, ki je hitro ujela čelo dirke in ni dopustila, da bi se UAE vrnil na čelo. 22-letnik iz Klanca pri Komendi se je povsem žrtvoval za Američana in je močno pritiskal na pedala na ravnini pred začetkom najtežjega vzpona dneva, da bi se vrnili v boj za zmago, a mu priključiti ni uspelo. »Pričakovali smo nekaj drugega. Nadzorovali smo dirko, ko je Astana napadla na vrhu vzpona. Izgubili smo nekaj mest v glavnini. Ustvarila se je luknja, zaradi enega kolesarja Ineosa. Bilo je prepozno, da bi jo zaprli. Skupaj z Marcom Hirschijem sva skušala uloviti Rogličevo skupino. Na najstrmejšem vzponu etape Brandon McNulty ni zmogel več, nato se je v zadnjih 45 km začela dirka za tretje mesto,« je ključni trenutek dirke opisal kolesar iz Klanca pri Komendi.

Roglič ni dopustil vrnitve Pogačarja

Roglič je hitro prepoznal svojo priložnosti, na začetku vzpona na Krabelin mu je najprej pomagal Tolhoek, a UAE se je še vedno približeval, saj je Pogačar še vedno vozil na vso moč. Pogačar je bil celo prehiter za McNultya, ki je odpadel, zato je Tadej dobil dovoljenje ekipe, da se lahko sam poskusi vrniti na čelo dirke. Ko je že kazalo, da bo Pogiju uspelo, pa je na pedala stopil Roglič. Njegovemu tempu v ospredju sta lahko sledila zgolj še Francoz David Gaudu (FDJ) in Britanec Hugh Carthy (EF). Tempo je bil previsok tudi za Pogačarja in trojica se je tako že 40 kilometrov pred ciljem sama podala proti etapni zmagi. Roglič je bil odlično razpoložen in je z izjemnim tempom nadaljeval na spustu in na ravnini pred predzadnjim vzponom, saj pomoči preostalih dveh kolesarjev ni bil deležen. Britanca in Francoza je namreč zanimala zgolj etapna zmaga in nista bila v boju za skupno zmago. Vseeno je Roglič prednost trojice povečal na skoraj minuto, v ozadju pa je bil še vedno najbolj aktiven Pogačar, ki je bil prav tako razočaran nad ostalimi kolesarji, ki mu niso pomagali pri lovljenju vodilne trojice.

Predzadnji vzpon Trabakua je potekal bolj mirno in brez večjih premikov, saj so se kolesarji z mislimi pripravljali že na zaključni vzpon na Arrate. Spremenilo se je le to, da je trojica na čelu začela sodelovati pri narekovanju tempa ter je tako uspešno držala prednost skoraj minute. Že v tistem trenutku pa se je vedelo, da je osmoljenec dneva Pogačar, ki se je žrtvoval za ekipo, a bi danes verjetno brez težav sodeloval v Rogličevem spektaklu, saj je kazal izjemno moč, ki pa ni prišla do želenega efekta. »Ena najtežjih etap, ki sem jih dirkal. Tako fizično kot psihično. Ko nimaš podpore v skupini 5 ali 10 kolesarjev na spustu ali ravnini, je najtežje, saj izgubljaš čas. A na vzponih sem bil spodobno hiter, zaradi česar sem s svojo predstavo zadovoljen,« je za RTV svoj današnji nastop opisal Pogačar.

Roglič gosposko prepustil etapno zmago

Trojica je na začetek 4,5 kilometra dolgega ciljnega vzpona na Arrate prišla s prednostjo dobre pol minute, kar je pomenilo, da bo sama odločala o etapni zmagi, Roglič pa se je nekako že zavedal, da je skupni zmagovalec dirke. Trojica je kmalu na začetku postala dvojica, saj je napadel Gaudu, sledil pa je lahko samo danes izjemni Slovenec. Carthy je odpadel. Med Gaudujem in Rogličem je nato prišlo tudi do dogovora. Francoz je Slovencu obljubil, da bo kolesaril na polno do vrha klanca, Roglič pa mu je prepustil etapno zmago. S takšnim dogovorom sta vsem konkurentom onemogočila morebiten napad, saj sta ves čas držala varno razliko okoli 40 sekund. V cilj sta oba prišla z velikim nasmehom. Francoz je dobil etapo, Roglič pa je še drugič v karieri osvojil dirko po Baskiji. »Zelo, zelo vesel, da sem zmagal tukaj v Baskiji. Kot vedno je bil Primož Roglič izjemno močan in je izdatno pripomogel k moji današnji zmagi. Hvala celotni moji ekipi za vso delo in na koncu sem pobral en košček torte,« je za Eurosport povedal zmagovalec etape.

Za tretje mesto na odru za zmagovalce etape so se pomerili preostali kapetani, ki so na cilj prišli z zaostankom 35 sekund. V boju je bil tudi Pogačar, ki pa je moral priznati premoč španskemu veteranu Alejandru Valverdeju. Pogačar se je moral zadovoljiti s tem, da se je z današnjim dnem znova zavihtel na oder za zmagovalce v skupni razvrstitvi dirke; to je namreč končal na tretjem mestu z zaostankom minute in sedmih sekund za Rogličem. Med Slovenca se je vrnil še en član Jumba-Visme, Jonas Vingegaard.

Roglič: Zabaval sem se ves teden

»Izredno težko, a na koncu se je vse dobro izšlo, zaradi česar sem zelo, zelo srečen. Vedno mi je bila Baskija všeč, ker so tu tako težke dirke. Od prvega dneva sem se zabaval. Že takoj sem prišel do lepega izida. Ponavljal sem, da sem prišel sem z mlado ekipo. A videli ste, da so fantje izjemno močni, Jonas Vingegaard je končal na skupnem drugem mestu. Za nami je zabaven in prijeten teden,« je Roglič opisal celotno dirko in znova pohvalil tudi delo ekipe. O rivalstvu s Pogačarjem pa je povedal: »Nisva dirkala samo midva, čeprav ste vedno govorili samo o tem. Videli ste veliko drugih močnih fantov. Morali smo biti osredotočeni na samo dirko in kako se je najbolje lotiti. Danes sem je zame razpletlo veliko bolje kot zadnja etapa Pariz–Nica. Sem se lahko zabaval.«