Posaditi pa je treba grmovnice, drevesa in trajnice, ki se v cvetenju nadomeščajo. Ko ena rastlina odcveti, se druga razcveta. Tak vrt je živ in v njem teče letna ura: vsak mesec je privlačen, a tudi različen.

Cvetoč dan za dnem

V običajnem rastlinskem življenju je cvetenje epizoda, ki traja dva tedna. Dolgotrajno cvetenje je redko in je povezano z zaporednimi sunki rasti ali s postopnim odpiranjem že nastavljenih cvetnih popkov. Na vrtu smo grmovnic z dolgotrajnim cvetenjem veseli, a moramo takoj poudariti, da deset mesecev na leto v našem podnebju ne more cveteti nobena rastlina. Veseli smo lahko vsake, ki cveti več kot mesec dni.

Med grmi, ki cvetijo od junija do konca tople jeseni, izpostavimo vrtnice in petoprstnik. Ustvarjalci novih sort so vzgojili jalove vrtnice. Ker se kljub čebelicam »nič ne prime«, grmič ne more nastaviti šipka in zato zacveti spet. In spet. In spet … Pravilo je, da bolj ko so cvetovi enostavni, več jih je. Iz tega razloga je treba iskati trajnocvetne sorte med grednimi in prekrovnimi vrtnicami.

Petoprstnik (Potentilla fruticosa) je nizka grmovnica, ki bi si zaslužila, da bi se jo spet več sadilo. Je robusten, nezahteven grm in je morda prav zaradi svoje samoumevnosti izgubil občudovalce. Kot bi imeli ljudje rajši bolehne, zmrdave in shirane mestne gospodične od preprostih in čvrstih kmečkih deklet! Petoprstnik je najlepši v skupini in posajen na sonce. Vsako pomlad ga malo pognojimo in prikrajšamo, pa bo v cvetju od junija do oktobra.

Od julija do oktobra

Med grmi, ki cvetijo od julija do oktobra, so na primer še poletne medvejke (Spiraea japonica), vrtni hibiskus (Hibiscus syriacus), metuljko (Buddleja davidii), poletni španski bezeg (Syringa microphylla Superba) in perovskija (Perovskia atriplicifolia Blue Spire), ki je nekaj med grmičem in trajnico.

Zanimive so grmovnice, ki so lepe z drugimi cvetnimi deli in ne le z venčnimi listki. Najboljši zgled za to so hortenzije. Pri njih se obarvajo čašni listki, ki nikoli ne odpadejo. Zato so hortenzije lepe vse tedne in še mesece, če znamo videti lepoto v zelenkastih in nato suhih cvetnih glavah. Zanimive so lataste hortenzije (Hydrangea paniculata), pri katerih beli cvetovi s staranjem potegnejo na rdeče.

Kraljevič vrtov

Za konec še kraljevič vrtov: japonski cvetni dren (Cornus kousa). V križ postavljeni beli listki so dodatek neopaznim cvetovom v njihovi sredini. Ker po nastanku niso del cveta, lahko njihovo beljenje in cvetenje občudujemo dva meseca. In nato zgodaj jeseni še slikovite rdeče plodove in za njimi barvito prebarvane liste. Čeprav so lepi, res ni vse le v cvetovih.

Plantellini strokovnjaki, foto: arhiv Plantelle