Nemško podjetje Lunos že desetletja izkorišča sistem naravnega toka skozi stanovanje, ob pojavu rekuperacijskih elementov so v vhodne enote dodali še te in s tem zagotovili bolj varčno prezračevanje. Danes lahko rečemo, da je tudi po zaslugi slovenskega podjetja Lunos prezračevanje v slovenskih stanovanjih naredilo velik korak naprej. In bo še večjega tudi z novim izdelkom i-VENT, ki so ga razvili v Sloveniji. Ta na eni strani močno poenostavlja vgradnjo in na drugi strani prednost decentralnega sistema pred lokalnim prezračevanjem dodatno krepi z učinkovitim in enostavnim sistemom upravljanja vseh vključenih enot ter aplikacijami, ki ponujajo dodatne možnosti nadstandardnega upravljanja.

Iskanje nadgradnje

Podjetje Lunos, d. o. o., je v desetih letih delovanja v slovenske domove vgradilo že več kot 20.000 prezračevalnih sistemov v vse vrste objektov, na podlagi izkušenj in tudi mnenj kupcev pa je začelo iskati še dodatne in nove rešitve. Ob novogradnji z vgradnjo oziroma razvodom kabelske povezave ni težav, drugače pa je pri adaptacijah, ko vsak želi čim bolj čisto in enostavno vgradnjo. Sisteme napajanja in krmiljenja do enot je mogoče speljati z nadometno montažo, vendar je to za marsikoga moteče in je tako opcija daljinskega brezžičnega upravljanja vsekakor dobrodošla. Potrebna kabelska napeljava od centralnega sistema upravljanja in transformatorja do posameznih enot znaša za individualno hišo okoli 50 metrov, z novim sistemom pa se to zmanjša na približno 10 metrov. Nadometna montaža je sicer enostavna, vseeno pa vsaj v določenih primerih moteča in se bodo tudi zato številni kupci odločili za i-VENT. Poleg tega je sistem narejen na osnovi Lunosovih rekuperacijskih sistemov e2, ki jih bodo obstoječi lastniki lahko nadgradili s pametnim upravljanjem (prek aplikacije), ki tudi prinaša prednosti.

Daljinsko upravljanje

»Ključ in pamet vsega delovanja je posebna krmilna enota, poseben sistem regulacije, ki deluje brezžično. Omogoča bolj natančne nastavitve, avtomatika je optimizirana, uporabniku prinaša dodatne funkcije, pri tem pa zadeve ne zakomplicira. Sistem lahko pustimo v avtomatskem delovanju in z njim nimamo praktično nobenega opravka. Lahko pa ga prilagajamo, tvorimo skupine elementov po posameznih delih objekta, denimo v bivalnem delu, spalnici … Ob tem je vsakemu elementu priložen daljinski upravljalnik, ki omogoča avtomatsko delovanje in spreminjanje hitrosti oziroma intenzivnosti prehajanja zraka,« razlaga direktor podjetja Milan Kuster. Bistveno je centralno upravljanje, ki je kot tako osnova decentralnega sistema prezračevanja tudi pri drugih Lunosovih sistemih, a z razliko, da pri sistemu i-VENT vse skupaj pač poteka prek brezžičnega signala. Uporabnik s spremembo režima na enem elementu doseže, da pri spremembi deluje vsa skupina, se druge enote prilagodijo oziroma uglasijo prezračevanje. To je zelo pomembno s stališča pravilnega prezračevanja, kajti vedno mora veljati enostavno pravilo, da kolikor zraka pride v objekt, mora tudi iz njega – in to se doseže s sinhroniziranim delovanjem.

Aplikacija

»I-VENT temelji na pretoku zraka v celotnem bivalnem območju z enostavnim upravljanjem, ki je poleg daljinskega upravljalnika možno tudi prek aplikacije, kompatibilne s sistemoma Android in iOS. Stopili smo v korak z zadnjimi možnimi orodji, ki jih tehnologija ponuja. Imamo prvi element na svetu, ki ima tovrstno krmiljenje in so tovrstne aplikacije kompatibilne s praktično vsemi spletnimi usmerjevalniki v uporabi,« pripoveduje Milan Kuster. Prednosti so enostavnejše in centralno nastavljanje temperature, stopnje prezračevanja, vlage in drugih elementov, ob tem pa so dodani različne funkcije poletnega in zimskega prezračevanja, urniki in drugo. Ob vsem tem je dodan še gumb za enostavno in takojšno nastavitev avtomatike, da bo sistem brez posredovanja uravnaval optimalno klimo za celotno območje prezračevanja, prav tako lahko sistem izklopite ali vklopite na daljavo.

Pri razvoju sistema so z Lunosom, d. o. o., sodelovali podjetje Astron iz Maribora in avstrijski oblikovalci, Kuster je posebej ponosen na dizajn notranjega difuzorja, ki je obenem edina stvar, vidna v prostoru. Razvoj izdelka je trajal dve leti, proizvodnja poteka v Sloveniji in kot pravi Milan Kuster, načrtujejo v letu 2021 proizvodnjo med pet in sedem tisoč enot, v letu 2022 pa dvig proizvodnje na okoli petnajst tisoč enot. Seveda vsi izdelki Lunosovega programa ostajajo še naprej v prodaji, novi izdelek, ki je nastal v Sloveniji, bo mogoče prek Lunosove mreže kupiti tudi v tujini.

Pretoki zraka

Posamezna enota dosega od 10 do 50 m3/h pretoka zraka, do 92,4 odstotka toplotnega izkoristka (največji je pri manjšem pretoku), maksimalna poraba energije znaša štiri W/h, napajalna vrednost pa je 12 V. Če ceno sistema i-VENT primerjamo s ceno sistema e2, je podobna, če primerjamo posamezne elemente, so v primeru sistema i-VENT dražji. Do te navidezne razlike pride zato, ker je za delovanje elementov e2 treba k ceni dodati še vrednost krmiljenja in napajanja, pri sistemu i-VENT pa sta krmiljenje (osnovno za element in povezovalni daljinski sistem) in napajanje integrirana v vsakem elementu posebej.

Pretok zraka posamezne enote je treba upoštevati že pri načrtovanju sistema prezračevanja, ki mora zagotoviti izmenjavo zraka od 0,4 do 0,8 na uro. Okvirne potrebe znašajo za otroške sobe 25–35m3/h, spalnice 40–50m3/h, dnevne sobe 40–60m3/h, pisarne 25–30m3/h na osebo, ob tem pa je treba zagotoviti še odvod odpadnega zraka iz kuhinj in kopalnic v vrednosti 30–50 m3/h, kar se uredi tako, da se doseže šibek podtlak okoli 8 paskalov, ki sproža kroženje zraka med prostori. Pretok zraka moramo prilagajati tako velikosti prostora kot številu oseb, ki se v njem nahajajo.

V bistvu gre za nekakšno uglasitev vseh enot v sistem prezračevanja, kroženja zraka po prostorih in prehajanja med njimi. To je temelj vseh sistemov dobrega prezračevanja in uravnavanja vlage. Ne le s prezračevanjem posameznega prostora, ampak celote. Tudi centralni prezračevalni sistemi lahko delujejo kot sistemi za prezračevanje posameznih prostorov, v stanovanjski hiši ali stanovanju pa se navadno vzpostavlja sistem pretoka in kroženja zraka med posameznimi prostori z odvajanjem porabljena zraka. Temeljna je uskladitev, sinhronizacija ali, če uporabimo bolj glasbeni izraz, uglasitev posameznih enot v melodijo svežega zraka.