Prezračevanje z odpiranjem oken je zaradi ne dovolj pogostega in hkrati ne dovolj močnega prepiha praviloma nezadostno, posledice pa so vlaga in plesen na stenah ter še posebno pereč problem – slab zrak.

Enostaven sistem

Centralne prezračevalne naprave z rekuperatorji pomenijo velik gradbeni poseg, poleg vsega pa je visoka tudi njihova cena, kar graditelje v veliki meri odvrača od nakupa, saj se zanašajo na sistem prezračevanja z odpiranjem oken. Ampak z njim praviloma ne dosežemo zadovoljivih rezultatov. Tukaj se tako izkaže za primeren, učinkovit in cenovno sprejemljiv sistem lokalnih prezračevalnikov, ki jih odlikuje enostavna vgradnja in so primerni tako za novogradnje kot obnove. Nemško podjetje Lunos (uradni zastopnik v Sloveniji je Lunos, d. o. o., Ljubljana) že od petdesetih let naprej razvija prezračevanje s pomočjo ventilatorjev in vstopnih enot. Tako so razvili enostaven sistem, ki temelji na nemotečem zračnem toku skozi stanovanje, tako da v določenih prostorih dovajamo zrak, v drugih, predvsem tako imenovanih nečistih (kuhinja, kopalnica), pa ga odvajamo. Sistem je podoben sistemu centralnega prezračevanja, s to razliko, da s podtlaki in nadtlaki v prostorih ustvarja zračne tokove in dovajanje svežega zraka, delne prehode zraka iz enega prostora v drugega pa se doseže z rešetkami na vratih. Njihov sistem, ki je še vedno dokaj prodajan, je bil najprej klasičen, s pojavom toplotnih izmenjevalnikov pa so tudi v Lunosu začeli izdelovati rekuperacijske enote in so že uveljavljen sistem z njimi samo dopolnili, vsa leta pa razvijajo nove enote in sisteme regulacije. Ob govorjenju o prezračevanju stanovanja ali stanovanjske hiše oziroma kakšnega drugega objekta moramo vedno strogo upoštevati, da je prezračevanje sistem, ki zahteva načrtovanje in več enot ter regulacijo, z enim samim še tako dobrim rekuperatorjem pa ne morete prezračiti celotnega objekta.

Decentralni sistem postaja prva izbira

Direktor podjetja Lunos Milan Kuster, univ. dipl. inž. grad., pripoveduje, da se je na področju prezračevanja stanovanjskih objektov zadnja leta zgodil velik premik in decentralni sistem Lunos postaja dobra izbira. Kot pravi, je razlog v tem, da imajo sistem različnih enot (v prodajnem programu imajo 35 enot), konkurenca, ki je kopirala nekatere njihove izdelke, pa le lokalne prezračevalnike, tako da je okoli 85 odstotkov vgrajenih lokalnih prezračevalnikov v Sloveniji Lunosovih.

Leta 2010 je bilo v Nemčiji, Švici in Avstriji v bivalnih objektih s prezračevanjem vgrajeno okoli 85 odstotkov centralnih prezračevalnih sistemov in 15 odstotkov lokalnih, lanska raziskava, vendar samo nemškega tržišča, pa je pokazala, da je na nemškem tržišču ob enakem vzorcu (prezračevane bivalne enote) 85 odstotkov sistemov decentraliziranih, le še 15 odstotkov pa centralnih. Zgodba se je obrnila, razlog pa so poleg močnega oglaševanja seveda tudi rezultati, kar enostavno pomeni, da so kupci ugotovili, da z decentralnim sistemom ob ugodnejših pogojih (cena, vgradnja …) dosegajo enake ali celo boljše rezultate kot s centralnim sistemom. Podoben trend se dogaja tudi pri nas, rezultati pa so dobri tudi po zaslugi podjetja Lunos iz Ljubljane, v katerem ves čas poudarjajo, da so lokalni rekuperatorji sistem. Milan Kuster pa dodaja, da je povpraševanje močno naraslo tudi po tem, ko so njihove prezračevalnike uvrstili na seznam prezračevalnih rekuperacijskih enot ali sistemov, za katere je mogoče pridobiti subvencije Eko sklada.

Novosti

Zadnje novosti med izdelki nemškega podjetja Lunos so osrednje krmiljenje z nadzorom vlage in temperature Smart komfort, za katerega Kuster pravi, da je nekaj najboljšega od vsega, kar imajo. Nadzorna enota je zelo enostavna za uporabo in z enostavnim pritiskom izberete med različnimi režimi delovanja, proizvajalec pa priporoča delovanje v samodejnem režimu, saj bo prezračevanje uravnavano glede na vlago in temperaturo prostora. Nadzorna enota seveda povezuje vse v stanovanju vključene enote in krmili njihovo delovanje.

Druga novost minulega leta je nova generacija lokalnih rekuperacijskih prezračevalnikov Lunos e²neo. Enota je na prvi pogled sicer enaka prejšnji brez dodatka neo, so pa razlike v notranjosti zato toliko večje. Še zlasti so izboljšali tiho delovanje (prej 17 dB, zdaj 11 dB), povečali so energijsko učinkovitost (prej 90,6 odstotka, sedaj 93,7 odstotka), že tako nizko porabo električne energije pa so še dodatno zmanjšali (e² 1,4 W/h, e²neo pa 0,3 W/h – prva stopnja izmenjave oziroma hitrosti ventilatorja). E² je bil že doslej najbolj prodajan Lunosov element, prodali pa so jih več kot 1.300.000 v 24 državah sveta, v Sloveniji pa okoli 5000, od tega samo v zadnjih dveh letih več kot 3000.

Lunos za večje prostore

Lunos zdaj vstopa tudi na področje sanacije prezračevanja in tudi novogradenj vrtcev, šol, bolnišnic in nekaterih drugih objektov. Pred leti smo na primer v naši prilogi pisali o energetski sanaciji novomeške bolnišnice, ki so jo povsem zatesnili in izolirali, niso pa poskrbeli za prezračevanje in imajo zato izjemne težave. Lunos je tržišču ponudil nov element Nexxt, namenjen večjim prostorom. S pomočjo posebnega križnega izmenjevalnika so toplotni izkoristki nad 90 odstotkov (pri hitrosti 60 m³/h), za pogon enote skrbita dva ventilatorja, zagotavljata pa pretoke zraka do 150 m³/h. Rekuperator ima osem različnih tipal, ki skrbijo za optimalno delovanje glede na notranje in zunanje pogoje. Enoto je mogoče vgraditi nad- ali podometno, presek cevi je tako kot pri vseh ostalih Lunosovih elementih 160 milimetrov.

Hibridni sistem

Že na začetku smo omenili klasične sisteme prezračevanje brez rekuperacije. Za investitorje, ki želijo izboljšati prezračevanje objekta in ne želijo doseči ravno pasivnih standardov, so v slovenskem podjetju kupcem ponudili tako imenovan hibridni sistem, ki je nekako optimalna izbira med ceno in kakovostjo. Bivalne prostore prezračujejo z rekuperacijo, v kopalnice in sanitarije pa namestijo klasične Lunosove ventilatorske enote, ki ustvarjajo rahel podtlak. Cena sistema (z montažo) za stanovanje velikosti od 50 do 70 m² je pri hibridnem sistemu okoli 1700 evrov (brez DDV, končna cena z upoštevanjem maksimalne subvencije Eko sklada je okoli 950 evrov), rekuperacijski sistem pa je približno 1000 evrov dražji (končna cena z upoštevanjem maksimalne subvencije Eko sklada je okoli 1350 evrov). Cena sistema (z montažo) za stanovanjsko hišo velikosti od 130 do 200 m² naj bi bila v hibridnem sistemu okoli 3700 evrov (brez DDV, končna cena z upoštevanjem maksimalne subvencije Eko sklada je okoli 2150 evrov), z rekuperacijo toplote pa okoli 5700 evrov (končna cena z upoštevanjem maksimalne subvencije Eko sklada je okoli 2850 evrov).

Cenovna prednost sistema s popolno rekuperacijo je jasna. Upoštevali smo maksimalne subvencije Eko sklada (do 50 odstotkov naložbe), ki jih lahko uveljavljajo kupci z degradiranih območij (Ljubljana, Maribor, Celje, Novo mesto, Kranj, Murska Sobota ter občine Hrastnik, Trbovlje in Zagorje). Subvencije za vse ostale kupce pa znašajo do 20 odstotkov vrednosti.

Predvsem pa ne pozabite: v stanovanju z zrakotesnimi okni in vrati je nujno avtomatizirano prisilno prezračevanje, ne zanašajte se, da boste odpirali okna. Kot drugo pa ne pozabite, da z rekuperatorjem v eni sobi (tudi manjšega stanovanja) ne boste naredili nič. Prezračevanje z lokalnimi rekuperatorji je decentralizirano glede vstopnih in izstopnih enot ter centalizirano z vodenjem oziroma pametno regulacijo. (hh)