Prezračevanje je temelj dobrega počutja, v sodobni gradnji oziroma bolj adaptacijah, pa se je zaradi vse večje in skoraj popolne zrakotesnosti na to prerado pozabilo. Stanje se popravlja in zadnja leta prisilno prezračevanje v različnih sistemih pospešeno izboljšuje zrak v stanovanjih.

Veliki koraki decentralnega sistema

Enega največjih korakov je zagotovo naredil sistem decentralnega prezračevanja, ki se razvija tudi po zaslugi slovenskega znanja. V tujini imajo prodajalci največ dela s prodajo za novogradnje, v Sloveniji pa imajo prodajalci veliko bolj, če se pošalimo, decentralni sistem dela in se srečujejo z množico različnih primerov in izkušenj, tako da lažje iščejo tudi nove rešitve in se prilagajajo posameznim primerom. Lunos Slovenija je doslej s svojimi sistemi opremil več kot 15.000 objektov in stanovanj in ta stik s končno stranko je nadgradnja za razvoj sistema, saj so vključeni v vse faze, ne le prodaje in montaže, ampak tudi vzdrževanja in s tem tudi povezanega odziva kupcev glede uporabe. Ob vsem tem je pomembno, da niso specializirani le za novogradnje, ampak v večji meri za adaptacije, ki zahtevajo stalno prilagoditev, tako glede vgradnje kot upravljanja. Da pa ne bomo podjetja Lunos v Sloveniji omenjali le kot prodajalca, je treba povedati, da je direktor in lastnik podjetja Lunos Slovenija Milan Kuster tudi član uprave krovnega nemškega podjetja in da del razvoja sistema poteka v Sloveniji.

Pametno krmiljenje

Minuli teden smo tako na sejmu Dom v Ljubljani pri Lunosu lahko videli več novosti. Naj na prvem mestu omenimo pametno krmiljenje decentraliziranih enot. Lunos ga je razvil skupaj s podjetjem Entia iz Ljubljane, ki je specializirano za upravljanje različnih sistemov na daljavo. S posebno senzoriko v prezračevanih prostorih lahko optimizirajo prezračevanje glede na stanje v prostoru. Senzor VOC meri vsebnost ogljikovih plinov, vlažnosti zraka, tu je senzor, ki meri vsebnost CO

2

v razmerju do kisika… Senzor VOC je izjemno občutljiv, tako zelo, da zazna tudi najmanjši smrad, reagira že na samo prižgano vžigalico, kaj šele cigareto. Nova evropska zakonodaja naj bi določala, da lahko energetsko izkaznico A dobijo le objekti, ki imajo senzoriko zraka v posameznih prostorih, kar daje sistemom decentraliziranega prezračevanja dodatno prednost pred centralnim, kjer je uravnavanje prezračevanja po posameznih prostorih težje oziroma skoraj nemogoče izvedljivo, ker je pač centralno. Ta senzorika je korak naprej in sledi dogajanju v prostoru in deluje močneje ob prisotnosti ljudi kot na primer takrat, ko v prostoru ni nikogar. Je pa ta sistem namenjen predvsem pametnim hišam.

Senzoriko in pametno krmiljenje je mogoče povezati tudi s pametnim telefonom, bistveno pa je, da se je spremenil obojestranski prenos informacij, ki zdaj poteka prek brezžične povezave, tako da je tudi manj posegov ob adaptacijah, medtem ko se pri novogradnjah med enotami praviloma namesti kable.

I-vent

Naj napovemo še novost, ki jo bo podjetje Lunos Slovenija predstavilo jeseni. Gre za novo rekuperatorsko prezračevalno enoto I-vent, ki je izboljšana različica E² in je v celoti razvita v Sloveniji, tudi proizvodnja bo potekala pri nas. Sistem se upravlja daljinsko (tablica, telefon, daljinec), ima pa za 30–40 odstotkov boljše karakteristike. Prvih 1000 enot so testno namestili v različnih objektih, rezultati pa so celo nad pričakovanji. Povečali so tudi pretoke in zdaj je mogoče skozi eno napravo doseči pretok do 60 m3 zraka na uro, enote imajo integrirane enote senzorike in same delujejo podobno, kot poteka pametno krmiljenje prek pametne hiše, s to razliko, da tukaj uravnava delovanje sama enota, ki je ali pa ni povezana s centralno krmilno enoto. Enote so doslej imele stopenjsko nastavitev hitrosti hitrosti 1, 2, 3), I-vent pa bo imel zvezno.

Veliki koraki

»Prepričan sem, da je perspektiva prezračevanja v decentralnih sistemih in na tem področju lahko vsak dan vidimo velike korake. Številni veliki proizvajalci, ki so doslej stavili na centralni sistem prezračevanja, že ponujajo tudi decentralne enote, ki so, kot vidim, kopije Lunosovega E², s to razliko, da so nekaj let za njim. Temu razvoju sledimo in testiramo tudi njihove nove enote, tako da ne govorim na pamet,« pravi Milan Kuster, ki ob vsem tem poudarja filter hepa, ki je del enote I-Venta. Sodelujejo s podjetjem Faber in ta filter dosega največjo filtracijo, zadrži več kot 95 odstotkov nečistoč in različnih pelodov ter cvetnega prahu.

Ob tem je zanimivo, da je v preteklosti nekako veljalo, da so decentralni sistemi prezračevanja primernejši za individualne hiše termanj za velike objekte in prostore, v zadnjem času pa s tem sistemom uspešno prezračujejo tudi velike prostore vse od telovadnic naprej. O tem bomo kaj več spregovorili v kateri od prihodnjih številk. (hh)