Ko govorimo o takem objektu, takem stanovanju, je obvezno prisilno, neodvisno in avtomatsko prezračevanje, saj z odpiranjem oken stanovanja skoraj praviloma ne prezračimo dovolj. Še posebno v najbolj mrzlih dneh, predvsem zaradi nepravilnega prezračevanja z odpiranjem oken. Tudi zato se vse bolj uveljavlja prisilno prezračevanje, ki je zaradi energijske varčnosti in tudi udobja bivanja praviloma izvedeno v sistemu rekuperacije. Sistem enostavno odvzame izhodnemu zraku toploto in z njo ogreje vhodni sveži zrak. Razvodi pa so različni.

Lunos

Vrsto let so v novozgrajenih hišah prevladovali kanalski, v večstanovanjskih objektih, tudi novih, pa se prezračevalne sisteme vgrajuje vse več šele zadnja leta, področje adaptacij pa je skoraj popolnoma spregledano. Tudi zato ne preseneča podatek, da je decentralni rekuperacijski sistem Lunos E2, kot pravi direktor slovenskega podjetja Lunos Milan Kuster, najbolj prodajan prezračevalni sistem na svetu in tudi v Sloveniji. In to v vseh sistemih gradenj, v novogradnjah in adaptacijah. Tako so samo v Sloveniji vgradili več kot teh 2000 elementov. Zaradi številnih prednost se je odstotek vgradnje decentraliziranih rekuperacijskih sistemov v novogradnjah s 15 odstotkov dvignil že na 40.

Best award

Nemško podjetje Lunos je letošnji model E2 še dodatno izboljšalo. Tako ima v centralni kontrolni enoti dodatno vgrajen nadzor vlage in temperature, tako da se sistem samodejno prilagaja delovnim razmeram. Poleg tega so hrupnost še dodatno zmanjšali s 16 decibelov na 14, kar je skoraj neslišno. To je še posebno pomembno v spalnih prostorih. Tudi zato je Lunos lani dobil nagrado best award za najboljši izdelek na področju nizkoenergijskih produktov, plus x award pa za kakovost, oblikovanje, ekološki izdelek in funkcionalnost. Dodaten nadzor vlage skrbi za primerno vlažnost prostorov in se lahko nastavi na tri stopnje. Zimsko-letni režim je nastavljen na aktiviranje nad 45, 50 ali 55 odstotkov, saj je zelo pomembna tudi zunanja temperatura.

Poleg tega prihaja na slovenski trg tudi nov element Lunos Nexxt, ki je posebej primeren za prezračevanje večjih objektov in prostorov. Montažni preboj je enak kot pri vseh drugih sistemih, to je fi 160, je pa kombinacija decentralno-centralnega sistema in je mogoče eno cev speljati v tako imenovane nečiste prostore, denimo sanitarije, od koder črpa potem izrabljen zrak po rekuperaciji neposredno na prosto. Še posebno je primeren za vrtce in šole ter velike prostore, saj zagotavlja do 150 m3 pretoka zraka na uro, kar je trikrat več kot E2.

Zračni tokovi

Lunosov decentralni prezračevalni sistem deluje tako, da izsesa porabljen zrak in dovede novega. Tako so izmenjave nadzirane, jih ni preveč in ne premalo, zrak se zamenja v celem prostoru, hkrati pa je doveden zrak prefiltriran, kar je posebno pomembno, če imamo zunaj slab zrak ali je ta poln pršic. Zvočna izolacija je enaka kot pri zaprtih oknih (52 decibelov izolacije), prihranek toplote je pri klasičnem hidrosenzibilnem sistemu (sistem brez rekuperacije) v primerjavi z odpiranjem oken več kot 40-odstoten, pri rekuperacijskem sistemu pa so te izgube res minimalne in E2 dosega že več kot 90-odstotno vračanje toplote.

Klasični prezračevalni sistemi Lunos temeljijo na ustreznem pretoku zraka v celotnem bivalnem območju. Tako imamo v stanovanju vhodne enote za dotok svežega zraka (svež in filtriran zrak prihaja skozi posebne zračnike v dnevne sobe, spalnice in otroške sobe ter delovne prostore) in na drugi strani posebne ventilatorje, ki glede na stopnjo vlažnosti zraka prenašajo izrabljenega iz kopalnice, kuhinje, sanitarij in pralnice ven oziroma v prezračevalne jaške. V stanovanju s pomočjo teh ventilatorjev nastane majhen podtlak, ki povzroči, da skozi vhodne enote prihaja svež, filtriran zrak. Pretok zraka med prostori uravnavajo vratne rešetke (običajno vgrajene v kopalnicah) ali pa se uporabi originalni Lunosov element za pretok zraka med sobami.

Rekuperacijski decentralni sistem

Rekuperacijski sistemi delujejo na podobnih principih različnega tlaka v bivalnih prostorih, pri čemer so izjemno energijsko učinkoviti in toploto, ki jo odvzamejo notranjemu zraku, učinkovito vrnejo v prostor s svežim zrakom z minimalno porabo energije. Tako porabi lokalni rekuperator le 3,3 W pri zahtevani izmenjavi 38 m3/h, kar pomeni 0,09W/m3/h pri povrnitvi toplote v vrednosti 90,6 odstotka.

Rekuperacijski decentralni sistem Lunos E2 deluje po znanem principu regenerativne izmenjave toplote. Tako imenovani acuvent hranilnik toplote je umeščen na sredino zračnega toka, ki ga ustvarja eko ekonomični motor z aksialnim ventilatorjem. Z izmenjujočo smerjo zračnega toka, ki se ga namensko povzroča z delovanjem ventilatorja, se keramično jedro napolni s toplotno energijo zraka, ki izhaja iz prostora, ter jo oddaja v dovajani zrak. Ta proces je tako učinkovit, da se pri prezračevanju izgubi le 10 odstotkov energije za ogrevanje. Za uravnovešeno odvajanje in dovajanje zraka je potrebno oziroma se priporoča vgradnja dveh enot oziroma parno število prezračevalnih naprav E2. Prav tako pomemben je učinkovit filter, ki preprečuje, da bi v prostor prišli cvetni prah, umazanija in prašni delci, kar je posebno ugodno tudi za alergike. Filtri so trajni in enostavni za čiščenje, ob vsem tem pa je E2 najmanjša decentralna prezračevalna naprava. V umazanih prostorih (kopalnica, sanitarije, kuhinja) lahko vgradijo klasični sesalni Lunosov ventilator, ki je aksialni in ustvarja ob zelo majhni porabi energije podtlak ali pa, kar je primernejše za rekuperacijske sisteme, odzračevalno enoto za odvod izrabljenega zraka AB 30/60. Vse enote so med seboj povezane in jih vodi in usklajuje osrednja nadzorna enota.

Slovenski razvoj

Slovensko podjetje Lunos pa ni le svetovalec, montažer in prodajalec, ampak tudi stalno sodelujejo pri razvoju. Plod tega nemško-slovenskega sodelovanja bo nov element E2 basic. Njegov izkoristek bo 86-odstoten, za 20 do 25 odstotkov bo cenejši kot E2, nima pa tudi samodejne uravnave vlage v prostoru in bo nekaj decibelov glasnejši kot novi E2 ter bo dosegal tihost, kot jo je stari sistem E2. Sistem je posebej zanimiv ob energetskih adaptacijah večstanovanjskih stavb, saj lahko zaradi že postavljenega odra in večjega naročila kupcem ponudijo ugodnejše cene. Tako naj bi za dvoinpolsobno stanovanje po besedah direktorja Milana Kustra cena znašala okoli 800 evrov, kar je izjemno privlačno. Še dodatno lahko celotni sistem izboljšajo in poenostavijo z uporabo prezračevalnega jaška v objektu. Če je obstoječa vertikala, na katero so priključeni obstoječi ventilatorji iz kopalnic, dobra in se večina stanovalce odloči za to izvedbo, se na stropu vertikale namestijo posebne enote, ki ustvarjajo podtlak po celotni vertikali in potem v kopalnicah samo namestimo ustrezne difuzorje.

Poleg tega pa je slovensko podjetje razvilo še posebni dodatni dušilni element, s katerim bodo slišnost s 14 decibelov zmanjšali še za približno 15 do 20 odstotkov, kar pomeni, da bo 'hrup' ventilatorja vsega okoli 11 decibelov, kar je resnično skoraj neslišno in je posebej primerno za spalnice. Element je razmeroma enostaven, tako da ne bo posebej podražil izdelkov.

Miro Pucelj