Serijski hrvaški nogometni prvak Dinamo Zagreb se je pred četrtkovo tekmo osmine finala lige Evropa s Tottenhamom (prvo so dobili Londončani z 2:0) znašel v velikih težavah. Hrvaško vrhovno sodišče je potrdilo sodbo okrožnega sodišča v Osijeku v primeru bratov Zdravka in Zorana Mamića, Damirja Vrbanovića in Milana Pernarja, da so ob prodaji igralcev oškodovali klub za najmanj 15,3 milijona evrov, državni proračun pa z neplačevanjem davkov za 1,6 milijona evrov.

Zdravku Mamiću, ki je pred roko pravice pobegnil v Medžugorje v BiH in od tam vlekel ključne poteze, so potrdili kazen šest let in pol zapora ter vračilo 6,7 milijona evrov. Zoran Mamić, ki je bil v Dinamu trener in športni direktor, je bil obsojen na štiri leta in osem mesecev zapora, direktor kluba Damir Vrbanović na tri leta in davčni inšpektor Milan Pernar na tri leta in dva meseca. Takoj po odločitvi sodišča, ki je dokončna in pravnomočna, je odstopil trener Zoran Mamić in moštvo bo v četrtek proti Tottenhamu vodil dosedanji pomočnik Damir Krznar, saj po zakonu o športu pravnomočno obsojene osebe ne morejo biti trenerji in športni direktorji klubov. Brata Mamić sta bila več kot 20 let glavna v klubu, ki je medtem zrasel v najboljšega v regiji in zelo spoštovanega v Evropi, saj ima odlične igralce ter vrhunsko nogometno šolo, ki svoje igralce izvaža tudi v Slovenijo.

Begunec Zdravko Mamić je imel danes v Mostarju tiskovno konferenco, njegov monolog je trajal skoraj dve uri, na novinarska vprašanja pa ni odgovarjal. »Smo v moji prvi domovini. Če bom moral v zapor, bom kazen odslužil tukaj v BiH. Odstopil sem kot član skupščine Dinama, zahteval sem, da me razrešijo z vseh funkcij v klubu, tudi svetovalec nisem več. Moji odstopi so nepreklicni in zgodba je končana,« izpostavil 61-letni Zdravko Mamić, ki je bil v Dinamu v različnih vlogah kar 50 let. Bil je igralec, navijač, saj je bil ustanovitelji skupine Bad Blue Boys, direktor med letoma 1992 in 1994, član izvršnega odbora je postal leta 2000, izvršni podpredsednik pa je bil od leta 2003 do 2018, ko je pobegnil v BiH.

»Ko je bil klub v dolgovih, sem mu posojal svoj denar. Dvignil sem ga iz pepela, danes je njegova vrednost 300 milijonov evrov, 460 ljudi v klubu prejema plačo. Dinamo v enem letu plača več davka kot ves hrvaški šport skupaj v petih letih. Milijardo evrov smo uprava in jaz prinesli v klub. Kaj je naredila moja država meni, bratu in Dinamu? Smo preganjani in obsojeni. Dinamo morda čez tri mesece ne bo več obstajal,« je izpostavil Mamić in poudaril, da je za podkupovanje sodnikov na sodišču v Osijeku potrošil pol milijona evrov. »Če morata brata Mamić vrniti denar, ga morata tudi igralca Dejan Lovren in Luka Modrić, ki sta na svoje račune prejela denar, zdaj pa bremenijo mene,« je zatrdil Mamić.