Medtem ko je nekdanji šef Dinama Zdravko Mamić še vedno v Bosni in Hercegovini (kjer se izmika roki pravice) in je ob koncu januarja doživel manjšo prometno nesrečo, je bil v začetku tedna njegov brat Zoran na voljo hrvaškim medijem za izjave, prvič odkar se je lani poleti vrnil na klop Dinama kot športni direktor.

Zaslužen je tudi Dinamo

Klub v tej sezoni lovi štirinajsti državni naslov v zadnjih petnajstih letih. Od sezone 2006 ga je namreč ugnala le Rijeka pod vodstvom Matjaža Keka (2017), v tej sezoni pa modrim znova kaže odlično, saj imajo po dvajsetih tekmah že dvanajst točk prednosti pred drugim Hajdukom. Pomembno vlogo za prepričljive predstave (jeseni so igrali tudi v skupinskem delu lige prvakov) ima trener Nenad Bjelica, ki je na klop sedel 15. maja 2018. Trenutno ima še veljavno pogodbo, ki jo je podpisal lani. Hrvaške medije je zanimalo, kdaj bo podpisal novo. »Bjelica ima še vedno pogodbo iz minulega leta. Če bi nam ga želel kateri klub speljati, ne bi bil poceni. Če bi prestop sploh uspel. Bjelica opravlja fantastično delo, mi pa smo presrečni, saj še noben trener pri nas ni imel takšnih uspehov. Obe strani sta zadovoljni, saj prinaša rezultat, obenem pa sijajno predstavlja Dinamo v javnosti. O nadaljnji pogodbi bo več znano, ko bo čas za to,« je dejal Zoran Mamić.

Modri so bili v zadnjem času v središču pozornosti tudi zaradi prodaje Katalonca Danija Olma v Leipzig. Prestop je postal drugi najdražji v zgodovini hrvaške lige, toda Mamić je v intervjuju za Sportske novosti razkril, da je bil blizu tudi münchenski Bayern. »Težko je reči, ali smo zadovoljni. Lahko bi naredili več, vendar to ni bila samo naša odločitev. Olmu bi lahko rekli, da se nam z Leipzigom ni uspelo dogovoriti, toda to ne bi bilo korektno. Nismo delali težav, čeprav smo imeli tudi boljše ponudbe. Dani ni želel v Italijo ali Anglijo, vztrajal je pri Leipzigu. Če bi imeli dan ali dva več, bi verjetno končal v Bayernu. Na koncu pa smo želeli spoštovati njegove želje. Ko je prišel v Dinamo iz Barcelone, so ga poimenovali čudak. Pa se je dokazal. Očitno ima nekaj več v glavi, česar mi ne vidimo,« se je pošalil Mamić.

Ob tem se je športni direktor obregnil tudi ob izjavo Bjelice, ki je za Olma dejal, da je »produkt staršev in družine«. Mamić je to dopolnil: »Zdaj boste mediji pisali, da se Bjelica in Mamić prepirata, ampak ni tako. Želel sem le dodati, da je Olmo zame tudi produkt Dinama. Seveda je odlično vzgojen fant, ki je zelo močan tudi v glavi. A v njegovi generaciji je bilo šestintrideset igralcev, le malo pa jih igra na vrhunski ravni. Za njegov razvoj je zaslužen tudi Dinamo.«

Pjaca ni želel nazaj v Zagreb

Ogromno besed je bilo v intervjuju namenjenih tudi drugim igralcem. Mamić, ki je Dinamo med letoma 2013 in 2016 večkrat vodil kot začasni trener, je tako razkril, da so z Arijanom Ademijem podpisali novo petletno pogodbo, modre pa je okrepil osemnajstletni mladinski reprezentant Argentine Matias Godoy, ki se je na Hrvaško preselil iz Atletica Rafaele. Blizu vrnitve v Zagreb je bil tudi član Juventusa Marko Pjaca, a so ga italijanski prvaki posodili Anderlechtu. »Ne razumem, zakaj ni želel priti nazaj v Dinamo. Jaz sem se z Juventusom o vsem dogovoril, vztrajal sem le pri posodi, daljši od osemnajst mesecev. Pjaca finančno ne bi bil na slabšem. Vse se je torej uredilo, a on ni bil za. Tu bi imel največjo podporo, dobil bi veliko priložnosti za borbo za evropsko prvenstvo. Mi bi imeli z njim veliko potrpljenja, igral bi doma v poznanem okolju. Na njegovem mestu bi vselej izbral Dinamo, vendar spoštujem njegovo odločitev.«

Z bratom le o nogometu

Pri Sportskih novostih jih je zanimalo še, v kakšnem odnosu je z bratom Zdravkom, ki še naprej živi v Bosni in Hercegovini. »Ne morem vam vsega povedati. Še vedno pri njem čutim posebno energijo do nogometa, Dinama, ekipe. Midva skoraj nikoli ne govoriva o sodnem postopku in otrocih, temveč le o Dinamu, igralcih, treningih. Zdaj je veliko mirnejši kot včasih, zato se je z njim tudi pogovarjati lažje,« je zaključil Zoran Mamić.