Predzadnji dan na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja pričakovano ni ponudil ničesar razburljivega. 169 praktično ravninskih kilometrov, kjer se kolesarji niso soočili niti z enim kategoriziranim vzponom, je potekalo povsem po pričakovanjih. Glavnina z vsemi najboljšimi kolesarji in vodilnim v skupnem seštevku dirke Tadejem Pgačarjem (UAE), je kolesarila mirno in strnjeno. Prav nič se niso obremenjevali, da si je skupinica šestih kolesarjev v begu privozila več dve minute prednosti. Ravno nasprotno, v glavnini so se odločili, da se ne bodo podali v lov na ubežnike ter so tako na tak način omogočili, da so se za etapno zmago udarili Simone Velasco (GAZ), Jan Bakelants (IWG), Mads Würtz Schmidt (ISN), Brent Van Moer (LTS), Nelson Oliveira (MOV) in Emīls Liepiņš (TFS).

Šesterica se je taktično lotila zadnjega kroga v mestecu Lida di Ferma, zato je njihova prednost pred glavnino upadla, a možnosti, da bi jih ujela, ni bilo. V ciljnem sprintu je največ iznajdljivosti prikazal Schmidt, ki je razvil največjo hitrost in slavil etapno zmago. Za njim sta dan zaključila Van Moer in Velasco. »To mi ogromno pomeni. Odkar sem med profesionalci, še nisem zmagal. Za nekaj takšnega sem se boril zadnjih pet let. Današnja etapa je bila težka, zavedali smo se, da moramo delati skupaj, če želimo ostati pred glavnino. Na koncu se je zame izšlo sanjsko,« je bil prve zmage na tej ravni tekmovanj vesel danski kolesar. Glavnina je v cilj prišla z zaostankom minute in devetih sekund, v skupnem seštevku pa ni prišlo do sprememb. »Pobeg je bil močan in jih nismo mogli ujeti. Danes še nisem razmišljal o zadnji etapi, osredotočen sem bil na to, da varno pridem na cilj te etape in da ubranim morebitne napade,« je o današnji preizkušnji dejal slovenski kolesar.

Pogačar v pričakovanju druge letošnje zmage

Kolesarje jutri čaka še zadnji dan, ko je na sporedu 10 kilometrov dolg kronometer. Če ne bo šlo nekaj hudo narobe, bo Tadej Pogačar slavil še drugo dirko v sezoni, saj je že zmagal na Dirki po Emiratih. »Vozil bom po svojih občutkih, upam, da bo dobra vožnja na čas. Bo pa to tudi dober trening za naslednje dirke. Tu je precej dobrih kronometristov, teren pa je povsem drugačen, kot je bil na dirki v UAE, bolj zahteven, tako da bo zanimivo,« pa se je Pogačar nato tudi že ozrl na zadnje dejanje dirke. Mladenič iz Klanca pri Komendi ima namreč za zaključni dan minuto in petnajst sekund prednosti pred prvim zasledovalcem Woutom Van Aertom (Jumbo-Visma). Tretji je Mikel Landa (Bahrain Victorious), ki pa zaostaja že okrogle tri minute.