Zaradi zaprtja mesta Nice so bili organizatorji primorani skrajšati kraljevo etapo dirke proti soncu. Dolga je bila zgolj 119,5 kilometra, a je vseeno vsebovala štiri kategorizirane vzpone. Najtežji Valdeblore La Colmiane je kolesarje čakal povsem na koncu, kjer se je etapa tudi odločala. Šlo je za klanec prve kategorije, dolg kar 16,3 kilometra.

Roglič uničil dan ubežniku Mäderju

Kratka eksploziva etapa je ponujala priložnost za ubežnike, bila pa je tudi ključna v boju za skupno zmago. Na začetku se je v beg podalo 13 kolesarjev, ki so si privozili lepo prednost pred glavnino.

Skupina ubežnikov je počasi začela razpadati pred zadnjim vzponom, v glavnini pa je napad na vodilnega kolesarja Primoža Rogliča pripravljala ekipa Astane, ki se je na začetku zaključnega vzpona postavila v ospredje. Prednost preostalih treh ubežnikov, ki so vztrajali na čelu dirke, se je vse do zadnjih pet kilometrov gibala okoli minute. Ker Astana ni mogla streti glavnine, se je na čelo glavnine postavil prvi pomočnik Primoža Rogliča Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma). Tempo je postal tako močan, da je prednost ubežnika Gina Mäderja, ki je na čelu ostal sam, v trenutku skopnela na 20 sekund. Ko je Nizozemec opravil svoje delo, so v ospredju glavnine ostali le še najboljši v skupnem seštevku in manjši napad je sprožil prvi zasledovalec Rogliča Maximilian Schachmann, a je Zasavec brez težav odgovoril. Ravno nasprotno, kilometer pred ciljem je sam sprožil napad, Nemec je bil edini, ki je sledil slovenskemu šampionu, a le s težavo. Oba skupaj sta se ubežniku približala na zgolj 3 sekunde, a nato je tudi Rogliču zmanjkalo moči, vzpon pa ni popuščal. Vse je že kazalo, da bo Mäderju uspelo pripeljati beg do konca, saj si je zopet privozil nekaj metrov prednosti. Nato pa je še enkrat udaril Roglič, ki je v svojih nogah našel še nekaj moči in silovito pospešil v zadnjih sto metrov. Mäder je bil povsem brez moči in je le nemočno opazoval, ko ga je Slovenec prehitel le nekaj metrov pred ciljno črto. Roglič je tako lahko še tretjič na dirki zmagovalno dvignil roke na ciljni črti, Mäder pa se je moral zadovoljiti z drugim mestom. Tretji je bil Schachmann.

»Zakaj pa ne. Vedno rad zmagam. Ekipa je opravila izjemno delo in na koncu se je pojavila priložnost za zmago, ki sem jo izkoristil,« je bil zadovoljen Roglič po cilju, ko je v zadnjih metrih prišel do svoje petdesete zmage v karieri.

»Jutri nas čaka še ena krajša etapa, ki pa bo zelo zanimiva. A z ekipo imamo vse v svojih rokah,« je na koncu svoje misli že usmeril na jutrišnjo zadnjo etapo. V skupnem seštevku ima po novem pred Schachmannom 52 sekund prednosti. Tretji Aleksander Vlasov (Astana) pa zaostaja že minuto in enajst sekund.

Pogačar z zmago do modre majice

Izjemen dan za slovensko kolesarstvo je dopolnil Tadej Pogačar, ki je slavil na kraljevi etapi dirke Tirreno-Adriatico dolgi 148 kilometrov. Kolesar doma iz Klanca pri Komendi je za 6 sekund prehitel Britanca Simona Yatesa, ki je bil edini kolesar, ki je vsaj malce ogrožal slovenskega kolesarja na poti do etapne zmage. Tretji Sergio Andres Higuita je zaostal že 29 sekund. Do danes vodilni kolesar v skupnem seštevku Belgijec Wout Van Aert je za Pogačarjem zaostal 45 sekund, kar je tudi pomenilo, da je Pogačar oblekel modro majico vodilnega v skupnem seštevku dirke. Pogačar je danes nastopal v beli majici, saj je bil že danes najbolje uvrščen mladi kolesar.

Etapo je pričakovano odločil 14,7 km dolg vzpon s povprečnim naklonom sedem odstotkov. Ritem je v prvem delu narekovala ekipa Ineos Grenadiers, sledil pa jim je Pogačar v beli majici najboljšega mladega kolesarja na dirki. Lanski zmagovalec dirke po Franciji je že slabih deset kilometrov pred ciljno črto ostal brez pomočnikov.

Osem kilometrov pred vrhom je napadel Kolumbijec Egan Bernal (Ineos Grenadiers), po nekaj 100 metrih pa je z napadom nadaljeval tudi Pogačar. S Kolumbijcem sta ostala sama, a nista sodelovala, zaradi česar so se lahko ostali najboljši hribolazci vključno do tedaj vodilnim v seštevku Van Aertom priključili.

Napadi so si sledili eden za drugim, Pogačar pa se je po poskusu Gerainta Thomasa (Ineos Grenadiers) odločil za samostojen napad šest km pred ciljem in zadnjega ubežnika Danca Madsa Würtza Schmidta (Israel Start-Up Nation) ujel pet kilometrov pred koncem. Nato se je slovenski zvezdnik odpeljal tudi zmagovalcu Toura leta 2018 in nadaljeval pot proti veliki zmagi.

V ozadju je napadel Simon Yates, ki je zlomil ostale tekmece in se približeval Pogačarju. Ujeti pa ga ni uspel. Slovenski zvezdnik je na cilju ohranil šest sekund naskoka pred Britancem in 29 pred Higuito in Lando ter tri etape pred koncem prevzel skupno vodstvo na dirki med obema morjema.