Kot so sporočili iz urada predsednika republike, so predstavniki vodstva Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije (ZZB NOB) Pahorja seznanili s predvidenimi počastitvami obletnic pomembnih dogodkov iz časa narodnoosvobodilnega boja in nekaterih stoletnic iz obdobja fašizma ter ga opozorili tudi na svojo mednarodno dejavnost v zvezi s tem. ZZB NOB namreč dolgo in dobro sodeluje s sestrsko organizacijo ANPI iz Italije, s katero načrtuje nekaj skupnih spominskih dogodkov. Predsednik republike in predsednik ZZB NOB sta se strinjala, da odnosi s sosednjo Italijo omogočajo uspešno nadgradnjo dobrososedskega sodelovanja, so zapisali v sporočilu za javnost.

Po njihovih navedbah je Pahor potrdil, da se bo prireditev, na katere ga bodo povabili, tudi naprej z veseljem udeleževal. Vodstvo zveze je obvestil, da bo ob dnevu upora proti okupatorju kot vsako leto tudi letos pripravil počastitev 80. obletnice ustanovitve Osvobodilne fronte slovenskega naroda ter jih povabil k sodelovanju.

Med drugim so, kot so navedli v uradu predsednika republike, spregovorili o umiku seznama književnih besedil za osnovnošolce, ki je vključeval knjigo Dnevnik Ane Frank. »Pahor je ocenil, da Dnevnik Ane Frank predstavlja 'zlati standard spoznavanja mladih s holokavstom' in bi moral imeti takšno mesto v učnih programih slovenskih šol. Če ga ni mogoče ponovno uvrstiti med obvezne bralne vsebine, predsednik Pahor naproša učitelje, da učencem knjigo čim večkrat priporočijo in se o njej v šoli pogovarjajo,« so pojasnili.

Predsednik republike po njihovih navedbah meni, da je naša civilizacijska in človeška dolžnost, da ohranjamo kulturo spominjanja. »Ta nas lahko obvaruje pred ponovitvijo nečloveških grozot, ki so zaznamovale 20. stoletje. Tako je poudaril tudi ob letošnjem dnevu spomina na žrtve holokavsta,« so še dodali. Današnjega srečanja s Pahorjem sta se poleg predsednika zveze Križmana udeležila članica predsedstva in predsednica ZZB NOB Ljubljana Julijana Žibert ter generalni sekretar zveze Aljaž Verhovnik.