Jezik, izdelan iz zlata, naj bi pokojniku omogočil pogovor s staroegipčanskim bogom mrtvih Ozirisom na poti v onostranstvo, je v izjavi zapisalo ministrstvo.

Arheologi so našli še več zlatih predmetov, med njimi posmrtno masko, okrašeno z zlatimi luskami, razporejenimi v obliki venca, in nekaj pozlačenih okrasnih predmetov, ki prikazujejo boga Ozirisa.

V starem Egiptu so z zlatom krasili posmrtne maske vladarjev, med njimi je danes najbolj znana posmrtna maska Tutankamona. Z njim so okrasili tudi prste pokojnikov na rokah in nogah.

Material z lastnostmi večnosti

Na jezike iz zlata so arheologi sicer naleteli tudi že v preteklosti, je po pisanju spletnega portala povedala Jennifer Houser Wegner, kustosinja egiptovske zbirke v Muzeju Penn v Filadelfiji, kjer hranijo nekaj takšnih jezikov. »Egipčanom je zlato predstavljalo material, ki je imel lastnosti večnosti,« je še povedala in dodala: »Nikoli ni potemnelo. Vedno je sijalo.«

Posmrtni ostanki pokojnikov, ki so jih arheologi našli na območju templja Taposiris Magna, sicer niso posebej dobro ohranjeni. Izhajajo iz obdobja pred več kot 2000 leti, ko so Egiptu vladali makedonski kralji in pozneje Rimljani. Po navedbah ministrstva naj bi bil tempelj zgrajen v času kralja Ptolemaja IV., makedonskega kralja, ki je vladal v 3. stoletju pr.n.št.