Planiško SP v poletih se je prelevilo v pravcato skakalno afero Šmarna gora. Potem ko je bil iz ekipe izločen Timi Zajc, se je poslovil še glavni trener Gorazd Bertoncelj, ki so mu bile kritike Zajca namenjene. »Na željo glavnega trenerja sem sprejel odločitev, da se v teh dveh dneh umakne iz Planice,« je na posebni novinarski konferenci pred kranjskogorskim hotelom Kompas sporočil predsednik zbora in odbora panoge smučarski skoki pri Slovenski smučarski zvezi Ljubo Jasnič: »Njegov dosedanji pomočnik Robert Hrgota bo prevzel njegovo vlogo na preostalih tekmah v Planici.« Naslednji teden bodo vodilni pri SZS odločali, kako naprej. Kaj bo s Timijem Zajcem, še ni jasno. Jasnič računa, da bo letos še tekmoval.

Predsednik zbora in odbora za smučarske skoke in kombinacijo Ljubo Jasnič je za TV Slovenija sicer dejal, da so možnosti, da Gorazd Bertoncelj ostane na položaju glavnega trenerja skakalne reprezentance, minimalne. Izključeno ni niti, da bo odstopil Jasnič, če bo strokovni svet podal nezaupnico njegovemu delu. Medtempa je za TV Slovenija Timi Zajc povedal: »Prišlo je do zaključka, da se to pri nas ne da in da to ni mogoče. Bil sem neumen, oprali so mi možgane, veliko so me prepričevali. Zdaj vidim, da so mi delali veliko škodo. To sem dal ven, upam, da se bo kaj spremenilo. Sam sem z njimi zgodbo končal, zato bom to skušal zdaj rešiti prek odvetnikov.«

Mednarodna smučarska zveza (Fis) je medtem dala zeleno luč za nastop četrtega slovenskega skakalca na nedeljski ekipni tekmi svetovnega prvenstva v poletih. Na tekmi bo tako nastopil nekdanji svetovni nastopil Peter Prevc, ki bo zamenjal izključenega Timija Zajca, so potrdili pri Smučarski zvezi Slovenije (SZS).

Drama po slabih rezultatih in nezadovoljstvu

Drama v Planici se je pričela z včerajšnjimi slabimi skoki, prva bomba pa je počila danes zjutraj, ko prišlo prvo sporočilo za javnost: »Zjutraj, je vodja panoge za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo (Ljubo Jasnič, op. STA), na predlog glavnega trenerja slovenske reprezentance v smučarskih skokih (Gorazd Bertoncelj, op. STA) sprejel sklep o izključitvi Timija Zajca, člana A reprezentance iz FIS Svetovnega prvenstva v poletih, ki poteka v Planici.«

Razlog so komentarji slovenskega skakalca po petkovih prvih dveh serijah SP v poletih, v katerih je Zajc zahteval, da glavni trener prevzame odgovornost za slabše polete v Planici.

Sklep je bil sprejet na podlagi podpisane pogodbe s športnikom, pravilnikom o pravicah in dolžnostih tekmovalcev, ter disciplinskim pravilnikom Smučarske zveze Slovenije, so še dodali. »Timi Zajc je bil o sklepu obveščen takoj po njegovem sprejetju. Za nadaljevanje prvenstva je vodstvo reprezentance zadržalo Petra Prevca in Žigo Jelarja v Kranjski Gori v hotelu Kompas, saj sta želela zeleni mehurček zapustiti ravno danes zjutraj,« so še zapisali.

Po pogovorih z vodstvom tekmovanja in predstavniki Mednarodne smučarske zveze, obstaja možnost, da enemu izmed dvojice dovolijo nastopiti na nedeljski ekipni tekmi.

Kaj je o Bertonclju povedal Zajc?

Timi Zajc je včeraj na svojem instagramu krivdo za slabe nastope pripisal glavnemu trenerju Gorazdu Bertonclju. »Žal se je danes vse podrlo. Celo poletje sem treniral, da bi danes letel proti zadnji črti. Mislim, da morajo tukaj veliko odgovornost prevzeti trenerji. Žal moraš pri nas tako delati, kot rečejo, drugače si izključen iz reprezentance. Zato hočem, da tukaj glavni trener prevzame odgovornost za slabe nastope vseh slovenskih skakalcev,« je uro po tekmi zapisal Zajc. »Rečem lahko samo hvala lepa in na svidenje.« Kot smo poročali, pa je Zajc na tekmi skakal tudi z dve leti starimi smučmi, saj naj ne bi imel dovolj časa za test novih. Zajčev zapis je kot prvi sicer všečkal Domen Prevc.

Od spodbude do izključitve

Trener Bertoncelj nezadovoljnemu skakalcu ni ostal dolžen. »Tipičen odgovor tekmovalca, ko malce izgubi občutke,« je včeraj povedal. »Ni odskakoval z nogami. V četrtek je vsaj malo, tokrat nič. Ko tekmovalec ne odskakuje, je zakrčen v zgornjem delu. Imel je nizko parabolo leta, nič hitrosti ... Kljub dvakrat relativno dobrim pogojem so bili njegovi skoki kratki.«

Ob tem je glavni trener Bertoncelj ocenil, da morajo odgovornost prevzeti tudi skakalci. »Če se da to popraviti, je odvisno od psihološkega stanja tekmovalca, koliko je pripravljen to spremeniti. Treba si je zaupati in biti odločen. Timiju je to že nekajkrat uspelo. Iz Ruke v Nižnij Tagil je storil pozitiven preobrat, zdaj se mu pa spet ponavlja zgodba. Ko nekaj izgubi, nima več nobenega zaupanja. Rezultat je potem takšen, kot je,« je razpredal Bertoncelj, ki je včeraj rešitev domnevno še videl v spodbudi. Očitno pa s skakalcem nista prišla do rešitve. Posledično je Bertoncelj podal predlog o izključitvi Zajca iz reprezentance za SP v poletih.

Aljaž Potočnik, Zoran Mijatović, Večer