Najbolj opazna novost novega iphona 12 je sprememba dizajna. To pozdravljamo, Applu pa se je novost tudi posrečila. Kljub temu razmerje stranic ostaja 19,5:9. Današnji androidni standard je 20:9 oziroma 21:9 pri Sonyjevih filmofilskih mobilnikih. Apple je ohranil obrobo in zajeten frufru na čelu zaslona, kjer sta prednja kamera in tipalo za odklepanje naprave s prepoznavo obraza. To deluje odlično tudi v popolni temi, a je povsem neuporabno, ko na obraz nataknemo masko. Ker tipala za prstne odtise ni, boste zunaj za zdaj obsojeni na vtipkavanje kode. Ne glede na to je Apple z vrnitvijo k ploskemu dizajnu z iphona 4 napravo oblikovno vrnil na pravo pot.

Prednja in hrbtna stran iphona 12 sta stekleni, medtem ko je ploščato stransko ohišje, ki povezuje zaslon in hrbtišče, iz kovine. Pri iphonu 12 pro, ki smo ga imeli na testu, gre za jeklo, medtem ko je pri osnovni različici iphona 12 ohišje iz aluminija. Matirana steklena hrbtna stran s postavitvijo treh kamer, ki so dobile vsaka svoj krog in samostojno izboklino, ter ploščato jekleno ohišje dajeta napravi prefinjen videz, je pa jekleno ohišje hkrati pravi magnet za prstne odtise. Poleg tega tudi drsi nekoliko bolj, kot bi si želeli. V roki kljub temu sedi zelo udobno. Telefon je kompakten, visok 146,7 milimetra in širok 71,5 milimetra. Gotovo bo privlačen tudi tistim, ki se pritožujejo nad pretirano velikostjo današnjih pametnih telefonov. Brez težav se bo skril v skoraj vsak žep. Diagonala naprave s 15,5 centimetra (6,1 palca) je vseeno prevelika, da bi s povprečno dlanjo lahko s palcem dosegli vse kote na zaslonu.

Zaslon ni velik, baterija je manjša

Kompakten telefon pa pomeni tudi kompakten zaslon. Ker Apple še naprej vztraja pri frufruju in ker tudi ploske zaslone, ki se ne ovijajo prek robov prednje strani, opremljajo z okoli 3 milimetre debelo obrobo, se ob neposrečenem razmerju strani uporabna površina zaslona za gledanje videov zelo skrči. Že zaradi obrobe je resnična diagonala zaslona okoli 148 milimetrov (5,8 palca). Ob gledanju televizijskega formata je diagonala slike samo še 130 milimetrov (5,1 palca), ob gledanju filmov 140 milimetrov (5,5 palca), če film raztegnete prek 8-milimetrskega frufruja, pa dobite (zaradi ostrejšega kota) diagonalo 150 milimetrov (5,9 palca), pri čemer je pod sliko in nad njo 8 milimetrov debele obrobe oziroma maske. Ločljivost sicer odličnega OLED-zaslona s HDR-podporo je 2532x1170 z gostoto 460 pik na palec (ppi).

Delovanje naprave je brezhibno. Mobilnik poganja zelo zmogljiv procesor a14 bionic, ki bi moral zadostiti za še mnogo let. Čeprav uradnega podatka o tem ni zaslediti, naj bi naprava premogla še 6 GB delovnega spomina, prostor za shranjevanje pa se začne pri 128 GB. Nekoliko se je skrčila baterija, ki premore le še 2815 miliamperskih ur (mAh). Učinkovitejši procesor ublaži udarec, kljub temu bo avtonomija naprave nekoliko slabša od lanskega iphona 11 pro. Bo pa vseeno zadoščala za dan zmerne uporabe. Za slovenskega uporabnika zanimiva novost je tudi podpora 5G, s katero pa Apple nekoliko pretirava. Kot smo zapisali v testu pokritosti s 5G v Ljubljani, iphone 12 pro pravi, da imate povezavo 5G tudi tedaj, ko je zares nimate. Med novostmi, ki jo je hitro mogoče spregledati, pa je magnetno hrbtišče. V prvi vrsti koristi brezžičnemu polnjenju, je pa šibko magnetnost dela hrbtišča mogoče izkoristiti tudi za druge vrste dodatkov, kot so magnetno držalo za mobilnik v avtomobilu in podobno.

Vrhunska kakovost fotografij z odlično zvestobo barvam

Kar zadeva kamere, je zgodba pričakovana. Na prednji strani imamo enojno kamero z ločljivostjo 12 milijonov pik (MP), njena novost pa je možnost zajemanja sebkov tudi v nočnem načinu. Na hrbtni strani pri iphonu 12 pro najdemo tri kamere (glavno, ultraširokokotno in teleobjektiv) z ločljivostjo 12 MP in LIDAR-tipalo za merjenje razdalje od tarče s pomočjo laserskih žarkov. Pri iphonu 12 odpadeta LIDAR in teleobjektiv. Ob aluminijastem ohišju in ceni je to praktično edina razlika med napravama.

Fotografije glavne kamere so na pričakovano visoki ravni, so pa morda letos še za odtenek privili kontraste. Kljub temu barve ostajajo zelo realistične, navdušeni pa smo, kako dobro umetna inteligenca ohranja belo. V kadrih s slabšo svetlobo, ko je Samsungov galaxy s20+ bele stene nekoliko obarval na rožnato, je iphone ohranil snežno belino. Glede podrobnosti in splošne kakovosti fotografij v idealnih pogojih so razlike med vrhunskimi napravami res samo še v odtenkih. Zelo tesno je tudi pri nočni fotografiji. V zaprti sobi s skoraj nič svetlobe se je v neposredni primerjavi s s20+ iphone 12 pro odrezal nekoliko slabše. Tu je imel jabolčnik nekoliko temnejšo sliko in bolj popačene barve. Ob fotografiranju v temi noči pa med izdelki obeh naprav skoraj ni bilo videti razlike.

Ultraširokokotna kamera nekoliko manj popači fotografije kot v prejšnji različici, a je predvsem v kotih še vedno prisotnega veliko nategovanja, teleobjektiv pa omogoča dvakratno približavo. Glavna korist tipala LIDAR je boljše ostrenje v slabi svetlobi za lepše sebke in za nadgrajeno resničnost (AR).

Veliko pozornosti je bilo ob predstavitvi telefona posvečene tudi snemanju videov. Predvsem zmožnosti snemanja v HDR-formatu dolby vision. Ta omogoča večji dinamični razpon posnetkov in boljše barve, koristno pa je vedeti, da je posnetke mogoče predvajati tudi na napravah, ki tega formata ne podpirajo. Le kakovost dinamičnega razpona ne bo dosegla svojega polnega potenciala. Pri splošni kakovosti posnetkov je tu podobno kot pri fotografiji. Možno je zajemati videe pri ločljivosti 4K in 60 sličic na sekundo, najboljši izdelki pa nastanejo v idealnih svetlobnih pogojih. Če je soba osvetljena z lučjo, utegne biti posnetek že malenkost šumeč, sicer odlična stabilizacija slike nekoliko popušča, opazili pa smo tudi popravljanje ostrenja.

Pod črto gre za še eno vrhunsko Applovo napravo, ki bo najbolj nagovarjala zaprisežene privržence jabolčnih izdelkov in njihove estetike. Poleg podpore omrežjem 5G in novega dizajna pa gre (v večini vidikov) predvsem za zmerni napredek v primerjavi z lansko serijo. Brez vezave je za iphone 12 pro treba odšteti okoli 1180 evrov. Opozoriti še velja, da v škatli ni polnilca, zgolj kabel z lightning in usb-c glavo. Dosedanji polnilci z vhodom usb-a bodo torej neuporabni.