Obglavljenemu učitelju zgodovine Samuelu Patyju (47), ki je postal žrtev mladega čečenskega azilanta (18), potem ko je osnovnošolcem med predavanjem o svobodi izražanja pokazal karikature preroka Mohameda, bodo francoske oblasti drevi izkazale najvišje časti na dvorišču pariške Sorbone ob prisotnosti predsednika Emmanuela Macrona. Že konec tedna je na desettisoče ljudi po francoskih mestih izražalo solidarnost z umorjenim učiteljem.

Veliko pozornosti pa je pritegnila izjava notranjega ministra Geralda Darmanina (38), da je bil učitelj žrtev fatve. S tem je verjetno mislil na smrtno obsodbo, kakršno je leta 1989 iranski vodja revolucije Homeini izrekel pisatelju Salmanu Rushdieju zaradi knjige Satanski stihi, čeprav je šlo takrat za popačeno razlago, saj s fatvo ni mogoče razglasiti smrtne obsodbe, ker je to delo sodišč. Fatva izvorno pomeni pravno razlago nekega odlomka v Koranu, v tem primeru tistega, ko je Mohamed pozval k uboju nekoga zaradi blasfemije, kar se je potem v 1400-letni zgodovini islama redko dogajalo. Najsi fatvo razumemo tako ali drugače, učitelj verjetno ni bil žrtev takšnega razglasa, saj na spletu ni mogoče najti posnetka, na katerem bi kdo pozival muslimane, naj zaradi blasfemije Patyja ubijejo.

V povezavi z umorom učitelja je trenutno priprtih petnajst ljudi: oče učenke, ki je hujskal proti učitelju, sorodniki in prijatelji morilca (ki so ga ustrelili policisti, ko je streljal nanje) ter štirje osnovnošolci, ki so prejeli denar za to, da so morilcu pokazali, kdo je Paty.

Razprave o svobodi govora

Minister Darmanin, ki prihaja iz desničarskih vrst, zahteva razpustitev številnih islamističnih združenj in tudi zaprtje mošeje Pantin v Saint-Denisu, revnem predmestju Pariza. Spletna stran te mošeje je pred umorom Patyja objavila žaljiv videoposnetek očeta učenke, ki je ob podpori islamistov zahteval učiteljevo izključitev iz šole. Mladi Čečen, ki najbrž ni deloval sam, je ta posnetek videl na spletni strani omenjene mošeje. Sicer se v mošejah po Franciji hodže zavzemajo za zmerni islam, tudi zato, ker jih finančno podpirajo mestne oblasti. Poleg tega jih skrbno nadzorujejo tajne službe.

Nekateri na desnici sicer menijo, da je Francija izgubila vojno z islamskim terorizmom, saj je v prihodnje pri učiteljih pričakovati samocenzuro. V anketah vse več Francozov nasprotuje omejevanju svobode govora zaradi obzirnosti do muslimanov. Mestoma je sicer slišati tudi, da ni bilo prav, da je Paty osnovnošolce šokiral s karikaturami Mohameda, ki so v nasprotju z vrednotami muslimanskih družin.

Nekaj sicer pove tudi to, da je Paty učencem muslimanske vere predlagal, naj se, ko bo pokazal karikature, obrnejo proč. Valentine Zuber, francoska zgodovinarka in strokovnjakinja za laicizem, ob tem meni, da je učitelj pokazal premalo pedagoškega čuta. »Za obravnavanje svobode izražanja je mogoče uporabiti druge karikature, saj gre tu za zelo mlade ljudi, ki jim je treba postopoma pokazati, kaj je to kritika. Ni delo učitelja, da šokira učence, ampak da jim omogoči razumeti in sprejeti tisto, kar naj bi se naučili in prevzeli za svoje,« je dejala.