Pri spravilu listja, ko tega še ni preveč in je suho, so nam na voljo priročne vrtne kosilnice s košem, ki poleg pokošene trave zdrobijo in »posesajo« tudi listje. Ko je listja več, potrebujemo klasične lesene (kovinske za tako opravilo niso primerne) še bolje pa pahljačaste grablje. Da pa je delo lažje in hitreje opravljeno, so nam še najbolj v pomoč pihalniki in sesalniki z drobilnikom za listje. To so stroji, ki jih lahko uporabljamo za različne namene: za pometanje dvorišča, z njimi lahko celo posušimo avto po pranju, zelo so uporabni za čiščenje žlebov in tudi pozimi nam pridejo prav. Namreč, če še tako lepo očistimo sneg, bodo na nekaterih pohodnih delih morda ostale luže, ki zaledenijo. S pomočjo pihalnika jih lahko posušimo, kar je najboljša zaščita pred ledom. Lahko pa s pihalnikom celo učinkovito spihamo suhi novozapadli sneg.

Jesensko listje

A vrnimo se k jesenskemu listju. Pomembno je, da ga odstranimo predvsem s trate in pohodnih površin. Trato dalj časa ležeče listje duši in omogoča razvoj bolezni, na pohodnih površinah lahko povzroči zdrse. Trohneče listje pa tudi za oko ni ravno prijetno. S pihalnikom tako lahko listje hitro spravimo na kup za lažje pobiranje in odvoz. Za pospravljanje listja in druge nesnage vedno začnemo z vogalov površine proti mestu, kjer želimo zbrati kup. Pri tem uporabljamo vzorec gibanja v obliki črke U, s tem vzorcem odpihnemo listje na sredino poti. Poleg pihalnika pa so posebej na voljo tudi sesalniki in drobilniki. Pri tem je dobro vedeti, da nekatere modele pihalnikov lahko nadgradimo (ali so tako že serijsko opremljeni) v sesalnike in drobilnike in obratno. Za kakšen aparat se bomo odločili, je seveda odvisno od naših želja in potreb.

Družba STIHL, ki jo v Sloveniji zastopa Unicommerce, d. o. o., ponuja pestro izbiro naprav za te namene. Najlažje se boste odločili, če boste obiskali katerega od pooblaščenih trgovcev STIHL, kjer vam bodo po zadnjih smernicah svetovali z njihove strani strokovno usposobljeni prodajalci. A odločitev je seveda vedno na strani kupca. Pred tem se je dobro seznaniti vsaj z osnovnimi značilnostmi teh naprav. Poglejmo torej.

Pihalniki

Ročni pihalniki so namenjeni urejanju domačih vrtov in parkov ter drugih manjših površin. Močan tok zraka, ki ga usmerjamo prek pihalnika, enostavno prenaša odpadlo listje, pokošeno travo ali manjše ostanke obrezanih vej. Primerni so tudi za uporabo na manjših asfaltiranih in drugih površinah, kjer enostavno očistimo in spihamo najrazličnejše ostanke na želeno mesto. Različni modeli so namenjeni tako domačemu kot poklicnemu uporabniku. So kakovostno in ergonomsko prilagojeni občasnim večjim obremenitvam pri vsakoletnih opravilih doma ali v industriji.

Vrste pihalnikov

Zadnje čase se je tehnologija akumulatorskih naprav zelo razvila, kar velja tudi za pihalnike. So lahki, mobilni, zmogljivi in tihi, zato so primerni za uporabo na mirnejših lokacijah, kot na primer v okolici vrtcev, bolnišnic in v bivalnih naseljih. So najtišji v prodajnem programu, brez kablov in izpušnih plinov. Akumulatorski pihalniki STIHL iz sistema AK so optimalna rešitev za imetnike vrtov, ki iščejo cenovno ugodne izdelke. Pri tem velja poudariti, da lahko pri sistemu STIHL AK z isto baterijo uporabljamo več akumulatorskih naprav: poleg pihalnika tudi kosilnico, motorno koso, motorno žago in škarje za živo mejo.

»Klasika« so bencinski pihalniki. Primerni so tako za lastnike individualnih hiš kot za hišnike večstanovanjskih objektov, ki skrbijo za okolico, za krajinske vrtnarje in javne službe. Mogoče jih je pri delu nositi ročno, lahko pa imajo tudi opremo za nošnjo na hrbtu. So zmogljivi, učinkoviti in omogočajo izjemno udobje pri delu. Na voljo so v okolju prijazni izvedbi s katalizatorjem in v komfortni izvedbi z ErgoStartom.

BR 600

Pri naštetem izstopa izjemno zmogljiv nahrbtni pihalnik s teleskopsko pihalno cevjo. Opremljen je z okolju prijaznim 4-MIX motorjem in sistemom za nošenje. Dolgotrajne in močne vibracije na ročajih motornih naprav lahko privedejo do motenj v prekrvitvi rok. Prav zato je STIHL razvil sistem proti vibracijam. Pri napravah s tem sistemom se znatno zmanjšajo vibracije na ročajih, ki jih povzročata motor in vrteče se orodje. STIHL 4-MIX-Motor združuje prednosti 2-taktnih in 4-taktnih motorjev. Povzroča manj izpušnih plinov, brez oljnega servisa. Je tišji, bolj zmogljiv in ima visok vrtilni moment. Komfortni nosilni sistem z nastavitvijo višine in naklona ter zračnim nahrbtnim oblazinjenjem omogoča manj naporno delo. Bočni pas dodatno olajša daljše delovne akcije. Multifunkcionalni elementi za upravljanje motorja so integrirani v ročaj, zato je upravljanje preprosto in varno.

Sesalniki in drobilniki

Nadgradnja pihalnikov so sesalniki in drobilniki. Nekatere naprave omogočajo tudi preklapljanje z ene funkcije na drugo. Tako denimo bencinski sesalniki STIHL z drobilnikom in robustnim zvezdastim nožem posesajo veliko listja, trave in ostankov obrezovanj in prav vse zdrobijo do najmanjšega koščka. Odpadni material se zmanjša na 10 odstotkov prvotnega volumna, pri tem ga lahko takoj uporabimo za kompostiranje ali mulčenje. S serijsko opremo lahko sesalnik z drobilnikom spremenimo v zmogljiv pihalnik. Posebno močan bencinski motor mu omogoča veliko delovno prostornino, kar pomeni, da je še posebej primeren za velike površine. Električni sesalnik z drobilnikom je zaradi zmanjšanega hrupa primeren za delo okoli hiše, serijsko ga lahko prav tako predelamo še v pihalnik. Vključno s pihalno cevjo in ploščato šobo. Z opremo STIHL torej lahko razširimo možnosti uporabe pihalnika ali sesalnika z drobilnikom. Na voljo so tako različne šobe, različni pasovi za udobno delo ali – priporočljivo zlasti za individualne hiše – praktični kompleti za čiščenje žlebov. (ktm)