To so stroji, ki jih lahko uporabljate za različne namene: za pometanje dvorišča, z njimi lahko celo posušite avto po pranju, zelo so uporabni za čiščenje žlebov, pa tudi pozimi vam bodo prišli prav. Če še tako lepo očistite sneg, bodo na stopnicah morda ostale luže, s pomočjo pihalnika pa lahko sneg popolnoma očistite in celo posušite tla, kar je najboljša zaščita pred ledom. Da tega, da lahko s pihalnikom učinkovito »odmetavate« suhi sneg, niti ne omenjam.

Tokrat vam predstavljamo Stihlove pihalnike, ki jih v Sloveniji prodaja prek pooblaščenih partnerjev podjetje Unicommerce iz Logatca, ki je zastopnik vseh Stihlovih programov, zelenega programa Viking in zelo učinkovitega orodja za delo okoli hiše Fiskars. Stihl ima v ponudbi v Sloveniji motorne ročne pihalnike (BG 56 D, BG 86 D), močan profesionalni nahrbtni pihalnik BR 600, električnega SHE 71 in akumulatorski pihalnik BGA 85.

dom284_stihl2.jpg

Pihalnik

Pihalnik BG 86 ima dodano sesalno komponento (SH 86), rotor v stroju pa opravlja tudi funkcijo drobilnika. Gre za zanimiv pripomoček za čiščenje srednje velikih površin, tako v funkciji pihalnika kot v funkciji sesalnika. Avtonomnost stroja omogoča dvotaktni 2-kubični motor stihl 2 – mix 27 z močjo 0,8 kW oziroma 1,1 KS. Pihalnik v sekundi doseže največji pretok zraka v funkciji pihanja 780 kubičnih metrov in v funkciji sesanja 625 kubičnih metrov. Najvišja hitrost zraka je 82 m/s, kar pomeni kar 295 kilometrov na uro. Težak je 4,5 kilograma, v kompletu s sesalnikom pa 5,7 kilograma. Zagon motorja je enostaven, dodatno ga olajša meh za gorivo, s katerim valj motorja napolnimo z bencinom. Motor ima tudi čok za hladen zagon. Pri modelu BG 86 je praktična ročica, s katero lahko nastavite hitrost delovanja stroja in s tem pihanja. To vam olajša delo, tako da ni treba ves čas pritiskati na ročico za plin. Stroj je namenjen desničarjem, kar pomeni, da morate pri uporabi v levi roki paziti na to, da ne boste pritisnili stroja ob nogo in mu zaprli dotok zraka, ki ga črpa velik plastični rotor.

dom284_stihl4.jpg

Sesalnik

Dodatek za sesanje obsega sesalno cev in posebno vrečo za smeti oziroma listje s povezovalno cevjo. Gre za zanimiv in uporaben izdelek, čeprav vsaj pri pometanju listja ne pričakujte, da boste s tem sesalnikom in drobilnikom v enem zamahu pometli in v vrečo spravili listje z vsega dvorišča. Velikost vreče je omejena, učinkovitost drobilnika tudi in je namenjen predvsem drobljenju listja. Sesalnik je namenjen predvsem sesanju listja, ni pa to stroj, ki bi ga primerjali s hišnimi sesalniki, kajti sesalna cev je razmeroma široka in temu primeren je tudi sesalni učinek. Izjemno zanimiv in uporaben dodatek za pihalnik je komplet za čiščenje žlebov s približno 3 metre dolgo pihalno cevjo, ki omogoča, da lahko vsaj v pritličnih hišah očistite žlebove brez vzpenjanja.

dom284_stihl6.jpg

BR 600

Pihalnik stihl BR 600 je profesionalna pihalna naprava, ki pa ji ne moremo reči enostavno pihalnik listja. Ker je preprosto več. Je prava zračna metla, namenjena pometanju listja, peska in druge nesnage, odlično se obnese pri pometanju velikih površin, na primer tribun na različnih igriščih, ne nazadnje pa je njegovo silo pihanja mogoče uporabiti tudi pri gašenju požarov. Pihalno cev je mogoče sneti in tako pihalnik brez težav spravite v manjši prostor, poleg tega je cev mogoče s posebnim trakom pritrditi ob nahrbtnik. Opremljen je s 64-kubičnim motorjem 4-mix.

Stroj je skupaj z gorivom težak več kot deset kilogramov, vendar tega zaradi odlične uravnoteženosti in dobrega nahrbtnika ter oprtnikov praktično ne občutite. Ročica za uravnavanje moči pihanja je ergonomsko prikladna, lahko pa moč motorja nastavite na dve hitrosti s posebnim zaklopom ali pa ga ves čas uravnavate glede na potrebe. Njegova moč je resnično kar neverjetna in verjetno je eden najmočnejših, če ne celo najmočnejši pihalnik na slovenskem trgu. 1720 kubičnih metrov zraka v eni uri je namreč velika količina zraka. Tank za gorivo je prozoren, tako da olajša uporabniku nadzor nivoja goriva. Dušilnik zvoka je opremljen tudi z rešetko za zaščito pred iskrami, kar je glede na namen dela dobrodošlo, vsesavanje zraka poteka skozi zaščitno rešetko med motorjem in hrbtnim nosilcem, v cevi pa je poseben odvodnik, za katerega verjetno sploh ne boste vedeli, čemu je namenjen. To je tanka jeklena paličica, ki ima na koncu več razcepljenih žičk. Namenjena je preprečevanju pojava statične elektrike, kar še dodatno govori o tem, da so konstruktorji pri načrtovanju tega stroja resnično mislili na vse.

dom284_stihl7.jpg

Električni in AKU-pogon

SHE 71 je električni pihalnik, njegova edina slabost pa je električna žica, ki jo morate ves čas vleči za seboj. Ampak glede na to, da je ne morete na noben način prerezati, kot se to lahko zgodi pri električnih škarjah ali kosilnicah, to ni tako moteče, čeprav vendarle prisegamo na pogonsko avtonomnost različnih strojev. SHE 71 je težak 4,1 kilograma, pretok zraka v sesalnem načinu pa je 580 kubičnih metrov zraka. Bistveno bolj pa je zanimiv akumulatorski pihalnik BGA 85. Brez baterije je težak 3,2 kilograma, z njo pa 4,3 oziroma 4,9 kilograma, odvisno od akumulatorja. Pretok zraka z okroglo šobo znaša 650 m³, hitrost zraka z okroglo šobo pa dosega 46 m/s.

Akumulatorji so različni, tako tudi polnilniki. Na slovenskem trgu sta na voljo bateriji AP 80 in zmogljivejša AP 160, obe s prikazom polnjenja z LED-diodami, polnilnika pa sta dva. Standardni AL 100, s katerim boste baterijo napolnili v dobri uri, in hitri polnilnik AL 300, s katerim boste baterijo AP 80 napolnili prej kot v 20 minutah. Akumulatorski Stihlovi stroji so posebno zanimivi takrat, ko imamo več strojev, tako da so akumulatorji in polnilnik bolj izkoriščeni. Za pihalnike priporočamo akumulator AP 160. Skratka – izbira je vaša.