Kdor si ta stroj kupi za grabljenje listja, praviloma že kmalu ugotovi, da ni uporaben samo jeseni, ampak gre za zelo priročen pripomoček, ki je lahko nepogrešljiv vse leto. Tokrat vam predstavljamo Stihlove pihalnike, ki jih v podjetju Unicommerce, generalnemu zastopniku programa Stihl, Viking in Fiskars, razvrščajo na bencinske (ročne in nahrbtne), akumulatorske in električne.

Možnosti uporabe

Preden spregovorim o posameznih strojih, le nekaj besed o njihovi uporabi. Moram priznati, da se mi je nakup teh stroje dolgo zdel metanje denarja skozi okno, saj so grablje cenejše. Šele ko sem ga dobil, sem ugotovil številne možnosti njegove uporabe. Naj začnem kar z jesenjo, ko je na prvem mestu listje. S pihalnikom lahko zelo učinkovito pometemo tudi veliko dvorišče. Potem je tu čiščenje žlebov in tudi avtomobilov. Saj veste – avtopralnica jih najprej opere, potem pa posuši s pihanjem. Nekaj podobnega lahko s tem strojem naredite tudi doma. Moram priznati, da mi je še najbolj prišel prav ob različnih barvanjih, še posebno pa lesenega ganka in lesene hiše. Ključ uspešnega barvanja je namreč v dovolj odprašenem in očiščenem lesu, s pihalnikom pa je moč res hitro in preprosto omesti površine, ki jih nameravamo barvati. Ali pa nadležni pajki, ki se pojavljajo na fasadah predvsem zaradi bližnje ulične razsvetljave. Če bomo enkrat na mesec spihali površine, kar vzame le nekaj minut, črnih pik na naši fasadi ne bo.

Prav pa ti stroji pridejo tudi pozimi. Pri nas doma zaradi živali nikoli ne solimo, asfaltne površine pa ni vedno mogoče popolnoma očistiti. In potem se sneg začne topiti in nato zmrzne, led pa je ena največjih zimskih pasti. Tu je spet nenadomestljiv pihalnik, s katerim lahko spihamo sneg in površino očistimo do suhega. Poleg tega lahko nekaj centimetrov puhastega snega očistimo tudi s curkom zraka. Sem navedel dovolj argumentov? No, naj dodam še enega za profesionalce. Krovce. Danes si skoraj ni več moč predstavljati krovca brez tega stroja, saj je treba streho pred prekrivanjem s strešniki temeljito pomesti, to pa se lahko naredi le z močnim pihalnikom. Še bi lahko našteval, a poglejmo si sedaj Stihlove stroje za pihanje zraka.

hisekra2.jpg

Motorni stroji

V kategoriji motornih pihalnikov sta BG 56 D in BG 86 D (D pomeni stroj s katalizatorjem). Oba je mogoče opremiti s priborom za sesanje. Pretok zraka pri šibkejšem dosega 710 m³/h in pri 86 D 780 m³/h. Oba stroja sta opremljena z motorjem s 27,2 cm³. 86 D je nekoliko težji od mlajšega brata, ima pa zelo dobro urejen nivo tresljajev.

Pihalnik BG 56 D je težak 4,2 kg (BG 86 D 4,5 kg), v kompletu s sesalnikom pa 5,3 (5,7 kg). Preprost zagon motorja še dodatno olajša meh za sesanje, ki valj motorja napolni z bencinom, motor pa ima tudi čok za hladen zagon. Stroja sta namenjena desničarjem, zato je treba pri uporabi z levo roko paziti, da se ju ne pritisne ob nogo, s čimer se zapre dotok zraka, ki ga črpa velik plastičen rotor. Vsi stroji, o katerih govorim danes, sicer delujejo s pregovorno Stihlovo zanesljivostjo. Dodatek za sesanje obsega sesalno cev in posebno vrečo za smeti oziroma listje s povezovalno cevjo. Gre za zelo zanimiv in uporaben izdelek, vendar ne pričakujte, da boste s tem sesalnikom in drobilnikom v enem zamahu pometli in v vrečo spravili listje z vsega dvorišča. Velikost vreče je namreč omejena, učinkovitost drobilnika, ki je narejen predvsem drobljenju listja, pa tudi. Tudi sesalnik je namenjen predvsem sesanju listja in ga ni mogoče primerjati s hišnimi sesalniki, saj je sesalna cev razmeroma široka, temu primeren pa je tudi njegov sesalni učinek.

Kralj med pihalniki

Nahrbtni pihalnik BR 600 je s kar 1720 kubičnimi metri pretoka zraka v eni uri ob največji moči ena najmočnejših pihalnih naprav na trgu. Takšna moč terja tudi drugačen pristop k delu, zato je Stihlov 4-MIX motor s 64,8 cm³ delovne prostornine pritrjen na nahrbtnik. Ta je kakovostno izdelan s širokimi in mehkimi oprtnicami, tresljaje pa učinkovito blažijo amortizerji med hrbtiščem in motorjem. Ker gre za zelo specializirano napravo, predelava v sesalnik ni mogoča, vendar pa lahko zato pihalnik do konca izrabi svoje možnosti. Ponuja enoročno upravljanje s krmilno palico in možnost dokupa dvoročnega ročaja. Nadzor cevi, iz katere drvi zrak s hitrostjo tudi do 90 km/h, je zaradi upravljanja s krmilno palico natančen, delo pa je udobno tudi po daljšem času. Pihalniku v prid govori dejstvo, da ga uporabljajo tudi gasilci pri gašenju gozdnih požarov.

Zanimiv je tudi električni pihalnik, ki pa ohranja slabost vseh takih strojev – ves čas je priključen na kabel, zato z njim ni toliko avtonomnosti. Težak je 4,1 kg, pretok zraka pa je 580 m³/h. Njegova prednost je zaradi električnega motorja manjši hrup pri uporabi. V serijski opremi te naprave sta tudi sesalni in pihalni set. Vsem pihalnikom je ob nakupu priložena okrogla in ploščata šoba, možen pa je tudi dokup kompleta za čiščenje žlebov. Z ukrivljeno šobo in daljšo cevjo lahko s tal očistimo nižje žlebove, kar je praktično in predvsem bolj varno od dela na višini, s podaljšano cevjo pa lahko dosežemo tudi nižje napušče.

Akumulatorski pihalniki

Stihl ima v programu akumulatorskih strojev tudi pihalnik BG 85, ki ga poganja litij-ionska baterija. Ta je brez baterije težak 3, 2 kg, z njo pa 4,3 oziroma 4,9 kg, odvisno od akumulatorja. Pretok zraka z okroglo šobo dosega 650 m³, hitrost zraka z okroglo šobo pa 46 m/s. Akumulatorjev je več, prav tako pa tudi polnilcev. Na slovenskem trgu sta na voljo bateriji AP 80 in zmogljivejša AP 160, obe s prikazom polnjenja z led-diodami. Polnilca sta standardni AL 100, ki baterijo napolni v dobri uri, in hitri AL 300, s katerim boste baterijo AP 80 napolnili prej kot dvajsetih minutah. Za pihalnike priporočamo akumulator AP 160. Največji odliki baterijskih strojev sta tihost delovanja ter avtonomnost. Stihlovi akumulatorski stroji so še posebno zanimivi, če jih uporabljamo več, saj so tedaj akumulatorji in polnilec bolje izkoriščeni. Skratka – jesen je tukaj, pripravite metle in grablje, klasične ali motorne!