Predsednik sindikata Rok Cvetko je na današnji novinarski konferenci kritično ocenil potek socialnega dialoga med sindikatom in vodstvom ministrstva za notranje zadeve. Ocenil je, da je socialni dialog z vodstvom ministrstva izjemno nekonstruktiven. S sedanjim ministrom za notranje zadeve Hojsom so se doslej srečali le dvakrat, nazadnje minuli teden na izrecno zahtevo policijskega sindikata. Nezadovoljni so tudi s tem, ker da so sindikat in nekateri njegovi predstavniki podvrženi »stalni politizaciji, poniževanju, širjenju laži in omalovaževanju«.

Med ministrstvom in policisti je odprtih več vprašanj, in sicer vprašanje (ne)odrejanja karanten migrantom v centru za tujce v Postojni ter izvajanje upravnih postopkov pred izdajo karantenskih odločb ljudem, ki v Slovenijo vstopajo iz rdečih držav, ki jih vodijo policisti, čeprav za to niso usposobljeni.

Odprti sta še dve plačni vprašanji, in sicer plačilo dodatkov po kolektivni pogodbi in koronskem zakonu tistim policistom, ki so še pred razglasitvijo epidemije delali na meji z Italijo, kjer je takrat že veljala epidemija, ter izplačilo dodatka za delo v času epidemije in dodatka po protikoronski zakonodaji pripadnikom posebnih policijskih enot. Cvetko je sicer izpostavil, da je minister Hojs v torek v DZ pojasnil, da preverjajo, ali ti dodatki pripadnikom posebnih policijskih enot dejansko niso bili izplačani, ter dejal, da v kolikor to drži, jim bodo to izplačali. Tudi to je Cvetko podčrtal kot primer nekomunikacije s sindikatom, saj sindikata o tem niso obvestili.

Cvetko pa je izpostavil tudi vprašanje izpolnjevanja dela stavkovnega sporazuma iz 2018, ki vlado zavezuje k pripravi neodvisne strokovne analize vrednotenja delovnih mest uradnikov s posebnimi pooblastili, torej policistov, vojakov, carinikov, pravosodnih policistov in podobnih.

Kot je navedel, je vlada tako neodvisno analizo resda naročila, a je ministrstvo za notranje zadeve med njeno pripravo podajalo vsebinske pripombe in torej vplivalo na njeno vsebino. Zato je za sindikat končna ugotovitev analize, da odstopanja v obremenitvah med uniformiranimi poklici ni, nesprejemljiva. Sploh v luči dejstva, da je neodvisna evropska analiza pokazala drugače.

Z analizo naj bi Hojs izsiljeval

V Policijskem sindikatu Slovenije pravijo, da je Hojs minuli teden omenjeno analizo uporabil za izsiljevanje sindikata, saj da jih je seznanil, da v kolikor vlada potrdi ugotovitve te analize, policistom ne bodo več izplačevali dodatka za povečan obseg dela za obvladovanje migracij, ki je na letni ravni »težak« 15 milijonov evrov. Takega sklepa pa da vladi ne bo ponudil v potrjevanje, če bo sindikat v javnosti prenehal opozarjati na nepravilnosti.

V zadnjem času so namreč v javnosti odmevale nekatere kadrovske menjave ter različni nadzori v kriminalistični policiji ter na Nacionalnem preiskovalnem uradu. Cvetko je glede tega na novinarsko vprašanje potrdil, da so se nanje obrnili nekateri člani sindikata. Kot je pojasnil, ob vsaki zadevi, s katero so seznanjeni, najprej vsebinsko ocenijo, »ali gre za prekoračitev pooblastil, ki posega v pravice iz delovnega razmerja, ali pa gre za poseg, ki je morda nenavaden, a vendarle pravno dopusten«. O vsem pa prvenstveno obveščajo članstvo in ne javnosti.

V sindikatu to ocenjujejo kot »zelo odkrit poskus izsiljevanja ali ustrahovanja in neposreden poskus vplivanja na ustavno zagotovljeno pravico do sindikalnega delovanja«. Svet policijskega sindikata je tako danes zavzel enotno stališče, da »na taka izsiljevanja ministra ne pristajamo, jih najostreje zavračamo in zaradi jasnih indicev, da gre v tem primeru za prirejeno analizo, se svet preoblikuje v stavkovni odbor«, je pojasnil Cvetko.

Politiki očitajo, da ko razmere terjajo več dela policistov, vedno veliko obljubljajo, ko se take zahtevne razmere končajo, pa obljub ne izpolnijo. Današnje preoblikovanje v stavkovni odbor po pojasnilih Cvetka še ne pomeni sindikalnega zaostrovanja, če se bo vodstvo ministrstva primerno odzvalo. »Namen tega je v prvi fazi, da delodajalec prepozna potrebo po konstantnem strpnem vodenju socialnega dialoga. Če se to ne bo zgodilo, se lahko začnejo posamezne aktivnosti, ki lahko vodijo tudi v sindikalni konflikt,« je pojasnil ob tem.

Hojs zavrača očitke

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs zavrača očitke Policijskega sindikata Slovenije o neprimerni komunikaciji. Zavrnil je tudi njihove očitke o prirejeni analizi nagrajevanja uniformiranih poklicev in žogico vrnil sindikatu, češ da so si plačne ugodnosti zagotovili "skozi kravje kupčije z bivšim šefom vlade in bivšim notranjim ministrom.

Hojs je v odzivu na napoved Policijskega sindikata Slovenije o oblikovanju stavkovnega odbora zaradi domnevnega poskusa izsiljevanja z njegove strani dejal, da ne ve, zakaj bi bila njegova komunikacija s sindikatom neprimerna. »Jaz se nikoli nikamor ne silim. Sem pa vedno zagovarjal stališča, za katera menim, da jih kot delodajalec moram,« je dejal.

Po njegovih besedah je Policijski sindikat Slovenije tisti, ki že nekaj časa izvaja pritiske in grozi s stavko. "Spomnite se, da je policija v preteklosti stavkala tudi po več mesecev. Očitno gre za njihov način komunikacije, ker se za mizo očitno niso sposobni dogovoriti," je ocenil.

Glede očitkov sindikata o prirejeni analizi plačnega sistema uniformiranih poklicev je dodal, da se sam z njo ni ukvarjal ter da so v sindikatu »sami podpisali sporazum z bivšim ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjem. Če so torej sami kupili mačka v žaklju, naj se obrnejo sami nase, ne name. Jaz z nikomer nisem podpisal ničesar. Sem pa, tako kot vlada v celoti, pripravljen s tem sindikatom in drugim reprezentativnim sindikatom v policiji voditi socialni dialog,« je še dodal.

Analiza je po besedah Hojsa pokazala, da to, kar so v sindikatu pričakovali - da je treba policiste bolje plačati kot na primer vojake - ne bo uresničeno. A se je vlada po besedah Hojsa z njimi »še vedno pripravljena pogajati o tem, da bi to, kar je bilo zagotovljeno skozi kravje kupčije z bivšim šefom vlade in bivšim notranjim ministrom, spravimo na papir, da bo vse tako, kot mora biti«.

Hojs je danes zavrnil tudi očitke policistov, da ni zainteresiran za socialni dialog s sindikati. »Jaz sem na vsak njihov predlog z željo po sestanku reagiral tako, da sem organiziral sestanek in za razliko od prejšnjih mandatov, ko se teh sestankov minister ni udeleževal vedno, sam vedno neposredno sestal z njimi. Ravno ta sindikat ni želel imeti skupnega srečanja obeh policijskih sindikatov, izrecno so zahtevali ločen sestanek z mano. In tudi na to sem pristal. V prihodnje ne vem, če bom še pristal na to,« je dodal.