Minister Hojs se je v Ilirski Bistrici danes sestal z župani občin ob slovensko-hrvaški meji, ki so v začetku leta dali pobudo na ministrstvo, naj zagotovi pomoč pri odpravljanju posledic ilegalnih prehodov meje.

Kot je Hojs pojasnil v izjavi za medije, je županom predstavil tudi svoje zamisli o tem, kako tudi brez aktivacije 37. a člena zakona o obrambi, ki bi omogočil napotitev Slovenske vojske na mejo, tam zagotoviti dodatne sile. »To bomo peljali skozi dva postopka,« je napovedal minister. Kot prvo možnost je navedel spremembo zakona o nadzoru državne meje, s katero bi lahko na mejo napotili druge državne organe, kot so finančna uprava in razne inšpekcije.

Poleg tega se po Hojsovih besedah intenzivno pogovarjajo z Italijo in Madžarsko, če bi nam bili pripravljeni pomagati in tja napotiti svoje policijske sile, če bodo številke glede ilegalnih migracij ostale na ravni zadnjih dveh let. Zaenkrat Hojs ne razmišlja o Frontexu, ki pa bi moral po njegovi oceni priti na Hrvaško, saj južna soseda »relativno slabo varuje svojo zunanjo mejo«. Dokaz za to je po njegovih besedah prav visoko število migrantov, ki jih zajamejo na slovensko-hrvaški meji.

Migrantski tokovi so se premaknili v snežniške gozdove

Minister je spomnil, da je vlada obmejnim občinam zagotovila tudi določena sredstva za odpravo posledic ilegalnih prehodov, točneje za urejanje poti in razsvetljave okoli meje. »Danes smo z veseljem ugotovili, da so občine ta sredstva zelo koristno, pametno in pa predvsem pravočasno porabile,« je ocenil Hojs. Kot je dejal, bo naredil vse, da bi tovrstno sofinanciranje zagotovili tudi v prihodnjih letih, vsaj dokler bodo imele občine opravka s tako visokim številom migrantov.

Bistriški župan Emil Rojc je izrazil zadovoljstvo nad Hojsovimi načrti za okrepitev enot, ki varujejo državno mejo. »To nam vliva neko upanje, da se bo stvar dodatno izboljšala,« je ocenil župan. Kot pozitivno je izpostavil dejstvo, da se država zanima za njihove težave in da niso ostali sami.

»Za nas je pomembno, da je ohranjena varnost naših občanov. Na kakšen način bo to ministrstvo zagotovilo, pa je za nas manj pomembno,« je glede načrtov za nadzor meje povedal Rojc. Po njegovih besedah je na Bistriškem vlomov v objekte občanov v zadnjem času bistveno manj oz. skoraj nič, migrantski tokovi pa so se premaknili v snežniške gozdove.