Obtožnica ni povezana z aktivnostmi Štajerske varde, ampak z dogajanjem marca 2018, ko je Šiško izrazil zgroženost nad ravnanjem mariborskih policistov, katerega posnetek je takrat zaokrožil po spletu. Dogajanje je nato gibanje Zedinjena Slovenija komentiralo tudi na novinarski konferenci 9. aprila 2018, kasneje dostopni tudi na družbenem omrežju facebook.

Ob tem je Šiško po navedbah tožilstva pri vpletenem policistu, ki ga je navajal z imenom in priimkom, povzročil "občutek užaljenosti in osramočenosti" s tem, ko ga je imenoval z »moteni uho«.

Obe strani sta danes na slovenjgraškem sodišču podali več dokaznih predlogov. Med drugim je obramba predlagala ogled videoposnetka z novinarske konference gibanja Zedinjena Slovenija in zaslišanja več prič, prav tako je več prič predlagal tudi sam Šiško. Priče bodo po njegovih besedah izpovedale, da je bil vpleteni policist v Mariboru znan pod poimenovanjem "moteni uho" že vsaj 20 let.

Začetek glavne obravnave je predviden 11. novembra, ko bo Šiško lahko podal zagovor, na zaslišanje bo takrat vabljen tudi oškodovani policist.

Obtožnico zoper Šiška je spisalo Okrožno državno tožilstvo v Mariboru in jo na mariborsko sodišče vložilo 7. februarja lani. Zadevo so nato na podlagi sklepa o prenosu pristojnosti odstopili Okrožnemu sodišču v Slovenj Gradcu, obtožnico pa zdaj zastopa slovenjgraško tožilstvo. Obtožnici je sicer Šiško lani ugovarjal, a je nato višje sodišče ugovor zoper obtožnico zavrnilo, s čimer je ta postala pravnomočna.

Šiško je obtožen kaznivega dejanja razžalitve uradne osebe. Razžalitev se načeloma preganja na zasebno tožbo, a v primeru, ko je ta uperjena proti uradni osebi v zvezi z opravljanjem njegove službe, se pregon začne na predlog tožilstva.

Šišku v primeru obsodbe za razžalitev policista grozi denarna kazen ali zapor do šestih mesecev.