Andrej Šiško, ki trenutno že prestaja zaporno kazen – mariborsko sodišče ga je namreč zaradi ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve marca lani obsodilo na osem mesecev zapora – je obdolžen še kaznivega dejanja razžalitve. Krivde danes na slovenjgraškem sodišču ni priznal, prav tako ne drugih dejstev iz obtožnice.

Javno žalil policista

Kot je zapisano v obtožnici, je dejanje zagrešil proti uradni osebi, policistu, ki je opravljal svojo službeno dolžnost, prek sredstev javnega obveščanja in spletnih straneh. Na tiskovni konferenci gibanja Zedinjena Slovenija (ta je še vedno dostopna na facebooku) se je zgražal nad postopkom mariborskih policistov glede njihovega obravnavanja neke voznice. Postopek je zakrožil po spletu. Kot je navedeno v obtožnici, naj bi Šiško ob tem dejal, da policista številni Mariborčani poznajo pod vzdevkom »moteni uha«, ki naj bi si ga prislužil zaradi težav, ki so jih imeli z njim pri opravljanju poklica. Ta žaljivi vzdevek je ponovil še večkrat in tudi pozval nadrejene, da naj ga odpustijo. »Zaradi opisanih žalitev je pri policistu povzročil občutek užaljenosti in osramočenosti, pri vsem tem pa je storil kaznivo dejanje razžalitve,« je obrazložila tožilka Branka Čas, ki za zdaj kazenske sankcije v primeru priznanja krivde ni predlagala, saj je pričakovala, da Šiško krivde ne bo priznal. To se je tudi zgodilo. Predobravnavnega naroka se je udeležil tudi vpleteni policist, ki je v spis vložil premoženjskopravni zahtevek, njegove vsebine za medije ni želel razkriti.

Čez mesec dni spet

Zagovornik obdolženega Rok Keršič je povedal, da je šele ta teden prejel pooblastilo za zastopanje Šiška, prav tako vabilo na obravnavo in obtožnico. Kot je dejal, zato ni imel dovolj časa za vpogled v sodni spis, niti za pripravo obrambe skupaj s stranko. Preklica obravnave ni želel predlagati, saj ni hotel po nepotrebnem zavlačevati postopka. Glede na nepriznanje krivde obdolženega je zdaj zaprosil za dodelitev dodatnega petnajstdnevnega roka. Njuno komunikacijo in morebitno pripravo obrambe je namreč dodatno otežilo še dejstvo, da je obdolženi na prestajanju zaporne kazni, je povedal.

Sodnica Marjeta Vezonik je predobravnavni narok preložila na 21. februar.