Obtožnica ni povezana z aktivnostmi Štajerske varde, ampak z dogajanjem 26. marca 2018, ko so policisti najprej v Selnici ob Dravi in nato še v Mariboru ustavili Petro Veber, s katero sta bili v avtomobilu tudi njeni mladoletni hčerki. Vebrova je iz strahu, in ker je želela pričo dogajanja, na pomoč poklicala Andreja Šiška.

Policisti so takrat po navedbah Šiška iz avta nasilno potegnili eno od njenih hčerk in jo vklenili, Vebrova, takrat noseča, pa je po njegovih navedbah med dogajanjem utrpela zlom dveh reber, zato je Šiško, kot je pojasnil, izrazil zgroženost nad ravnanjem mariborskih policistov. Posnetek dogajanja je takrat zaokrožil po spletu.

Gibanje Zedinjena Slovenija, ki je bilo takrat v postopku evidentiranja kandidatov za volitve v DZ, Vebrova pa je bila po Šiškovih besedah ena od evidentiranih kandidatk, je nato 9. aprila dogajanje komentiralo še na novinarski konferenci. Posnetek novinarske konference je bil kasneje dostopen na družbenem omrežju Facebook, deloma pa so ga predvajali tudi na današnjem naroku na slovenjgraškem sodišču.

Po navedbah tožilstva je Šiško na novinarski konferenci enega od vpletenih policistov, ki ga je navajal z imenom in priimkom, razžalil s tem, ko ga je imenoval z vzdevkom »moteni uho«, s čimer mu je povzročil »občutek osramočenosti«. Kaznivo dejanje razžalitve je bilo po navedbah tožilstva uperjeno proti policistu v zvezi z njegovim delom.

Šišku grozi denarna kazen ali zapor do šestih mesecev

Šiško, ki že na predobravnavnem naroku krivde ni priznal, je danes v zagovoru dejal, da njegov namen ni bil užaliti policista. Uvodoma je sicer izpostavil, da »združenje« Gibanje Zedinjena Slovenija, kot to v obtožnici navaja tožilstvo, sploh ne obstaja, ampak da obstaja »politična stranka« Gibanje Zedinjena Slovenija, zato je po njegovem mnenju obtožnica napačna.

Po besedah njegovega odvetnika Mihe Strmčnika pa je iz posnetka novinarske konference razvidno, da je Šiško večkrat omenil, da bi naj vpletenega policista tudi drugi poznali pod omenjenim vzdevkom in da takšno ravnanje ne more predstavljati kaznivega dejanja razžalitve. Odvetnik je opozoril še na dogajanje, zaradi katerega je sploh bila sklicana novinarska konferenca, in tožilstvu predlagal, naj resno razmisli o umiku obtožnice.

Nadaljevanje glavne obravnave je razpisano za 31. marec, ko so vabljene tri priče, med drugim vpleteni policist, ki je bil vabljen že na današnji narok, a je sodišče zanj prejelo opravičilo.

Šišku v primeru obsodbe grozi denarna kazen ali zapor do šestih mesecev.