Temnopolta Osaka, dvakratna zmagovalka turnirjev za grand slam in trenutno deseta igralka sveta, je bila krivec, da se je polfinale namesto četrtka igral danes. Pridružila se je namreč protestom proti rasni diskriminaciji in napovedala, da bo zapustila turnir. A ker so jo podprli tudi organizatorji, ki so turnir prekinili, se je premislila in po pogovorih z njimi in tudi z WTA ostala v konkurenci.

Japonka, igrala je z majico, na kateri je pozivala na enakopravnost črne rase, je proti Mertensovi gladko dobila prvi niz, v drugem že povedla z 2:0, a je nato Mertenseva dobila štiri zaporedne igre. To pa nekdanjo prvo igralko sveta ni zmedlo, tekmeci je hitro spet vzela servisa, nato pa do zmage in možnosti, da osvoji svoj šesti turnir v karieri, prišla v podaljšani igri.

Azarenka, dvakratna zmagovalka grand slam turnirja v Melbournu, trenutno pa šele 59. na računalniški lestvici, je prvi niz proti Konti izgubila, nato pa iz minute v minuto igrala bolje, v tretjem nizu ni več imela nikakršnih težav. V soboto se bo igralka, ki se je že nekajkrat spogledovala z upokojitvijo, borila za svoj 21. turnirski naslov in prvi po letu 2016, ko je bila najboljša v Miamiju.

Skupni turnir WTA in ATP so prestavili iz Cincinnatija v New York, kjer se bo na istem prizorišču in v istem karantenskem mehurčku 31. avgusta začelo tudi odprto prvenstvo ZDA.